Resumen:
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[EN] Objectives: To determine factors related to nutritional riskin autonomous non-institutionalized adult elder people. Methods: Cross-sectional study including 660 autonomous non-institutionalized adult elder people. ...[+]
[EN] Objectives: To determine factors related to nutritional riskin autonomous non-institutionalized adult elder people. Methods: Cross-sectional study including 660 autonomous non-institutionalized adult elder people. Participants were assessed in 12 social centres (province of Valencia) and selected using stratified sampling by blocks.
Inclusion criteria: age 65 or over, living at home, functionally autonomous, having lived for more than 1 year in the province of Valencia, regularly visiting social centres and voluntary participation in the study. MNA is used for nutritional assessment and factors associated to nutritional status are collected by means of an ad-hoc survey.
Results: Out of the 660 study subjects, 48.33% are male and 51.67% are female, mean age is 74.3 +/- 6,57. 23.33% show malnutrition risk. Independent factors associated to malnutrition risk with adjusted prevalence odds ratio-are: absence of academic education (OR=2.29), feeling lonely (OR=2.34), following controlled diets (OR=0.55), reduced appetite (OR=2.56), number of fractions in daily intake (OR=0.66), suffering from xerostomia (OR=1.72), swallowing difficulties (OR=2.30), number of chronic diseases (OR=1.38) and having suffered from acute diseases during the last year (OR=2.03). An increase in BMI is associated with a good nutritional status (OR=0.85). These factors have allowed an accurate classification of 80% of the surveyed patients.
Conclusions: Numerous chronic diseases, recent acute diseases, non-controlled diets, xerostomia and swallowing difficulties, eating few times a day and little appetite, feelling lonely and lacking from academic education are factors allowing the prediction of malnutrition risk in adult elder people.
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[ES] Objetivos: Determinar factores asociados al riesgo nutricional
en adultos mayores autónomos no institucionalizados.
Métodos: Estudio transversal realizado en 660 adultos
mayores autónomos, no institucionalizados. Los ...[+]
[ES] Objetivos: Determinar factores asociados al riesgo nutricional
en adultos mayores autónomos no institucionalizados.
Métodos: Estudio transversal realizado en 660 adultos
mayores autónomos, no institucionalizados. Los participantes
fueron evaluados en 12 centros sociales (provincia
de Valencia) seleccionados mediante un muestreo estratificado
por bloques.
Criterios de inclusión: tener 65 años o más, vivir en el
domicilio, poseer autonomía funcional, residir más de un
año en la provincia de Valencia, acudir periódicamente a
los centros sociales y colaborar voluntariamente en el estudio.
Se usa el MNA para la valoración nutricional y se
recogen factores asociados al estado nutricional en una
encuesta ad-hoc.
Resultados: De los 660 sujetos estudiados, el 48,33% son
hombres y el 51,6% mujeres, la edad media es de 74,3±6,57
años. El 23,3% presentan riesgo de malnutrición. Los factores
independientes asociados al riesgo de malnutrición,
con el odds de prevalencia ajustada, son: no poseer estudios
(OR=2,29), sentir soledad (OR=2,34), mantener dietas controladas
(OR=0,73), un apetito escaso (OR=2,55), número
de fracciones en la ingesta diaria (OR=0,66), sufrir xerostomía
(OR=1,72), tener dificultades para deglutir (OR=2,30),
el número de enfermedades crónicas (OR=1,38) y haber sufrido
enfermedades agudas en el último año (OR=2,03). Un
incremento en el IMC se asocia a un buen estado nutricional
(OR=0,85). Estos factores nos han permitido clasificar correctamente
a un 80% de los pacientes encuestados.
Conclusiones: Tener numerosas enfermedades crónicas,
haber sufrido enfermedades agudas recientes, mantener
dietas sin control, sufrir xerostomía y dificultad para deglutir,
comer pocas veces al día y con escaso apetito, sentirse
solo y no tener estudios son factores que, permiten
predecir el riesgo de malnutrición en los adultos mayores.
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