Resumen:
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“Calçots” are the second-year resprouts of onion (Allium cepa L.) and they are a typical and economically important crop in Catalonia. Moreover, in their traditional growing area, “calçots” are commercialized under ...[+]
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“Calçots” are the second-year resprouts of onion (Allium cepa L.) and they are a typical and economically important crop in Catalonia. Moreover, in their traditional growing area, “calçots” are commercialized under the European quality label Protected Geographical Indication “Calçot de Valls”.
Few studies related with “calçots” are available in the literature although since 2006, the “Fundació Miquel Agustí” has been conducting a breeding programme on them. As a result, two more productive synthetic varieties have been released. Some data coming from this breeding programme suggest that it is possible to go further, both in genetically and environmental improvement.
In the present work, we have studied the importance of the genetic and environmental effects on agronomic, morphologic, chemical and sensory traits of the “calçots”. Phenotypic correlations among traits have also been investigated, in order to facilitate indirect phenotyping. The field trials included six locations differing mainly in soil, maximum and minimum temperatures and crop management. We have used a reference landrace and three improved varieties, all of them planted in two different dates.
The results show important genetic and environmental effects on the agronomical traits. The environmental effect seems to be more relevant on morphological traits, specially affecting the length of the edible part of the “calçot” (probably due to the different number of times and the height that the lower part of the resprouts has been covered with soil at each location). On chemical traits the environmental effect has been much higher than the genetic effect while on sensory traits both effects have been important. The improved varieties have shown a clear increased yield respect to the landrace without losing sensory quality. The experiment is not conclusive in identifying the most relevant environmental factors responsible for location and planting dates effects, so, further experiments are needed to optimize crop management. We haven’t found any robust correlations between traits.
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Los “calçots”, tallos florales inmaduros de la cebolla (Allium cepa L.), son un cultivo típico de Cataluña, donde tienen un papel económico importante. Además, en la zona tradicional de cultivo, este producto se ...[+]
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Los “calçots”, tallos florales inmaduros de la cebolla (Allium cepa L.), son un cultivo típico de Cataluña, donde tienen un papel económico importante. Además, en la zona tradicional de cultivo, este producto se comercializa bajo el sello de calidad europeo de Indicación Geográfica Protegida “Calçot de Valls”.
Hasta la fecha, se han realizado muy pocos estudios relacionados con el “calçot”, aunque des del año 2006, la Fundació Miquel Agustí, trabaja en la mejora genética de este cultivo, habiendo obtenido dos nuevas variedades sintéticas con una incremento considerable del rendimiento. No obstante, los datos disponibles derivados de este programa de selección, sugieren que queda mucho campo por recorrer tanto a nivel de mejora genética como ambiental.
En el presente trabajo se pretende determinar la importancia de los efectos genéticos y ambientales sobre caracteres agronómicos, morfológicos, químicos y sensoriales en el “calçot”. Adicionalmente, se pretenden buscar correlaciones fenotípicas entre los distintos caracteres estudiados para poder facilitar, si es posible, fenotipados indirectos sencillos. Para ello se ha realizado un experimento en seis localidades que difieren en el tipo de suelo, las temperaturas máximas y mínimas y el manejo del cultivo, utilizando una variedad tradicional de referencia y tres variedades mejoradas, y considerando dos fechas de plantación.
Los resultados obtenidos muestran que sobre los caracteres agronómicos, tanto el efecto genético como el ambiental han sido importantes. En los caracteres morfológicos, destaca la importante influencia ambiental (probablemente el número de veces y la altura en que se cubre la parte baja del rebrote) sobre la longitud de parte blanca. A nivel químico, el efecto ambiental ha sido muy superior al genético, mientras que a nivel sensorial, ambos efectos han resultado importantes. El incremento de producción que presentan las variedades sintéticas mejoradas no ha comportado una disminución de su valor sensorial. La determinación exacta de la influencia de los distintos factores ambientales en cada uno de los atributos medidos exige nuevos ensayos que deben conducir a protocolos precisos de manejo. No se han detectado correlaciones robustas entre los caracteres evaluados.
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