Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author | Aleixandre Benavent, José Luís | es_ES |
dc.contributor.author | Bordeu, Edmundo | es_ES |
dc.contributor.author | Aleixandre Tudo, José | es_ES |
dc.contributor.author | Bolaños Pizarro, Máxima | es_ES |
dc.contributor.author | Aleixandre-Benavent, Rafael | es_ES |
dc.date.accessioned | 2016-11-30T10:17:07Z | |
dc.date.available | 2016-11-30T10:17:07Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.issn | 0718-1620 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10251/74789 | |
dc.description.abstract | [EN] The aim of this study was to analyze the scientific activity of Latin American researchers in viticulture and oenology through bibliometric analyses of articles included in the Science Citation Index Expanded database for the period of 2006 to 2010. A total of 917 research articles were published in 364 domestic and international journals. We highlight the important growth in the number of research papers published during the period, especially in Brazil, Argentina and Chile, as well as an increasing number of international collaborations, mainly with non-American grape- and-wine producing countries. A social network analysis of collaborations between institutions and countries was also performed. The combined analysis of productivity, collaboration and scientific impact provides a global and integrated vision of the research conducted in this area in Latin America | es_ES |
dc.description.abstract | [ES] El objetivo de este trabajo fue analizar la actividad científica de los investigadores en los países latinoamericanos en viticultura y enología mediante análisis bibliométrico de los artículos incluidos en la base de datos Science Citation Index Expanded durante el período 2006 a 2010. Un total de 917 artículos de investigación fueron publicados en 364 revistas nacionales e internacionales. Destaca un crecimiento importante en los trabajos de investigación publicados en el período, sobre todo en Brasil, Argentina y Chile, así como una colaboración internacional cada vez mayor, sobre todo con los países productores de uva y vino no americanos. También se llevó a cabo un análisis de redes sociales de la colaboración entre instituciones y países. El análisis combinado de la productividad, la colaboración científica y el impacto ofrece una visión global e integrada de los países que investigan en esta área. | es_ES |
dc.description.sponsorship | This work is part of the collaborative activities of the European Union Erasmus Mundus Program Action 3 for the exchange of professors and researchers among the members of the Vintage Master Consortium. | |
dc.language | Inglés | es_ES |
dc.relation.ispartof | Ciencia e Investigación Agraria | es_ES |
dc.rights | Reconocimiento (by) | es_ES |
dc.subject | Viticulture and enology | es_ES |
dc.subject | Scientific collaboration | es_ES |
dc.subject | Latin American countries | es_ES |
dc.subject | Impact factor | es_ES |
dc.subject | Factor de impacto | es_ES |
dc.subject | Países de América Latina | es_ES |
dc.subject | Análisis de redes | es_ES |
dc.subject | Colaboración científica | es_ES |
dc.subject | Productividad científica | es_ES |
dc.subject | Viticultura y enología | es_ES |
dc.subject | Network analysis | es_ES |
dc.subject | Scientific productivity | es_ES |
dc.subject.classification | TECNOLOGIA DE ALIMENTOS | es_ES |
dc.title | Scientific productivity and collaboration in viticulture and enology in Latin American countries | es_ES |
dc.title.alternative | Productividad y colaboración científica en viticultura y enología en los países latinoamericanos | es_ES |
dc.type | Artículo | es_ES |
dc.identifier.doi | 10.7764/rcia.v40i2.1110 | |
dc.rights.accessRights | Abierto | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Departamento de Tecnología de Alimentos - Departament de Tecnologia d'Aliments | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural | es_ES |
dc.description.bibliographicCitation | Aleixandre Benavent, JL.; Bordeu, E.; Aleixandre Tudo, J.; Bolaños Pizarro, M.; Aleixandre-Benavent, R. (2013). Scientific productivity and collaboration in viticulture and enology in Latin American countries. Ciencia e Investigación Agraria. 40(2):429-443. https://doi.org/10.7764/rcia.v40i2.1110 | es_ES |
dc.description.accrualMethod | S | es_ES |
dc.relation.publisherversion | http://www.investigacionbotanica.puc.cl/index.php/rcia/article/view/1110 | es_ES |
dc.description.upvformatpinicio | 429 | es_ES |
dc.description.upvformatpfin | 443 | es_ES |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_ES |
dc.description.volume | 40 | es_ES |
dc.description.issue | 2 | es_ES |
dc.relation.senia | 254359 | es_ES |
dc.identifier.eissn | 0304-5609 | |
dc.contributor.funder | European Commission |