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Effect of the harvest season on the chemical characteristics of the sugar beet pulp (Beta vulgaris) granulated. Technical note

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Effect of the harvest season on the chemical characteristics of the sugar beet pulp (Beta vulgaris) granulated. Technical note

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dc.contributor.author Arce, O. N. es_ES
dc.contributor.author Alagón, G. es_ES
dc.contributor.author Ródenas Martínez, Luis es_ES
dc.contributor.author Martinez-Paredes, Eugenio es_ES
dc.contributor.author Moya, V.J. es_ES
dc.contributor.author Pascual Amorós, Juan José es_ES
dc.contributor.author Cervera Fras, Mª Concepción es_ES
dc.date.accessioned 2021-03-12T04:31:13Z
dc.date.available 2021-03-12T04:31:13Z
dc.date.issued 2019 es_ES
dc.identifier.issn 0864-0408 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/163756
dc.description.abstract [ES] Se caracterizó la composición química de pulpas de remolacha granuladas, procedentes del norte y sur de España, cosechadas en invierno y verano, respectivamente. La composición química y el contenido de ácidos grasos y aminoácidos de 12 muestras de pulpa de remolacha se compararon agrupadas según su procedencia. Las pulpas de invierno y verano difirieron en el contenido en cenizas insolubles (P<0.05), fibra detergente neutro (P<0.05), fibra soluble en detergente neutro (P<0.01) y almidón (P<0.01). El contenido en proteína bruta y aminoácidos fue bajo, así como el de grasa, cuyos ácidos grasos más representativos fueron linoleíco, palmítico y oleico, y en ningún caso mostraron diferencias entre grupos. El análisis de los componentes principales indicó que la fibra soluble en detergente neutro y los componentes fibrosos insolubles (fibra detergente neutro y fibra detergente ácido) explican 61.6 % de la variabilidad en la composición de la pulpa de remolacha. Se concluye que la pulpa de remolacha procedente de la industria azucarera de España es un subproducto que aporta alto contenido de fibras, solubles como insolubles, aunque es importante tipificar la naturaleza química de estos componentes fibrosos, dada su variabilidad según el origen. es_ES
dc.description.abstract [EN] The chemical composition of granulated beet pulps, from the north and south of Spain, harvested in winter and summer, respectively, was characterized. The chemical composition and the content of fatty acids and amino acids of 12 samples of beet pulp were compared grouped according to their origin. The winter and summer pulps differed in the content of insoluble ash (P <0.05), neutral detergent fiber (P <0.05), soluble fiber in neutral detergent (P <0.01) and starch (P <0.01). The content of crude protein and amino acids was low, as well as that of fat, whose most representative fatty acids were linoleic, palmitic and oleic, and in any case showed differences between groups. The analysis of the main components showed that the fiber soluble in neutral detergent and the insoluble fibrous components (neutral detergent fiber and acid detergent fiber) explain 61.6 % of the variability in the beet pulp composition. It is concluded that beet pulp from the sugar industry in Spain is a by-product that provides high fiber content, soluble as insoluble, although it is important to typify the chemical nature of these fibrous components, given their variability according to origin. es_ES
dc.description.sponsorship Thanks to the Technical University of Oruro, to the Institute of Animal Science and Technology from the Polytechnic University of Valencia and to the Office of International Action of the Polytechnic University of Valencia for the financial support of the research study. es_ES
dc.language Otros es_ES
dc.relation.ispartof Cuban Journal of Agricultural Science es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Ácidos grasos es_ES
dc.subject Aminoácidos es_ES
dc.subject Fibra insoluble es_ES
dc.subject Fibra soluble es_ES
dc.subject Pulpa de remolacha es_ES
dc.subject Fatty acids es_ES
dc.subject Amino acids es_ES
dc.subject Insoluble fiber es_ES
dc.subject Soluble fiber es_ES
dc.subject Beet pulp es_ES
dc.subject.classification NUTRICION Y BROMATOLOGIA es_ES
dc.subject.classification PRODUCCION ANIMAL es_ES
dc.title Effect of the harvest season on the chemical characteristics of the sugar beet pulp (Beta vulgaris) granulated. Technical note es_ES
dc.title.alternative Efecto de la época de cosecha en las características químicas de la pulpa de remolacha azucarera (Beta vulgaris) granulada. Nota técnica es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.rights.accessRights Cerrado es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Ciencia Animal - Departament de Ciència Animal es_ES
dc.description.bibliographicCitation Arce, ON.; Alagón, G.; Ródenas Martínez, L.; Martinez-Paredes, E.; Moya, V.; Pascual Amorós, JJ.; Cervera Fras, MC. (2019). Effect of the harvest season on the chemical characteristics of the sugar beet pulp (Beta vulgaris) granulated. Technical note. Cuban Journal of Agricultural Science. 53(1):1-7. http://hdl.handle.net/10251/163756 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion https://www.cjascience.com/index.php/CJAS es_ES
dc.description.upvformatpinicio 1 es_ES
dc.description.upvformatpfin 7 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 53 es_ES
dc.description.issue 1 es_ES
dc.relation.pasarela S\386712 es_ES
dc.contributor.funder Universidad Técnica de Oruro es_ES
dc.contributor.funder Universitat Politècnica de València es_ES


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