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The effect of worry about health, interest in gastronomy and social activity over quality wine consumption intensity

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

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The effect of worry about health, interest in gastronomy and social activity over quality wine consumption intensity

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dc.contributor.author Martínez-Carrasco Martínez, Laura es_ES
dc.contributor.author Brugarolas Mollá-Bauzá, Margarita es_ES
dc.contributor.author Del Campo Gomis, Francisco Jose es_ES
dc.contributor.author Martinez Poveda, Africa es_ES
dc.date.accessioned 2018-10-16T12:03:56Z
dc.date.available 2018-10-16T12:03:56Z
dc.date.issued 2004
dc.identifier.issn 1578-0732
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/110603
dc.description.abstract [EN] The aim of this work is the design of a theoretical model that explains quality wine consumption frequency. To collect the data, two surveys were carried out: the first one to 50 hostel professionals from Alicante, and the second one to 408 wine consumers from the same region. Structural equation models was used to estimate the model. This method allows for the construction of independent latent (unobserved) variables which influence consumption intensity. Moreover, this analysis permit the quantification of the influence of the theoretical constructs over the dependent variable. The results show that the variable that influence the most over quality wine consumption intensity is the «interest in gastronomy », followed by the «social activity». The «worry about health» has a negative influence over consumption intensity, that is, the highest worry about health, the lowest consumption intensity. es_ES
dc.description.abstract [ES] El presente trabajo tiene como objetivo elaborar un modelo teórico para explicar la intensidad de consumo de vino de calidad. Para la recogida de datos se ha realizado una encuesta a 50 profesionales de la restauración de la provincia de Alicante y una encuesta a 408 consumidores de vino de la misma provincia. El tratamiento estadístico de los datos se ha realizado mediante análisis de ecuaciones estructurales, que ha permitido la construcción de las variables latentes explicativas de la intensidad de consumo, así como la cuantificación de la influencia de cada uno de esos constructos teóricos sobre la variable a explicar. Los resultados muestran que la variable con mayor influencia sobre la intensidad de consumo de vino de calidad es el interés por la gastronomía, seguida de la actividad social. La preocupación por la salud, al contrario de lo que puede extraerse de ciertas estrategias de comunicación, es una variable que influye negativamente sobre la intensidad de consumo, esto es, cuanto mayor es la preocupación por la salud del consumidor, menor es su intensidad de consumo. es_ES
dc.language Español es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València
dc.relation.ispartof Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Vino de calidad es_ES
dc.subject Modelos ecuaciones estructurales es_ES
dc.subject Frecuencia de consumo es_ES
dc.subject Quality wine es_ES
dc.subject Structural equation models es_ES
dc.subject Consumption frequency es_ES
dc.title The effect of worry about health, interest in gastronomy and social activity over quality wine consumption intensity es_ES
dc.title.alternative El efecto de la preocupación por la salud, el interés por la gastronomía y la actividad social sobre la intensidad de consumo de vino de calidad es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.date.updated 2018-10-16T09:50:54Z
dc.identifier.doi 10.7201/earn.2004.07.02
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.description.bibliographicCitation Martínez-Carrasco Martínez, L.; Brugarolas Mollá-Bauzá, M.; Del Campo Gomis, FJ.; Martinez Poveda, A. (2004). The effect of worry about health, interest in gastronomy and social activity over quality wine consumption intensity. Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics. 4(7):27-42. https://doi.org/10.7201/earn.2004.07.02 es_ES
dc.description.accrualMethod SWORD es_ES
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.7201/earn.2004.07.02 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 27 es_ES
dc.description.upvformatpfin 42 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 4
dc.description.issue 7
dc.identifier.eissn 2174-7350


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