- -

Assessing food retail competitors with a multi-criteria GIS-based method

RiuNet: Institutional repository of the Polithecnic University of Valencia

Share/Send to

Cited by

Statistics

Assessing food retail competitors with a multi-criteria GIS-based method

Show simple item record

Files in this item

dc.contributor.author Roig-Tierno, Norat es_ES
dc.contributor.author Baviera-Puig, Amparo es_ES
dc.contributor.author Buitrago-Vera, Juan es_ES
dc.contributor.author Escribá-Pérez, Carmen es_ES
dc.date.accessioned 2018-07-06T09:41:56Z
dc.date.available 2018-07-06T09:41:56Z
dc.date.issued 2018-06-28
dc.identifier.issn 1578-0732
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/105430
dc.description.abstract [EN] Given the importance of competition in the retail sector, this research builds on spatial interaction theory to develop the competition index (CI). For this, geographic information systems (GIS) and the analytic hierarchy process (AHP) were used. AHP results reveal that key factors to assess competitors relate to location and branding. The proposed method was tested by evaluating 45 supermarkets in the city of Castellón (Spain). Using this method, sales targets can be adapted to each outlet’s individual circumstances. es_ES
dc.description.abstract [ES] Dada la importancia de la competencia en el sector de la distribución comercial, esta investigación desarrolla el índice de competencia (IC) a partir de la teoría de la interacción espacial, utilizando los sistemas de información geográfica (SIG) y el proceso de jerarquía analítica (AHP). Los resultados del AHP revelan que los factores clave están relacionados con la ubicación y la marca. La metodología propuesta se aplica en la ciudad de Castellón, valorando 45 supermercados. Utilizando este método, los objetivos de ventas se pueden adaptar a las condiciones particulares de cada establecimiento. es_ES
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València
dc.relation.ispartof Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics
dc.rights Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd) es_ES
dc.subject Proceso de Jerarquía Analítica (AHP) es_ES
dc.subject Evaluación comparativa de supermercados es_ES
dc.subject Sistemas de Información Geográfica (SIG) es_ES
dc.subject Decisión multicriterio es_ES
dc.subject Geocompetidores es_ES
dc.subject Analytical Hierarchy Process (AHP) es_ES
dc.subject Benchmarking among supermarket es_ES
dc.subject Geographic Information Systems (GIS) es_ES
dc.subject Multi-criteria decision es_ES
dc.subject Geocompetitors es_ES
dc.title Assessing food retail competitors with a multi-criteria GIS-based method es_ES
dc.title.alternative Evaluación de los competidores de la distribución agroalimentaria con un método multicriterio basado en SIG es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.date.updated 2018-07-05T11:57:46Z
dc.identifier.doi 10.7201/earn.2018.01.01
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Economía y Ciencias Sociales - Departament d'Economia i Ciències Socials es_ES
dc.description.bibliographicCitation Roig-Tierno, N.; Baviera-Puig, A.; Buitrago-Vera, J.; Escribá-Pérez, C. (2018). Assessing food retail competitors with a multi-criteria GIS-based method. Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics. 18(1):5-22. https://doi.org/10.7201/earn.2018.01.01 es_ES
dc.description.accrualMethod SWORD es_ES
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.7201/earn.2018.01.01 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 5 es_ES
dc.description.upvformatpfin 22 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 18
dc.description.issue 1
dc.identifier.eissn 2174-7350


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record