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Integration of simultaneous tactile sensing and visible and near-infrared reflectance spectroscopy in a robot gripper for mango quality assessment

RiuNet: Institutional repository of the Polithecnic University of Valencia

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Integration of simultaneous tactile sensing and visible and near-infrared reflectance spectroscopy in a robot gripper for mango quality assessment

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dc.contributor.author Cortes-Lopez, Victoria es_ES
dc.contributor.author Blanes Campos, Carlos es_ES
dc.contributor.author Blasco Ivars, José es_ES
dc.contributor.author Ortiz Sánchez, María Coral es_ES
dc.contributor.author Aleixos Borrás, María Nuria es_ES
dc.contributor.author Mellado Arteche, Martín es_ES
dc.contributor.author Cubero García, Sergio es_ES
dc.contributor.author Talens Oliag, Pau es_ES
dc.date.accessioned 2018-05-11T04:17:03Z
dc.date.available 2018-05-11T04:17:03Z
dc.date.issued 2017 es_ES
dc.identifier.issn 1537-5110 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/101708
dc.description.abstract [EN] Development of non-destructive tools for determining mango ripeness would improve the quality of industrial production of the postharvest processes. This study addresses the creation of a new sensor that combines the capability of obtaining mechanical and optical properties of the fruit simultaneously. It has been integrated into a robot gripper that can handle the fruit obtaining non-destructive measurements of firmness, incorporating two spectrometer probes to simultaneously obtain reflectance properties in the visible and near-infrared, and two accelerometers attached to the rear side of two fingers. Partial least square regression was applied to different combinations of the spectral data obtained from the different sensors to determine the combination that provides the best results. Best prediction of ripening index was achieved using both spectral measurements and two finger accelerometer signals, with R2 P ¿ 0:832 and RMSEP of 0.520. These results demonstrate that simultaneous measurement and analysis of the data fusion set improve the robot gripper features, allowing assessment of the quality of the mangoes during pick and place operations. es_ES
dc.description.sponsorship This work has been partially funded by the Instituto Nacional de Investigacion y Tecnologia Agraria y Alimentaria de Espana (INIA) and FEDER through research projects RTA2012-00062-C04-01, RTA2012-00062-C04-02, RTA2012-00062-C04-03, and by the Conselleria d' Educacio, Investigacio, Cultura i Esport, Generalitat Valenciana, through the project AICO/2015/122. V. Cortes thanks the Spanish MEC for the FPU grant (FPU13/04202).
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Elsevier es_ES
dc.relation.ispartof Biosystems Engineering es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Spectrometry, Chemometrics, Non-destructive sensor, Tactile sensor, Accelerometer es_ES
dc.subject.classification INGENIERIA DE SISTEMAS Y AUTOMATICA es_ES
dc.subject.classification EXPRESION GRAFICA EN LA INGENIERIA es_ES
dc.subject.classification TECNOLOGIA DE ALIMENTOS es_ES
dc.subject.classification INGENIERIA AGROFORESTAL es_ES
dc.subject.classification INGENIERIA MECANICA es_ES
dc.title Integration of simultaneous tactile sensing and visible and near-infrared reflectance spectroscopy in a robot gripper for mango quality assessment es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.identifier.doi 10.1016/j.biosystemseng.2017.08.005 es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/MINECO//RTA2012-00062-C04-02/ES/Nuevas técnicas de manipulación usando sensorización integrada para la estimación de propiedades y determinación automática de la calidad y sanidad de la producción agroalimentaria en líneas de inspección y manipulación (MANI-DACSA)/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/UPV//2745/ES/Desarrollo de Tecnicas No Destructivas en Vision por Computador y Tecnologias de Automatización para la Clasificacion de Productos Hortofruticolas en Base a sus Propiedades Opticas y Mecanicas/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/Generalitat Valenciana//AICO%2F2015%2F122/ES/INCORPORACION DE NUEVAS TECNOLOGIAS OPTICAS NO DESTRUCTIVAS PARA EVALUAR LA CALIDAD Y SEGURIDAD ALIMENTARIA DE FRUTAS/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/MINECO//RTA2012-00062-C04-03/ES/Nuevas técnicas de inspección basadas en visión por computador multiespectral para la estimación de propiedades y determinación automática de la calidad y sanidad de la producción agroalimentaria en líneas de inspección y manipulación (VIS-DACSA)/ es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Mecanización y Tecnología Agraria - Departament de Mecanització i Tecnologia Agrària es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Ingeniería Rural y Agroalimentaria - Departament d'Enginyeria Rural i Agroalimentària es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Tecnología de Alimentos - Departament de Tecnologia d'Aliments es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Ingeniería Gráfica - Departament d'Enginyeria Gràfica es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Ingeniería de Sistemas y Automática - Departament d'Enginyeria de Sistemes i Automàtica es_ES
dc.description.bibliographicCitation Cortes-Lopez, V.; Blanes Campos, C.; Blasco Ivars, J.; Ortiz Sánchez, MC.; Aleixos Borrás, MN.; Mellado Arteche, M.; Cubero García, S.... (2017). Integration of simultaneous tactile sensing and visible and near-infrared reflectance spectroscopy in a robot gripper for mango quality assessment. Biosystems Engineering. 162:112-123. doi:10.1016/j.biosystemseng.2017.08.005 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion http://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2017.08.005 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 112 es_ES
dc.description.upvformatpfin 123 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 162 es_ES
dc.relation.pasarela S\342379 es_ES
dc.contributor.funder Generalitat Valenciana es_ES
dc.contributor.funder Universitat Politècnica de València es_ES
dc.contributor.funder Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria es_ES


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