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dc.contributor.author | Cortes-Lopez, Victoria | es_ES |
dc.contributor.author | Blanes Campos, Carlos | es_ES |
dc.contributor.author | Blasco Ivars, José | es_ES |
dc.contributor.author | Ortiz Sánchez, María Coral | es_ES |
dc.contributor.author | Aleixos Borrás, María Nuria | es_ES |
dc.contributor.author | Mellado Arteche, Martín | es_ES |
dc.contributor.author | Cubero García, Sergio | es_ES |
dc.contributor.author | Talens Oliag, Pau | es_ES |
dc.date.accessioned | 2018-05-11T04:17:03Z | |
dc.date.available | 2018-05-11T04:17:03Z | |
dc.date.issued | 2017 | es_ES |
dc.identifier.issn | 1537-5110 | es_ES |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10251/101708 | |
dc.description.abstract | [EN] Development of non-destructive tools for determining mango ripeness would improve the quality of industrial production of the postharvest processes. This study addresses the creation of a new sensor that combines the capability of obtaining mechanical and optical properties of the fruit simultaneously. It has been integrated into a robot gripper that can handle the fruit obtaining non-destructive measurements of firmness, incorporating two spectrometer probes to simultaneously obtain reflectance properties in the visible and near-infrared, and two accelerometers attached to the rear side of two fingers. Partial least square regression was applied to different combinations of the spectral data obtained from the different sensors to determine the combination that provides the best results. Best prediction of ripening index was achieved using both spectral measurements and two finger accelerometer signals, with R2 P ¿ 0:832 and RMSEP of 0.520. These results demonstrate that simultaneous measurement and analysis of the data fusion set improve the robot gripper features, allowing assessment of the quality of the mangoes during pick and place operations. | es_ES |
dc.description.sponsorship | This work has been partially funded by the Instituto Nacional de Investigacion y Tecnologia Agraria y Alimentaria de Espana (INIA) and FEDER through research projects RTA2012-00062-C04-01, RTA2012-00062-C04-02, RTA2012-00062-C04-03, and by the Conselleria d' Educacio, Investigacio, Cultura i Esport, Generalitat Valenciana, through the project AICO/2015/122. V. Cortes thanks the Spanish MEC for the FPU grant (FPU13/04202). | |
dc.language | Inglés | es_ES |
dc.publisher | Elsevier | es_ES |
dc.relation.ispartof | Biosystems Engineering | es_ES |
dc.rights | Reserva de todos los derechos | es_ES |
dc.subject | Spectrometry, Chemometrics, Non-destructive sensor, Tactile sensor, Accelerometer | es_ES |
dc.subject.classification | INGENIERIA DE SISTEMAS Y AUTOMATICA | es_ES |
dc.subject.classification | EXPRESION GRAFICA EN LA INGENIERIA | es_ES |
dc.subject.classification | TECNOLOGIA DE ALIMENTOS | es_ES |
dc.subject.classification | INGENIERIA AGROFORESTAL | es_ES |
dc.subject.classification | INGENIERIA MECANICA | es_ES |
dc.title | Integration of simultaneous tactile sensing and visible and near-infrared reflectance spectroscopy in a robot gripper for mango quality assessment | es_ES |
dc.type | Artículo | es_ES |
dc.identifier.doi | 10.1016/j.biosystemseng.2017.08.005 | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/MINECO//RTA2012-00062-C04-02/ES/Nuevas técnicas de manipulación usando sensorización integrada para la estimación de propiedades y determinación automática de la calidad y sanidad de la producción agroalimentaria en líneas de inspección y manipulación (MANI-DACSA)/ | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/UPV//2745/ES/Desarrollo de Tecnicas No Destructivas en Vision por Computador y Tecnologias de Automatización para la Clasificacion de Productos Hortofruticolas en Base a sus Propiedades Opticas y Mecanicas/ | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/Generalitat Valenciana//AICO%2F2015%2F122/ES/INCORPORACION DE NUEVAS TECNOLOGIAS OPTICAS NO DESTRUCTIVAS PARA EVALUAR LA CALIDAD Y SEGURIDAD ALIMENTARIA DE FRUTAS/ | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/MINECO//RTA2012-00062-C04-03/ES/Nuevas técnicas de inspección basadas en visión por computador multiespectral para la estimación de propiedades y determinación automática de la calidad y sanidad de la producción agroalimentaria en líneas de inspección y manipulación (VIS-DACSA)/ | es_ES |
dc.rights.accessRights | Abierto | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Departamento de Mecanización y Tecnología Agraria - Departament de Mecanització i Tecnologia Agrària | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Departamento de Ingeniería Rural y Agroalimentaria - Departament d'Enginyeria Rural i Agroalimentària | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Departamento de Tecnología de Alimentos - Departament de Tecnologia d'Aliments | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Departamento de Ingeniería Gráfica - Departament d'Enginyeria Gràfica | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Departamento de Ingeniería de Sistemas y Automática - Departament d'Enginyeria de Sistemes i Automàtica | es_ES |
dc.description.bibliographicCitation | Cortes-Lopez, V.; Blanes Campos, C.; Blasco Ivars, J.; Ortiz Sánchez, MC.; Aleixos Borrás, MN.; Mellado Arteche, M.; Cubero García, S.... (2017). Integration of simultaneous tactile sensing and visible and near-infrared reflectance spectroscopy in a robot gripper for mango quality assessment. Biosystems Engineering. 162:112-123. doi:10.1016/j.biosystemseng.2017.08.005 | es_ES |
dc.description.accrualMethod | S | es_ES |
dc.relation.publisherversion | http://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2017.08.005 | es_ES |
dc.description.upvformatpinicio | 112 | es_ES |
dc.description.upvformatpfin | 123 | es_ES |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_ES |
dc.description.volume | 162 | es_ES |
dc.relation.pasarela | S\342379 | es_ES |
dc.contributor.funder | Generalitat Valenciana | es_ES |
dc.contributor.funder | Universitat Politècnica de València | es_ES |
dc.contributor.funder | Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria | es_ES |