Resumen:
|
[CA] La cooperativa Unión Protectora de El Perelló naix l’any 1950 amb
el propòsit de unir poder de negociació juntant als xicotets llauradors per
accedir des d’una posició més ventatjosa als subministres dels ...[+]
[CA] La cooperativa Unión Protectora de El Perelló naix l’any 1950 amb
el propòsit de unir poder de negociació juntant als xicotets llauradors per
accedir des d’una posició més ventatjosa als subministres dels carísimins
fertilizants o “guanos” que en aquell temps venien d’ultramar.
Des dels seus origens la cooperativa es decanta per la producció de
tomaques aprofitant el benigne clima de la zona que els permet als anys 60
produir les primeres tomaques de temporada de tota Espanya. Més avant, a
principis del anys 70 es comencen a construir els primers hivernacles
consistents en macrotúnels de tubs de ferro de 6 metres d’ample i cuberts
amb plástic de polietilé. A poc a poc el cultiu es va intensificant buscant la
precocitat i als anys 80 greus problemes fitopatológics fan que siga
necesaria la desinfecció de la terra per poder asegurar la producció. A
principis dels 90 una greu crisi de producció i comercialització afecta a la
cooperativa. Malgrat aixó i gràcies a que la cooperativa decideix arriscar-se
a partir de 1992 en el cultiu de verdures orientals es consegueix superar la
crisi i consolidar la producción planificada tant de verdures xineses com de
cultius d’hortalisses mediterrànies.
En l’actualitat en la cooperativa es fan al llarg de l’any dues
campanyes: una de verdures xineses on es comercialitzen i exporten
verdures orientals des d’octubre fins l’abril; i una altra de d’hortalisses
mediterránees (on dominen les tomaques) que abarca des de finals d’abril
fins agost. Dins d’esta campanya de primavera i estiu ha pres una
grandísima importancia els darrers anys la tomata valenciana del Perelló.
La tomaca valenciana és una varietat tradicional de la provincia de
València que es caracteritza per tindre fruits de forma de cor amb l’extrem
de la flor apuntat. Sól tindre el muscle verd marcat, un color roig ataronjat i una “carn” tendra de molt bona textura i sabor. A més a més presenta un
baix grau d’acidesa.
En els últims 10 anys la producció de tomaques valencianes en la
Cooperativa ha passat d’uns 50.000 kg en 2007 a més de 730.000 kg en
2016. La raó d’aquest impresionant increment ha sigut l’aposta de la
cooperativa per oferir als seus clients una tomaca de gran sabor amb la
millor qualitat de servei i presentació. Els consumidors i els clients ja fea
temps que ens demanaven tomates amb sabor i la tomaca valenciana ha
sigut la resposta.
Malgrat aixó, tampoc n’hi ha que oblidar que la producció continuada
de tomaques valencianes comporta una serie de riscos i dificultats que no
solen aparéixer en les tomates híbrides convencionals i que fan que els
rendiments productius de la tomata valenciana siguen més baixos i siga per
tant més cara de produir i asegurar la producció de bona qualitat.
Els problemes més importants d’esta varietat son, per una banda de
tipus fitopatológic (sobretot pel que respecta a les epidèmies de virosis del
ToMV que fins fa pocs anys eren endémiques, així com de problemes de
patógens del sól com la fusariosi o els nematodes), i per una altra banda la
falta de uniformitat en el cuallat i en la forma de les tomaques fet que
dificulta molt la planificació del subministrament als clients.
Afortunadament estes dificultats es van salvant de diverses formes:
per una part el gran problema del virus del mosaic de la tomata s’está
solucionant desinfectant les llavors química i térmicament per a poder partir
de plantacions el més netes de virus posible. Per una altra banda la
Cooperativa del Perelló en conveni amb el COMAV i sota la dirección de
Salvador Soler porta un projecte des de l’any 2013 de millora genética de la
tomaca valenciana per a obtindre plantes amb la resistencia incorporada al
ToMV com tenen la major part de varietats híbrides. Al mateix temps també
s’ha efectuat una caracterització morfológica i agronomica buscant i
seleccionant les plantes amb més regularitat de fruits i de cuallat.
La técnica de l’empelt sobre portaempelts de tomaca amb
resistencies a patógens telurics també está siguent de gran ajuda per a poder
cultivar esta varietat en camps que acusen problemes fitopatológics o de
cansament del terreny. També n’hi ha que resaltar i no oblidar la gran llavor dels llauradors
d’El Perelló a l’hora de cultivar de forma sostenible en mig del parc Natural
de l’Albufera.
Per tot açó la cooperativa del Perelló s’enorgulleix de poder de oferir
als seus clients hui i en el futur la millor tomaca valenciana: la tomaca
valenciana del Perelló.
[-]
[EN] The cooperative Unión Protectora de El Perelló was founded in 1950
with the aim joining the power of negotiation by getting together the small
farmers in order to access from a more advantageous position to inputs ...[+]
[EN] The cooperative Unión Protectora de El Perelló was founded in 1950
with the aim joining the power of negotiation by getting together the small
farmers in order to access from a more advantageous position to inputs like
very expensive fertilizers or “guanos” that at that time came from abroad.
Since its origins the cooperative opted for the production of tomatoes
by taking advantage of the mild climate of the area that allowsin the 60s to
produce the earliest season tomatoes of all over Spain. Later, at the
beginning of the 70s, the first greenhouse begin to be constructed consisting
in macrotunnels with iron tubes of 6 m of width and covered with
polyethylene plastic. Slowly the cultivation becomes intensifed looking for
earliness, and in the 80s severe phytopathological problems make necessary
soil disinfection to ensure production. At the beginnings of the 90s a severe
crisis of production and commercialization affects the cooperative. Despite
this and thanks to the cooperative decides risking from 1992 on in the
cultivation of oriental crops the crisis is overcome and there is a
consolidation of the production of Chinese vegetables as well as
Mediterranean vegetables.
At present in the cooperative two campaigns are done every year:
one of Chinese vegetables which are marketed and exported from October
to the end of April; and another one of Mediterranean vegetables (where
tomatoes dominate) that spans from the end of April to the end of August.
Within this campaign of spring and summer the Tomata Valenciana d’El
Perelló has taken a great importance.
The Valencian tomato is a traditional variety from the province of
València characterized by having heart-shaped fruits with a pointed end.
Usually has marked green shoulders, a red orange color and a tender “flesh”
of very good texture and flavour. In addition it has a low degree of acidity. In the last 10 years the production of Valencian tomatoes in the
Cooperative has gone from about 50.000 kg in 2007 to more than 730.000 kg
in 2016. The reason of this impressive increase has been the bet of the
cooperative for offering its clients a tomato of great flavour with the best
quality of service and presentation. For a long time, consumers and clients
demanded tomatoes with flavour and the Valencian tomato has been the
answer.
Despite this, it has not to be forgotten that the continued production
of Valencian tomatoes has a series of risks and difficulties that usually do
not appear with conventional hybrid tomatoes and that make that the yields
of the Valencian tomato are lower and consequently more expensive to
produce and to ensure a production of good quality.
The most important problems of this variety are, on one hand of
phytopathological type (especially regarding the epidemics of the ToMV
virus that until a few years ago were endemic, as well as problems of soil
pathogens like Fusarium and nematodes), and on the other hand the lack of
uniformity in the fruit set and shape of the tomatoes which difficults a lot
the planning and supplying customers.
Fortunately, these difficulties are becoming solved through different
ways: on one hand the problema of the tomato mosaic virus is being solved
by chemically disinfecting the seeds and also subjecting them to
thermotherapy in order to start plantations as cleanest as possible from the
virus. On the other hand the Cooperativa del Perelló together with COMAV
and under the direction of Salvador Soler is developing a project since 2013
for the genetic improvement of Valencian tomato in order to obtain plants
resistant to ToMV, as most hybrid varieties have. At the same time there a
morphological and agronomic characterization has been done looking for
plants with higher fruit uniformity and fruit set.
The grafting technique on tomato rootstocks with resistance to soil
pathogens is also being of great help to grow this variety in fields that have
phytopathological problems or tired soils.
Also, the great work of El Perelló farmers being able to cultivate in a
sustainable way within the Natural Park of Albufera has to be highlighted
and not forgotten. Because of all of this, the cooperativa del Perelló is proud of being
able to offer its clients today and in the future the best Valencian tomato: the
Tomaca Valenciana del Perelló.
[-]
|