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Reconsidering the FAO methodology for the calculation of the number of hungry people in the world

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

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Reconsidering the FAO methodology for the calculation of the number of hungry people in the world

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dc.contributor.author Morales-Opazo, Cristian es_ES
dc.contributor.author Barreiro-Hurlé, Jesús es_ES
dc.date.accessioned 2019-03-08T08:39:03Z
dc.date.available 2019-03-08T08:39:03Z
dc.date.issued 2011-12-31
dc.identifier.issn 1578-0732
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/117837
dc.description.abstract [EN] FAO measure of undernourishment is calculated based on three main parameters: dietary energy supply (DES), minimum dietary energy requirement (MDER), and the coefficient of variation of dietary energy consumption (CV). In the current implementation of this methodology, the DES and the MDER change over time, as would be expected. The CV, however, remains constant. However, we expect the CV to change over time and be a function of income and prices. This paper discusses why the CV should change in response to changes in these variables, and suggests a practical way to estimate changes in the CV over time in the absence of survey data. es_ES
dc.description.abstract [ES] La FAO estima el número de personas que pasan hambre sobre la base de tres parámetros principales: el suministro de energía alimentaria (SEA), el requisito mínimo de energía alimentaria (MDER), y el coeficiente de variación del consumo de energía alimentaria (CV). Mientras que los dos primeros evolucionan con el tiempo y siguen una trayectoria coherente con la teoría económica, el CV se mantiene constante en la estimación. El objetivo de este trabajo es justificar el carácter dinámico del CV y presentar un método práctico para estimar su evolución temporal, cuando no se dispone de datos provenientes de encuestas nacionales. es_ES
dc.language Español es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València
dc.relation.ispartof Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Renta es_ES
dc.subject Precios es_ES
dc.subject Consumo es_ES
dc.subject Subnutrición es_ES
dc.subject Income es_ES
dc.subject Prices es_ES
dc.subject Consumption es_ES
dc.subject Undernourishment es_ES
dc.title Reconsidering the FAO methodology for the calculation of the number of hungry people in the world es_ES
dc.title.alternative Reconsiderando la metodología FAO sobre el cálculo del número de personas que pasan hambre en el mundo es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.date.updated 2019-03-08T08:09:50Z
dc.identifier.doi 10.7201/earn.2011.02.03
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.description.bibliographicCitation Morales-Opazo, C.; Barreiro-Hurlé, J. (2011). Reconsidering the FAO methodology for the calculation of the number of hungry people in the world. Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics. 11(2):63-82. https://doi.org/10.7201/earn.2011.02.03 es_ES
dc.description.accrualMethod SWORD es_ES
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.7201/earn.2011.02.03 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 63 es_ES
dc.description.upvformatpfin 82 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 11
dc.description.issue 2
dc.identifier.eissn 2174-7350


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