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dc.contributor.author | Vieira-De Freitas, Pedro Augusto | es_ES |
dc.contributor.author | González Martínez, María Consuelo | es_ES |
dc.contributor.author | Chiralt, A. | es_ES |
dc.date.accessioned | 2024-04-11T08:00:43Z | |
dc.date.available | 2024-04-11T08:00:43Z | |
dc.date.issued | 2023-03-30 | es_ES |
dc.identifier.issn | 0308-8146 | es_ES |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10251/203342 | |
dc.description.abstract | [EN] Bilayers from thermoplastic corn starch (TPS) and PLA were obtained, incorporating or not rice straw (RS) valorised fractions: active extract (es) into PLA and cellulose fibres (cf) into TPS films. The films were obtained by thermoprocessing while the bilayers were obtained by thermocompression of the different monolayers (TPS-PLA, TPScf-PLA, TPS-PLAes and TPScf-PLAes). TPS conferred oxygen barrier capacity to the laminates, which was improved by the cf incorporation. The extract slightly reduced the PLA resistance but improved their oxygen barrier capacity. The tensile and barrier properties of the bilayers revealed changes in the performance of each layer associated with the interlayer compound migration. The TPScf-PLAes bags exhibited noticeable antioxidant capacity when used in meat packaging and reduced microbial counts throughout cold storage. Therefore, these bilayers have considerable potential to extend the shelf-life of meat samples, preserving their quality and safety for longer, while using RS fractions permits its valorisation. | es_ES |
dc.description.sponsorship | Funding This work was supported by Generalitat Valenciana [grant number GrisoliaP/2019/115] and project PID2019-105207RB-I00/AEI/10.13039/501100011033. Funding for open access charge: CRUE-Universitat Politècnica de València. | es_ES |
dc.language | Inglés | es_ES |
dc.publisher | Elsevier | es_ES |
dc.relation.ispartof | Food Chemistry | es_ES |
dc.rights | Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd) | es_ES |
dc.subject | Active food packaging | es_ES |
dc.subject | Phenolic compounds | es_ES |
dc.subject | Antioxidant activity | es_ES |
dc.subject | Cellulose fibres | es_ES |
dc.subject | Rice straw valorisation | es_ES |
dc.subject | Meat shelf life | es_ES |
dc.subject.classification | TECNOLOGIA DE ALIMENTOS | es_ES |
dc.title | Using rice straw fractions to develop reinforced, active PLA-starch bilayers for meat preservation | es_ES |
dc.type | Artículo | es_ES |
dc.identifier.doi | 10.1016/j.foodchem.2022.134990 | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/AEI/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PID2019-105207RB-I00/ES/USO DE ACIDOS FENOLICOS PARA LA OBTENCION DE MATERIALES MULTICAPA ACTIVOS PARA EL ENVASADO DE ALIMENTOS/ | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/GENERALITAT VALENCIANA//GRISOLIAP%2F2019%2F115//AYUDA SANTIAGO GRISOLIA PROYECTO VALORIZACION DE LA PAJA DE ARROZ/ | es_ES |
dc.rights.accessRights | Abierto | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Instituto Universitario de Ingeniería de Alimentos para el Desarrollo - Institut Universitari d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural | es_ES |
dc.description.bibliographicCitation | Vieira-De Freitas, PA.; González Martínez, MC.; Chiralt, A. (2023). Using rice straw fractions to develop reinforced, active PLA-starch bilayers for meat preservation. Food Chemistry. 405. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134990 | es_ES |
dc.description.accrualMethod | S | es_ES |
dc.relation.publisherversion | https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134990 | es_ES |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_ES |
dc.description.volume | 405 | es_ES |
dc.identifier.pmid | 36417804 | es_ES |
dc.relation.pasarela | S\481297 | es_ES |
dc.contributor.funder | GENERALITAT VALENCIANA | es_ES |
dc.contributor.funder | AGENCIA ESTATAL DE INVESTIGACION | es_ES |
dc.contributor.funder | Universitat Politècnica de València | es_ES |
dc.subject.ods | 02.- Poner fin al hambre, conseguir la seguridad alimentaria y una mejor nutrición, y promover la agricultura sostenible | es_ES |
dc.subject.ods | 07.- Asegurar el acceso a energías asequibles, fiables, sostenibles y modernas para todos | es_ES |
dc.subject.ods | 08.- Fomentar el crecimiento económico sostenido, inclusivo y sostenible, el empleo pleno y productivo, y el trabajo decente para todos | es_ES |
dc.subject.ods | 12.- Garantizar las pautas de consumo y de producción sostenibles | es_ES |
dc.subject.ods | 14.- Conservar y utilizar de forma sostenible los océanos, mares y recursos marinos para lograr el desarrollo sostenible | es_ES |
dc.subject.ods | 15.- Proteger, restaurar y promover la utilización sostenible de los ecosistemas terrestres, gestionar de manera sostenible los bosques, combatir la desertificación y detener y revertir la degradación de la tierra, y frenar la pérdida de diversidad biológica | es_ES |