Resumen:
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[EN] Antioxidant substances, particularly those that are able to prevent the
effects of free radicals on human body and food deterioration are gaining interest
among the agro-food industries and researchers, particularly ...[+]
[EN] Antioxidant substances, particularly those that are able to prevent the
effects of free radicals on human body and food deterioration are gaining interest
among the agro-food industries and researchers, particularly those from natural
sources such as fruits, opposed to synthetic ones. This growing interest in their
use is complemented by the increased use of analytical methods for antioxidant
efficacy estimation of such substances. Spectrophotometric methods which are
commonly used to assess the antioxidant activity (DPPH, FRAP, ABTS...) may
not be appropriate in case of some fruits due to matrix interferences, little
sensitivity of the method or the different response of bioactive compounds that
generate that activity.
In this paper, an updated bibliographic research is made of different
methodologies and their foundation, for the determination of antioxidant activity.
By reading the bibliography, it has been observed that the problems caused by
the use of colorimetric techniques could be solved using chromatographic
techniques (HPLC) that would allow, in addition to evaluating the total antioxidant
activity of the food, the separation, detection, identification and quantification of
the compounds responsible for such activity.
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[ES] Las sustancias antioxidantes, particularmente aquellas que son capaces de prevenir los efectos de los radicales libres en el cuerpo humano y el deterioro de los alimentos están ganando interés entre las industrias ...[+]
[ES] Las sustancias antioxidantes, particularmente aquellas que son capaces de prevenir los efectos de los radicales libres en el cuerpo humano y el deterioro de los alimentos están ganando interés entre las industrias agroalimentarias y los investigadores, especialmente las que provienen de fuentes naturales como las frutas, frente a las sintéticas. Este creciente interés en su uso se complementa con el mayor uso de métodos analíticos para la estimación de la eficacia antioxidante de tales sustancias. Los métodos espectrofotométricos clásicos que habitualmente se utilizan para evaluar la actividad antioxidante (DPPH, FRAP, ABTS ) pueden no ser adecuados en el caso de algunas frutas debido a interferencias producidas por la matriz, a la poca sensibilidad del método o a la diferente respuesta de los compuestos bioactivos que generan dicha actividad.
En este trabajo se realizará un búsqueda bibliográfica actualizada de diferentes metodologías analíticas y su fundamento, para la determinación de la actividad antioxidante con la técnica de cromatografía líquida de alta resolución (HPLC), previamente al desarrollo de dicho método en el laboratorio.
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