Resumen:
|
[CA] La fertilització química ha estat clau en l’expansió de l’agricultura en els últims segles, no obstant, aquesta ferramenta ha donat peu a grans problemes en l’àmbit mediambiental. Actualment, a la Terra existeixen dos ...[+]
[CA] La fertilització química ha estat clau en l’expansió de l’agricultura en els últims segles, no obstant, aquesta ferramenta ha donat peu a grans problemes en l’àmbit mediambiental. Actualment, a la Terra existeixen dos grans reptes per a l’agricultura: hi ha que alimentar a una població creixent de més de 8.000 milions de persones i cal reduir i adaptar-se a un canvi climàtic ja present, tot respectant el medi ambient. Així doncs, en les últimes dècades ha proliferat una via d’estudi que pot ajudar a enfrontar aquest repte i, per tant, està cobrant gran importància en el camp de l’agricultura, es tracta dels bioestimulants. Aquests son substàncies o microorganismes, no perjudicials per a l’entorn i que milloren les característiques de la planta o de la rizosfera, així doncs, poden ajudar a millorar el rendiment dels cultius inclús baix condicions d’estrés i siguent mediambientalment sostenibles. Tractant-se d’una nova tecnologia, la seva classificació i definició ha estat en continua evolució, no obstant, actualment ja existeix un marc normatiu per aquests tipus de productes, el que permeteix una gran varietat de tipus de bioestimulants en el mercat, com són els àcids húmics i fúlvics, els hidrolitzats de proteïnes i altres compostos nitrogenats, els extractes d’algues i productes botànics, biopolímers, compostos inorgànics i fongs i bactèries beneficioses. Aquest treball va a centrar-se en l’estudi de bioestimulants categoritzats com a hidrolitzats de proteïnes i altres compostos nitrogenats. Aquest grup es caracteritza per presentar una gran variació de productes segons el seu origen i procés de producció, fet que permet obtindre gran quantitat de bioestimulants amb accions diferents. Açò ha permès que existisquen un gran nombre d’investigacions i múltiples resultats, però fent necessari un continu treball per trobar nous formulats i efectes sobre els diferents cultius. L’objectiu d’aquest estudi és estudiar l’efecte de diversos bioestimulants a base d’aminoàcids i compostos nitrogenats en el cultiu de la fresa en condicions de hivernacle, per tal de determinar el seu efecte en la planta quan el cultiu es sotmés a condicions d’estrés hídric.
[-]
[EN] Chemical fertilization has played a key role in the expansion of agriculture in recent centuries, but this tool has also given rise to major environmental problems. Today, there are two great challenges for global ...[+]
[EN] Chemical fertilization has played a key role in the expansion of agriculture in recent centuries, but this tool has also given rise to major environmental problems. Today, there are two great challenges for global agriculture: to feed a growing population of more than 8 billion people and to reduce and adapt to climate change, while respecting the environment.
Thus, in the last few decades, a field of study has proliferated that can help to meet this challenge and, therefore, is gaining great importance in the field of agriculture: biostimulants. These are substances or microorganisms that are not harmful to the environment and that improve the characteristics of the plant or the rhizosphere, thus, they can help improve crop yields even under stress conditions and from the point of view of sustainable development.
Being a new technology, its classification and definition has been in continuous evolution, however, currently there is already a regulatory framework for these types of products, which allows a great variety of types of biostimulants in the market, such as humic and fulvic acids, protein hydrolysates and other N-containing compounds, seaweed extracts and botanicals, biopolymers, inorganic compounds and beneficial fungi and bacteria.
In this work we will focus on the study of biostimulants categorized as "protein hydrolysates and other N-containing compounds". This group is characterized by a great variety of products according to their origin and production process, which allows obtaining a large number of biostimulants with different actions. This has allowed the existence of a great number of researches and multiple results, but is necessary a continuous work to find new formulations and their effects on different crops.
The objective of this work is to study the effect of several biostimulants based on amino acids and nitrogen compounds on strawberry under greenhouse conditions, to determine their effect on the plants when the crop is subjected to hidric stress conditions.
Palabras clave en valenciano: bioestimulants, aminoàcids, productes naturals, millora de cultius, desenvolupament de cultius, protecció de cultius.
Palabras clave en castellano: bioestimulantes, aminoácidos, productos naturales, mejora de cultivos, desarrollo de cultivos, protección de cultivos.
Palabras clave en inglés: biostimulants, aminoacids, natural products, crop improvement, crop development, crop protection
[-]
|