Resumen:
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[EN] Aquaculture is an expanding industry, which represents an altemative to the limited fishing resources. This paper develops a bioeconomic model for the production of gilthead seabream, a species with large market ...[+]
[EN] Aquaculture is an expanding industry, which represents an altemative to the limited fishing resources. This paper develops a bioeconomic model for the production of gilthead seabream, a species with large market potential. The model is based on a biological growth submodel, where fish growth is related to fish weight, ration size, and temperature. Random factors are introduced through the functions for temperatura and market price. A dynamic system methodology is utilised for analysing the temporal evolution of the biological and economic relationships. Since plant localisation is determined by environmental factors, and therefore has an influence on firm retums, the model is utilised for evaluating the impact of two altemative scenarios: the Mediterranean and the Canary Islands. As a main conclusion, it is obtained that competitiveness in the Canaries depends on the production of 750g. extralarge size, which is not profitable in the Mediterranean sea due to large costs. The results also show increasing retums to scale, and the efficient plant capacity for the representative firm.
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[ES] La acuicultura es una industria en continua expansión, representando una alternativa a los limitados recursos pesqueros. En este trabajo se desarrolla un modelo bioeconómico para la producción de dorada, la cual es ...[+]
[ES] La acuicultura es una industria en continua expansión, representando una alternativa a los limitados recursos pesqueros. En este trabajo se desarrolla un modelo bioeconómico para la producción de dorada, la cual es una de las especies con mayor potencial de mercado. El modelo incorpora un submodelo biológico de crecimiento, que relaciona el crecimiento del pez con su peso, la ración alimentaria, y la temperatura. Los factores aleatorios entran a formar parte del modelo a través de la temperatura y el precio de mercado. Se utiliza la metodología de la dinámica de sistemas para representar la evolución temporal de las relaciones biológicas y económicas. Dado que la localización de la empresa determina los factores ambientales y, por tanto, influye significativamente en los resultados, el modelo se utiliza para analizar el impacto de dos escenarios alternativos: el Mediterráneo y Canarias. Como principal conclusión, se obtiene que la competitividad en Canarias depende de la producción de la talla súper de 750 g, la cual no es viable en aguas del Mediterráneo debido a los altos costes incurridos. También se obtienen rendimientos de escala crecientes, así como el tamaño de planta eficiente para la empresa representativa.
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