Resumen:
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[EN] Nowadays, the waste of resources has become one of the biggest problems for industries, due to the serious environmental, social and economic consequences it generates. Therefore, to ensure a production based on ...[+]
[EN] Nowadays, the waste of resources has become one of the biggest problems for industries, due to the serious environmental, social and economic consequences it generates. Therefore, to ensure a production based on sustainable processes, it s essential to have a responsible management of resources, being the first step one of the most important ones, the identification. Thus, the present research work aims to develop and implement a method based on the integration of Green and Lean methodologies to systematically identify ecological waste, taking as a case study a nectar factory in Lima - Peru. Through the implementation of tools such as Environmental Value Stream Mapping, Process Mapping or Failure Mode and Effects Analysis, it was found that the company generated a waste of 1584 litres of water and 38.5 kg of conditioned fruit every month. The identification of green waste is vital, as it is the first link in a long chain that contributes directly to improving the company's efficiency, profitability and reputation, as well as protecting the environment and promoting sustainable development.
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[ES] En la actualidad, el desperdicio de recursos se convirtió en uno de los problemas más grandes para las industrias, esto debido a las graves consecuencias ambientales, sociales y económicas que generan. Por ello, para ...[+]
[ES] En la actualidad, el desperdicio de recursos se convirtió en uno de los problemas más grandes para las industrias, esto debido a las graves consecuencias ambientales, sociales y económicas que generan. Por ello, para asegurar una producción basada en procesos sostenibles, es indispensable tener una gestión responsable de recursos, siendo el primer paso uno de los más importantes, la identificación. Es así que en el presente trabajo de investigación tiene por objetivo desarrollar e implementar un método basado en la integración de las metodologías Green y Lean para identificar sistemáticamente desperdicios ecológicos tomando como caso de estudio a una fábrica de néctares en Lima Perú. A través de la implementación de herramientas como el Mapeo de Flujo de Valor Ambiental, el Mapeo de Procesos o el Análisis Modal de Fallos y Efectos se halló que la empresa generaba un desperdicio de 1584 litros de agua y 38.5 kg de fruta acondicionada cada mes. La identificación de desperdicios ecológicos es vital, puesto que es el primer eslabón en una larga cadena que contribuye directamente en la mejora de la eficiencia, rentabilidad y reputación de la empresa y que, además, protege el medio ambiente y promueve el desarrollo sostenible.
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