Resumen:
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[EN] To determine the digestibility variability of beet pulps (BP) in
the nutritional value of diets for fattening rabbits, the substitution
of 20 % of a control feed with BP from five different origins
was evaluated. ...[+]
[EN] To determine the digestibility variability of beet pulps (BP) in
the nutritional value of diets for fattening rabbits, the substitution
of 20 % of a control feed with BP from five different origins
was evaluated. Rabbits of 42 days of age and 1.49 ± 0.208 kg of
weight were used, housed in individual cages and with ad libitum
feeding. The digestibility of feed components was determined
by the conventional in vivo method of total fecal collection.
The digestibility of each of beet pulps was determined by the
substitution method. There was no effect of the substitution of
components of the control feed with 20 % of BP from different
sources in the voluntary intake of rabbits (P> 0.05). The inclusion
of BP in diets increases the digestibility of dry matter, organic
matter, gross energy and all fibrous fractions, and decreases the
digestibility of crude protein. However, the effect was more or
less important depending on the origin of BP (P <0.05), especially
on the digestibility of all fibrous fractions, being the BP collected
in summer the one with the highest digestibility. The origin of the
BP also affected its nutritional value, giving values of digestible
energy between 11.8 and 14.5 MJ kg DM-1 and digestible protein
between 3.8 and 6.6 %.
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[ES] Para determinar la variabilidad de la digestibilidad de la pulpa de
remolacha (PR) en el valor nutritivo de dietas para conejos de ceba,
se evaluó la sustitución de 20 % de un pienso control con PR de cinco
orígenes ...[+]
[ES] Para determinar la variabilidad de la digestibilidad de la pulpa de
remolacha (PR) en el valor nutritivo de dietas para conejos de ceba,
se evaluó la sustitución de 20 % de un pienso control con PR de cinco
orígenes distintos. Se utilizaron conejos de 42 días de edad y 1.49 ±
0.208 kg de peso, alojados en jaulas individuales y con alimentación
ad libitum. La digestibilidad de los componentes de los piensos se
determinó por el método convencional in vivo de recolección fecal
total. La digestibilidad de cada una de las pulpas de remolacha se
determinó mediante el método de sustitución. No se apreció efecto de
la sustitución de componentes del pienso control por el 20 % de PR
de diferentes procedencias en el consumo voluntario de los conejos
(P> 0.05). La inclusión de PR en las dietas aumenta la digestibilidad
de materia seca, materia orgánica, energía bruta y de todas las
fracciones fibrosas, y disminuye la digestibilidad de la proteína
bruta. Sin embargo, el efecto fue más o menos importante según la
procedencia de las PR (P< 0.05), especialmente ene la digestibilidad
de todas las fracciones fibrosas, siendo la PR que se recolecta en
verano la de mayor digestibilidad. El origen de la PR también afectó
su valor nutritivo, dando valores de energía digestible entre 11.8 y
14.5 MJ kg MS-1 y de proteína digestible entre 3.8 y 6.6 %.
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Agradecimientos:
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To the Universidad Técnica de Oruro, Instituto
de Ciencia y Tecnología Animal de la Universitat
Politècnica de Valencia and the office of Acción
Internacional de la Universidad Politécnica de Valencia
for the financial ...[+]
To the Universidad Técnica de Oruro, Instituto
de Ciencia y Tecnología Animal de la Universitat
Politècnica de Valencia and the office of Acción
Internacional de la Universidad Politécnica de Valencia
for the financial support of the research.
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