II CONGRÉS DE LA TOMATA VALENCIANA: L'AUTÈNTICA

Permanent URI for this collection

El "II Congrés de la Tomata Valenciana: L'Autèntica" te com a objectiu fer una posta en comú de l'actualitat sobre el cultiu de la 'Tomata Valencia'. Aquesta posta en comú compren tant una revisió sobre els principals problemes o factors limitants del d'aquesta varietat tradicional de tomata, com aspectes crucials en la promoció del seu cultiu i consum contribuint a la seua consolidació com a producte de qualitat rendible per al llaurador valencià. En el primer aspecte, inclourà comunicacions d'especialistes en Millora Genètica, Conservació de Recursos Fitogenètics, Fitotècnia, Fitopatologia, etc. Exposaran la situació de aquesta varietat tradicional de tomaca en relació a aquestes disciplines.

En segon terme, inclourà comunicacions sobre estratègies de promoció del seu cultiu i consum. La informació serà de gran interès per que el llaurador dispose de ferramentes per a consolidar la 'Tomata Valenciana' de cara al consumidor com un producte de qualitat. Açò contribuirà a que la 'Tomata Valenciana' tinga un preu de mercat digne i estable. Així, els coneixements posats en comú poden ser molt útils per a la valorització de la Tomaca Valenciana" i contribuir a la rendibilitat del seu cultiu.

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 14
  • Publication
    Desenvolupament i selecció de porta-empelts per a la ‘Tomata Valenciana’
    (Editorial Universitat Politècnica de València, 2024-06-04) Martínez Busó, Miquel; Figás Moreno, María del Rosario; Casanova Calancha, Cristina; Soler, Elena; Prohens, Jaime; Soler, Salvador
    [EN] The ‘Valencian Tomato’ is one of the traditional varieties of tomato with the most economic projection in current Valencian agriculture. Considering that this variety has not been the subject of genetic improvement, there are more and more problems with the incidence of diseases such as those caused by viruses and fungi in the cultivation fields of the Valencian vegetable orchards. This problem becomes particularly important in the case of soil diseases such as that caused by Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici or nematodes of the genus Meloidogyne. Although there are strategies such as biosolarization or the use of rootstocks, in the first case it is laborious and in the second there are no rootstocks developed specifically for the ‘Valencian Tomato’. In this work, based on previously obtained results, a set of 9 hybrids and 8 parents of the same has been tested in a plot where a repeated cultivation of ‘Valencian Tomato’ has occurred with a high incidence of soil fungi and nematodes. This has allowed the selection of 2 very promising hybrids to present high levels of resistance to Fusarium wilt and nematodes
  • Publication
    Indicadors del cultiu de la tomaca al nostre territori
    (Editorial Universitat Politècnica de València, 2024-06-04) Gregori Ferrer, Ferran
    [EN] Analysis of the different variables that have affected and/or are affecting the cultivation of tomatoes in the Spanish state, but affecting more deeply what is happening in the Valencian Country. With this comprehensive analysis, a diagnosis is made of the reality of fresh tomato production in the Valencian country and finally some proposals are presented, from different aspects, aimed at making tomato cultivation economically viable.
  • Publication
    Impacte de la Reducció del Reg i de la Fertilització Nitrogenada en la Tomaca Valenciana
    (Editorial Universitat Politècnica de València, 2024-06-04) Soler Aleixandre, Salvador; Figàs Moreno, Maria; Leteo, Fabrizio; Campanelli, Gabriele; Díez Niclós, María; Cardi, Teodoro; Tripodi, Pasquale; Prohens Tomás, Jaime; Departamento de Biotecnología; Instituto Universitario de Conservación y Mejora de la Agrodiversidad Valenciana; Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural; European Commission
    [CA]La Tomaca Valenciana enfronta reptes importants degut al canvi climàtic i la falta d'aigua. Hem investigat com afecta la reducció del reg i la absència de fertilització nitrogenada en la producció i qualitat de dues accesions de Tomaca Valenciana (una de tipus 'Masclet' i una altra de 'Blanca'), comparant-les amb altres quaranta accessions. S’han fet tres tractaments: control, reducció de reg, i absència de fertilització nitrogenada. En comparació amb la mitja de la resta d’accesions, la Tomaca Valenciana es distingeix per ser relativament tardana, produir fruits grans, mostrar una elevada capacitat productiva, un contingut moderat de sòlids solubles i una acidesa intermitja. La reducció d'aigua va afectar negativament la producció, especialment en la varietat 'Masclet', que va ser més productiva que la ‘Blanca’. Tanmateix, aquesta restricció hídrica va incrementar la concentració de sòlids solubles del fruit, suggerint una possible millora en el sabor. La reducció en l'aplicació de fertilitzants nitrogenats, per contra, no va tenir un impacte en la qualitat dels fruits. Aquestes troballes subratllen la importància de desenvolupar millores que promoguen reduccions en la utilització d’aigua i altres insums en el cultivu de la Tomaca Valenciana per a combatre els efectes del canvi climàtic, mantenint l'alta qualitat del producte.
  • Publication
    Aspectos para valorar en la producción de semilla de tomate variedad Valenciano
    (Editorial Universitat Politècnica de València, 2024-06-04) Escrivá González, Carles
    [EN] The selection of a variety involves characterizing identifying physiological aspects of the fruit for its characterization and for its recognition by the consumer. To do this, it is necessary that in seed production crops or plants with the characteristics desired by the producer are selected to obtain a production that behaves sufficiently homogeneously. If there are no established criteria and different producers select the plants to obtain seeds, it may happen that the characteristics of the fruit differ in their identification. In addition, cultural care must be considered so that, in the event of possible pathologies during cultivation, they are not transmitted by seed. To prevent this from happening, it is advisable to disinfect the seeds to ensure that they are free of inoculum.
  • Publication
    Avaluació de la diversitat genètica del germoplasma de la 'Tomata Valenciana' utilitzant el genotipat SPET i l'anàlisi bioinformàtic
    (Editorial Universitat Politècnica de València, 2024-06-04) Rico Ferrer, Ramón Gabriel; Arroyo, Nicolás; Figás Moreno, María del Rosario; Casanova Calancha, Cristina; Soler, Elena; Martínez Busó, Miquel; Prohens, Jaime; Vilanova, Santiago; Soler, Salvador; Instituto Universitario de Conservación y Mejora de la Agrodiversidad Valenciana
    [EN] Aiming to evaluate the genetic diversity present in the ‘Tomata Valenciana’ germplasm, a collection of 50 entries sourced from the Banco de Germoplasma del Instituto Universitario de Conservación y Mejora de la Agrodiversidad Valenciana (COMAV) de la Universitat Politècnica de València (from now on Banco de Germoplasma COMAV-UPV) has been genotyped by means of the SPET (Single Primer Enrichment Technology). The results have been analyzed using bioinformatic software TASSEL (Trait Analysis by aSSociation Evolution and Linkage). The genetic information obtained was utilized for the classification, grouping, and comparison of various subtypes of tomatoes within this esteemed landrace originating from the Valencian region.