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Antioxidant starch composite films containing rice straw extract and cellulose fibres

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Antioxidant starch composite films containing rice straw extract and cellulose fibres

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dc.contributor.author Vieira-De Freitas, Pedro Augusto es_ES
dc.contributor.author González Martínez, María Consuelo es_ES
dc.contributor.author Chiralt, A. es_ES
dc.date.accessioned 2024-02-29T19:02:50Z
dc.date.available 2024-02-29T19:02:50Z
dc.date.issued 2022-09 es_ES
dc.identifier.issn 0308-8146 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/202850
dc.description.abstract [EN] Antioxidant aqueous rice straw (RS) extract was obtained by a combined ultrasound-reflux heating process and cellulose fibres (CF) were purified by bleaching the extraction residue. Both fractions were incorporated into corn starch to obtain films by melt blending and compression moulding. CF (at 3 % wt.) greatly increased the elastic modulus (by 200 %) and tensile strength at break (by 100 %) while reducing film stretchability. Films with CF exhibited the greatest barrier capacity to water vapour and oxygen. The incorporation of RS extract (at 4, 6 and 8 % wt.) plasticised the film¿s amorphous phase, but also reinforced the matrix to a certain extent. The active films showed a high degree of UV absorption and DPPH radical scavenging capacity. Mono-dose sunflower oil bags were obtained with films with CF and RS extracts that, to a great extent, prevent oil oxidation in an accelerated oxidative test under UV radiation throughout 50 days. es_ES
dc.description.sponsorship This work is supported by Generalitat Valenciana [grant number GrisoliaP/2019/115] and project PID2019-105207RB-I00/AEI/10.13039/501100011033. es_ES
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Elsevier es_ES
dc.relation.ispartof Food Chemistry es_ES
dc.rights Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd) es_ES
dc.subject Bioactive constituents es_ES
dc.subject Active extracts es_ES
dc.subject Thermoplastic starch films es_ES
dc.subject Valorisation of residues es_ES
dc.subject Green extraction methods es_ES
dc.subject Circular economy es_ES
dc.subject.classification TECNOLOGIA DE ALIMENTOS es_ES
dc.title Antioxidant starch composite films containing rice straw extract and cellulose fibres es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.identifier.doi 10.1016/j.foodchem.2022.134073 es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/AEI/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PID2019-105207RB-I00/ES/USO DE ACIDOS FENOLICOS PARA LA OBTENCION DE MATERIALES MULTICAPA ACTIVOS PARA EL ENVASADO DE ALIMENTOS/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/GVA//GRISOLIAP%2F2019%2F115//AYUDA SANTIAGO GRISOLIA PROYECTO VALORIZACION DE LA PAJA DE ARROZ/ es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Instituto Universitario de Ingeniería de Alimentos para el Desarrollo - Institut Universitari d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament es_ES
dc.description.bibliographicCitation Vieira-De Freitas, PA.; González Martínez, MC.; Chiralt, A. (2022). Antioxidant starch composite films containing rice straw extract and cellulose fibres. Food Chemistry. 400. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134073 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134073 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 400 es_ES
dc.identifier.pmid 36075168 es_ES
dc.relation.pasarela S\472274 es_ES
dc.contributor.funder Generalitat Valenciana es_ES
dc.contributor.funder AGENCIA ESTATAL DE INVESTIGACION es_ES
dc.contributor.funder Universitat Politècnica de València es_ES
dc.subject.ods 02.- Poner fin al hambre, conseguir la seguridad alimentaria y una mejor nutrición, y promover la agricultura sostenible es_ES
dc.subject.ods 08.- Fomentar el crecimiento económico sostenido, inclusivo y sostenible, el empleo pleno y productivo, y el trabajo decente para todos es_ES
dc.subject.ods 12.- Garantizar las pautas de consumo y de producción sostenibles es_ES


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