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Starch-polyester bilayer films with phenolic acids for pork meat preservation

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Starch-polyester bilayer films with phenolic acids for pork meat preservation

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dc.contributor.author Hernandez-Garcia, Eva es_ES
dc.contributor.author Vargas, Maria es_ES
dc.contributor.author Chiralt Boix, Mª Amparo es_ES
dc.date.accessioned 2023-07-12T18:01:01Z
dc.date.available 2023-07-12T18:01:01Z
dc.date.issued 2022-08-15 es_ES
dc.identifier.issn 0308-8146 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/194872
dc.description.abstract [EN] Starch (S) films containing gellan gum (90:10) and polyester (P) blend films (PLA:PHBV, 75:25) with and without ferulic, p-coumaric or protocatechuic acid at 2% (w/w) were obtained by melt-blending and compression moulding for the purposes of obtaining S¿P bilayers by thermo-compressing both monolayers together. These were characterised as to their mechanical and barrier properties and as to their performance as packaging materials for pork meat slices. The incorporation of phenolic acids promoted the water vapour and oxygen barrier capacity of bilayers while reducing their stiffness and resistance to break, mainly in the case of proto- catechuic acid. Phenolic acids significantly improved the antioxidant capacity of the bilayer films, reducing the lipid oxidation of packaged meat during storage. Phenolic acid loaded bilayers also reduced the microbial counts of meat, mainly for lactic acid bacteria. These effects positively affected the development of the sample pH and colour parameters throughout storage. Active starch-polyester bilayer films exhibited great potential as a means of extending the shelf-life and improving the quality preservation of pork meat. es_ES
dc.description.sponsorship The authors would like to thank the Spanish Agencia Estatal de Investigacion, for funding this study through Project PID2019105207RB-I00 and the predoctoral research grant #BES-2017-082040. es_ES
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Elsevier es_ES
dc.relation.ispartof Food Chemistry es_ES
dc.rights Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd) es_ES
dc.subject Biodegradable bilayer films es_ES
dc.subject Active packaging es_ES
dc.subject Starch es_ES
dc.subject PLA-PHBV blend es_ES
dc.subject Phenolic acids es_ES
dc.subject Pork meat preservation es_ES
dc.subject.classification TECNOLOGIA DE ALIMENTOS es_ES
dc.title Starch-polyester bilayer films with phenolic acids for pork meat preservation es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.identifier.doi 10.1016/j.foodchem.2022.132650 es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/AEI/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PID2019-105207RB-I00/ES/USO DE ACIDOS FENOLICOS PARA LA OBTENCION DE MATERIALES MULTICAPA ACTIVOS PARA EL ENVASADO DE ALIMENTOS/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/AEI//BES-2017-082040//AYUDAS PARA CONTRATOS PREDOCTORALES PARA LA FORMACION DE DOCTORES 2017-HERNANDEZ GARCIA. PROYECTO: MATERIALES BIODEGRADABLES MULTICAPA DE ALTA BARRERA PARA EL ENVASADO ACTIVO DE ALIMENTOS./ es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Instituto Universitario de Ingeniería de Alimentos para el Desarrollo - Institut Universitari d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.description.bibliographicCitation Hernandez-Garcia, E.; Vargas, M.; Chiralt Boix, MA. (2022). Starch-polyester bilayer films with phenolic acids for pork meat preservation. Food Chemistry. 385:1-8. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132650 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132650 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 1 es_ES
dc.description.upvformatpfin 8 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 385 es_ES
dc.identifier.pmid 35306239 es_ES
dc.relation.pasarela S\458868 es_ES
dc.contributor.funder AGENCIA ESTATAL DE INVESTIGACION es_ES
dc.contributor.funder Universitat Politècnica de València es_ES
dc.subject.ods 02.- Poner fin al hambre, conseguir la seguridad alimentaria y una mejor nutrición, y promover la agricultura sostenible es_ES
dc.subject.ods 08.- Fomentar el crecimiento económico sostenido, inclusivo y sostenible, el empleo pleno y productivo, y el trabajo decente para todos es_ES
dc.subject.ods 09.- Desarrollar infraestructuras resilientes, promover la industrialización inclusiva y sostenible, y fomentar la innovación es_ES
dc.subject.ods 12.- Garantizar las pautas de consumo y de producción sostenibles es_ES
dc.subject.ods 13.- Tomar medidas urgentes para combatir el cambio climático y sus efectos es_ES
dc.subject.ods 17.- Fortalecer los medios de ejecución y reavivar la alianza mundial para el desarrollo sostenible es_ES


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