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dc.contributor.author | Hernandez-Garcia, Eva | es_ES |
dc.contributor.author | Vargas, Maria | es_ES |
dc.contributor.author | Chiralt Boix, Mª Amparo | es_ES |
dc.date.accessioned | 2023-07-12T18:01:01Z | |
dc.date.available | 2023-07-12T18:01:01Z | |
dc.date.issued | 2022-08-15 | es_ES |
dc.identifier.issn | 0308-8146 | es_ES |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10251/194872 | |
dc.description.abstract | [EN] Starch (S) films containing gellan gum (90:10) and polyester (P) blend films (PLA:PHBV, 75:25) with and without ferulic, p-coumaric or protocatechuic acid at 2% (w/w) were obtained by melt-blending and compression moulding for the purposes of obtaining S¿P bilayers by thermo-compressing both monolayers together. These were characterised as to their mechanical and barrier properties and as to their performance as packaging materials for pork meat slices. The incorporation of phenolic acids promoted the water vapour and oxygen barrier capacity of bilayers while reducing their stiffness and resistance to break, mainly in the case of proto- catechuic acid. Phenolic acids significantly improved the antioxidant capacity of the bilayer films, reducing the lipid oxidation of packaged meat during storage. Phenolic acid loaded bilayers also reduced the microbial counts of meat, mainly for lactic acid bacteria. These effects positively affected the development of the sample pH and colour parameters throughout storage. Active starch-polyester bilayer films exhibited great potential as a means of extending the shelf-life and improving the quality preservation of pork meat. | es_ES |
dc.description.sponsorship | The authors would like to thank the Spanish Agencia Estatal de Investigacion, for funding this study through Project PID2019105207RB-I00 and the predoctoral research grant #BES-2017-082040. | es_ES |
dc.language | Inglés | es_ES |
dc.publisher | Elsevier | es_ES |
dc.relation.ispartof | Food Chemistry | es_ES |
dc.rights | Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd) | es_ES |
dc.subject | Biodegradable bilayer films | es_ES |
dc.subject | Active packaging | es_ES |
dc.subject | Starch | es_ES |
dc.subject | PLA-PHBV blend | es_ES |
dc.subject | Phenolic acids | es_ES |
dc.subject | Pork meat preservation | es_ES |
dc.subject.classification | TECNOLOGIA DE ALIMENTOS | es_ES |
dc.title | Starch-polyester bilayer films with phenolic acids for pork meat preservation | es_ES |
dc.type | Artículo | es_ES |
dc.identifier.doi | 10.1016/j.foodchem.2022.132650 | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/AEI/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PID2019-105207RB-I00/ES/USO DE ACIDOS FENOLICOS PARA LA OBTENCION DE MATERIALES MULTICAPA ACTIVOS PARA EL ENVASADO DE ALIMENTOS/ | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/AEI//BES-2017-082040//AYUDAS PARA CONTRATOS PREDOCTORALES PARA LA FORMACION DE DOCTORES 2017-HERNANDEZ GARCIA. PROYECTO: MATERIALES BIODEGRADABLES MULTICAPA DE ALTA BARRERA PARA EL ENVASADO ACTIVO DE ALIMENTOS./ | es_ES |
dc.rights.accessRights | Abierto | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Instituto Universitario de Ingeniería de Alimentos para el Desarrollo - Institut Universitari d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural | es_ES |
dc.description.bibliographicCitation | Hernandez-Garcia, E.; Vargas, M.; Chiralt Boix, MA. (2022). Starch-polyester bilayer films with phenolic acids for pork meat preservation. Food Chemistry. 385:1-8. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132650 | es_ES |
dc.description.accrualMethod | S | es_ES |
dc.relation.publisherversion | https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132650 | es_ES |
dc.description.upvformatpinicio | 1 | es_ES |
dc.description.upvformatpfin | 8 | es_ES |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_ES |
dc.description.volume | 385 | es_ES |
dc.identifier.pmid | 35306239 | es_ES |
dc.relation.pasarela | S\458868 | es_ES |
dc.contributor.funder | AGENCIA ESTATAL DE INVESTIGACION | es_ES |
dc.contributor.funder | Universitat Politècnica de València | es_ES |
dc.subject.ods | 02.- Poner fin al hambre, conseguir la seguridad alimentaria y una mejor nutrición, y promover la agricultura sostenible | es_ES |
dc.subject.ods | 08.- Fomentar el crecimiento económico sostenido, inclusivo y sostenible, el empleo pleno y productivo, y el trabajo decente para todos | es_ES |
dc.subject.ods | 09.- Desarrollar infraestructuras resilientes, promover la industrialización inclusiva y sostenible, y fomentar la innovación | es_ES |
dc.subject.ods | 12.- Garantizar las pautas de consumo y de producción sostenibles | es_ES |
dc.subject.ods | 13.- Tomar medidas urgentes para combatir el cambio climático y sus efectos | es_ES |
dc.subject.ods | 17.- Fortalecer los medios de ejecución y reavivar la alianza mundial para el desarrollo sostenible | es_ES |