Resumen:
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[ES] Se caracterizó la composición química de pulpas de remolacha
granuladas, procedentes del norte y sur de España, cosechadas en
invierno y verano, respectivamente. La composición química y el
contenido de ácidos ...[+]
[ES] Se caracterizó la composición química de pulpas de remolacha
granuladas, procedentes del norte y sur de España, cosechadas en
invierno y verano, respectivamente. La composición química y el
contenido de ácidos grasos y aminoácidos de 12 muestras de pulpa
de remolacha se compararon agrupadas según su procedencia. Las
pulpas de invierno y verano difirieron en el contenido en cenizas
insolubles (P<0.05), fibra detergente neutro (P<0.05), fibra soluble
en detergente neutro (P<0.01) y almidón (P<0.01). El contenido en
proteína bruta y aminoácidos fue bajo, así como el de grasa, cuyos
ácidos grasos más representativos fueron linoleíco, palmítico y oleico,
y en ningún caso mostraron diferencias entre grupos. El análisis de
los componentes principales indicó que la fibra soluble en detergente
neutro y los componentes fibrosos insolubles (fibra detergente neutro
y fibra detergente ácido) explican 61.6 % de la variabilidad en la
composición de la pulpa de remolacha. Se concluye que la pulpa
de remolacha procedente de la industria azucarera de España es
un subproducto que aporta alto contenido de fibras, solubles como
insolubles, aunque es importante tipificar la naturaleza química de
estos componentes fibrosos, dada su variabilidad según el origen.
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[EN] The chemical composition of granulated beet pulps, from the
north and south of Spain, harvested in winter and summer,
respectively, was characterized. The chemical composition and
the content of fatty acids and ...[+]
[EN] The chemical composition of granulated beet pulps, from the
north and south of Spain, harvested in winter and summer,
respectively, was characterized. The chemical composition and
the content of fatty acids and amino acids of 12 samples of beet
pulp were compared grouped according to their origin. The
winter and summer pulps differed in the content of insoluble ash
(P <0.05), neutral detergent fiber (P <0.05), soluble fiber in neutral
detergent (P <0.01) and starch (P <0.01). The content of crude
protein and amino acids was low, as well as that of fat, whose
most representative fatty acids were linoleic, palmitic and oleic,
and in any case showed differences between groups. The analysis
of the main components showed that the fiber soluble in neutral
detergent and the insoluble fibrous components (neutral detergent
fiber and acid detergent fiber) explain 61.6 % of the variability in
the beet pulp composition. It is concluded that beet pulp from the
sugar industry in Spain is a by-product that provides high fiber
content, soluble as insoluble, although it is important to typify
the chemical nature of these fibrous components, given their
variability according to origin.
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Agradecimientos:
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Thanks to the Technical University of Oruro, to the
Institute of Animal Science and Technology from the
Polytechnic University of Valencia and to the Office of
International Action of the Polytechnic University of
Valencia ...[+]
Thanks to the Technical University of Oruro, to the
Institute of Animal Science and Technology from the
Polytechnic University of Valencia and to the Office of
International Action of the Polytechnic University of
Valencia for the financial support of the research study.
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