Resumen:
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The pepper is one of the horticultural crops of greater importance in the world thanks to its great number of uses, emphasizing its gastronomic use and its nutraceutical value. At present this crop has a worldwide cultivated ...[+]
The pepper is one of the horticultural crops of greater importance in the world thanks to its great number of uses, emphasizing its gastronomic use and its nutraceutical value. At present this crop has a worldwide cultivated area of almost two million hectares. In this study, soil fertility was evaluated in two ecological and conventional plots, comprising 20 varieties of pepper. Soil samples were collected in the initial, intermediate and final phases of the crop and in the rhizosphere. The enzymatic activities of catalase and phosphatase were analyzed. The ANOVA showed that the variety, the culture system and its interaction, contributed significantly to the variation observed in the enzymatic activities (except the culture system in the catalase activity of the rhizosphere). In general, the enzymatic activities were greater in the conventional system than in the ecological system. Phosphatase activity ranged from 200-312 ¿g p-NP¿g-1¿h-1 in organic system and between 243-507 ¿g p-NP g-1¿h-1 in conventional system. Similarly, catalase activity ranged from 0.037-0.097 mmol g-1¿h-1 in the organic system and from 0.055-0.1133 mmol g-1¿h-1 in the conventional one. However, in the organic system, there was an increase in catalase activity of 75% in the rhizosphere with respect to the beginning of culture, whereas in the organic system the increase in the rhizosphere was 45%. It was possible to identify some varieties with a greater enzymatic response, in the organic system than in the conventional one in some of the evaluated conditions.
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El pimiento es uno de los cultivos hortícolas de mayor importancia en el mundo gracias a su gran número de usos, destacándose su uso gastronómico y su valor nutracéutico. En la actualidad este cultivo presenta un área ...[+]
El pimiento es uno de los cultivos hortícolas de mayor importancia en el mundo gracias a su gran número de usos, destacándose su uso gastronómico y su valor nutracéutico. En la actualidad este cultivo presenta un área cultivada mundial de casi dos millones de hectáreas. En este estudio se evaluó la fertilidad del suelo en dos parcelas de cultivo ecológico y convencional, que comprendían 20 variedades de pimiento. Las muestras de suelo se recogieron en la fase inicial, intermedia y final del cultivo y en la rizosfera. Se analizaron las actividades enzimáticas de la catalasa y la fosfatasa. El ANOVA arrojó que la variedad, el sistema de cultivo y su interacción, contribuyeron significativamente a la variación observada en las actividades enzimáticas (excepto el sistema de cultivo en la actividad catalasa de la rizosfera). En general, las actividades enzimáticas fueron mayores en el sistema convencional que en ecológico. La actividad fosfatasa osciló entre 200-312 ¿moles p-NP¿g-1¿h-1 en el cultivo ecológico y entre 243-507 ¿moles p-NP¿g-1¿h-1 en el cultivo convencional. Igualmente, la actividad catalasa varió entre 0,037-0,097 mmoles¿g-1¿h-1 en el ecológico y entre 0,055-0,113 mmoles¿g-1¿h-1 en el convencional. Sin embargo, en el cultivo ecológico, se vio un incremento de la actividad catalasa de un 75% en la rizosfera con respecto al inicio del cultivo, mientras que en el cultivo convencional el incremento en la rizosfera fue del 45%. Se pudieron identificar algunas variedades con una mayor respuesta enzimática, en el cultivo ecológico que en el convencional en algunas de las condiciones evaluadas.
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