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Effect of the inclusion of beet pulps of different origin on the digestibility and nutritional value of diets for fattening rabbits

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Effect of the inclusion of beet pulps of different origin on the digestibility and nutritional value of diets for fattening rabbits

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dc.contributor.author Arce, O. N. es_ES
dc.contributor.author Alagón, G. es_ES
dc.contributor.author Ródenas Martínez, Luis es_ES
dc.contributor.author Martinez-Paredes, Eugenio es_ES
dc.contributor.author Moya, V.J. es_ES
dc.contributor.author Pascual Amorós, Juan José es_ES
dc.contributor.author Cervera Fras, Mª Concepción es_ES
dc.date.accessioned 2021-03-12T04:31:19Z
dc.date.available 2021-03-12T04:31:19Z
dc.date.issued 2019 es_ES
dc.identifier.issn 0864-0408 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/163758
dc.description.abstract [EN] To determine the digestibility variability of beet pulps (BP) in the nutritional value of diets for fattening rabbits, the substitution of 20 % of a control feed with BP from five different origins was evaluated. Rabbits of 42 days of age and 1.49 ± 0.208 kg of weight were used, housed in individual cages and with ad libitum feeding. The digestibility of feed components was determined by the conventional in vivo method of total fecal collection. The digestibility of each of beet pulps was determined by the substitution method. There was no effect of the substitution of components of the control feed with 20 % of BP from different sources in the voluntary intake of rabbits (P> 0.05). The inclusion of BP in diets increases the digestibility of dry matter, organic matter, gross energy and all fibrous fractions, and decreases the digestibility of crude protein. However, the effect was more or less important depending on the origin of BP (P <0.05), especially on the digestibility of all fibrous fractions, being the BP collected in summer the one with the highest digestibility. The origin of the BP also affected its nutritional value, giving values of digestible energy between 11.8 and 14.5 MJ kg DM-1 and digestible protein between 3.8 and 6.6 %. es_ES
dc.description.abstract [ES] Para determinar la variabilidad de la digestibilidad de la pulpa de remolacha (PR) en el valor nutritivo de dietas para conejos de ceba, se evaluó la sustitución de 20 % de un pienso control con PR de cinco orígenes distintos. Se utilizaron conejos de 42 días de edad y 1.49 ± 0.208 kg de peso, alojados en jaulas individuales y con alimentación ad libitum. La digestibilidad de los componentes de los piensos se determinó por el método convencional in vivo de recolección fecal total. La digestibilidad de cada una de las pulpas de remolacha se determinó mediante el método de sustitución. No se apreció efecto de la sustitución de componentes del pienso control por el 20 % de PR de diferentes procedencias en el consumo voluntario de los conejos (P> 0.05). La inclusión de PR en las dietas aumenta la digestibilidad de materia seca, materia orgánica, energía bruta y de todas las fracciones fibrosas, y disminuye la digestibilidad de la proteína bruta. Sin embargo, el efecto fue más o menos importante según la procedencia de las PR (P< 0.05), especialmente ene la digestibilidad de todas las fracciones fibrosas, siendo la PR que se recolecta en verano la de mayor digestibilidad. El origen de la PR también afectó su valor nutritivo, dando valores de energía digestible entre 11.8 y 14.5 MJ kg MS-1 y de proteína digestible entre 3.8 y 6.6 %. es_ES
dc.description.sponsorship To the Universidad Técnica de Oruro, Instituto de Ciencia y Tecnología Animal de la Universitat Politècnica de Valencia and the office of Acción Internacional de la Universidad Politécnica de Valencia for the financial support of the research. es_ES
dc.language Inglés es_ES
dc.language Español
dc.relation.ispartof Cuban Journal of Agricultural Science es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Digestibility es_ES
dc.subject Energy es_ES
dc.subject Beet pulp es_ES
dc.subject Oryctolagus cuniculus es_ES
dc.subject Digestibilidad es_ES
dc.subject Energía es_ES
dc.subject Pulpa de remolacha es_ES
dc.subject.classification NUTRICION Y BROMATOLOGIA es_ES
dc.subject.classification PRODUCCION ANIMAL es_ES
dc.title Effect of the inclusion of beet pulps of different origin on the digestibility and nutritional value of diets for fattening rabbits es_ES
dc.title.alternative Efecto de la inclusión de pulpas de remolacha de diferente origen en la digestibilidad y el valor nutritivo de dietas para conejos de ceba es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.rights.accessRights Cerrado es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Ciencia Animal - Departament de Ciència Animal es_ES
dc.description.bibliographicCitation Arce, ON.; Alagón, G.; Ródenas Martínez, L.; Martinez-Paredes, E.; Moya, V.; Pascual Amorós, JJ.; Cervera Fras, MC. (2019). Effect of the inclusion of beet pulps of different origin on the digestibility and nutritional value of diets for fattening rabbits. Cuban Journal of Agricultural Science. 53(4):1-12. http://hdl.handle.net/10251/163758 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion https://www.cjascience.com/index.php es_ES
dc.description.upvformatpinicio 1 es_ES
dc.description.upvformatpfin 12 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 53 es_ES
dc.description.issue 4 es_ES
dc.relation.pasarela S\399940 es_ES
dc.contributor.funder Universidad Técnica de Oruro es_ES
dc.contributor.funder Universitat Politècnica de València es_ES


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