- -

Identification of Distinctive Primary Metabolites Influencing Broccoli (Brassica oleracea, var. Italica) Taste

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

Compartir/Enviar a

Citas

Estadísticas

  • Estadisticas de Uso

Identification of Distinctive Primary Metabolites Influencing Broccoli (Brassica oleracea, var. Italica) Taste

Mostrar el registro sencillo del ítem

Ficheros en el ítem

dc.contributor.author Chevilly-Tena, Sergio es_ES
dc.contributor.author Dolz-Edo, Laura es_ES
dc.contributor.author Blanca Postigo, José Miguel es_ES
dc.contributor.author Yenush, Lynne es_ES
dc.contributor.author Mulet, José Miguel es_ES
dc.date.accessioned 2024-07-05T18:07:15Z
dc.date.available 2024-07-05T18:07:15Z
dc.date.issued 2023-01 es_ES
dc.identifier.issn 2304-8158 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/205800
dc.description.abstract [EN] Broccoli (Brassica oleracea L. var. Italica Plenck) is a cruciferous crop that is considered to be a good source of micronutrients. Better taste is a main objective for breeding, as consumers are demanding novel cultivars suited for a healthy diet, but ones that are more palatable. This study aimed to identify primary metabolites related to cultivars with better taste according to a consumer panel. For this purpose, we performed a complete primary metabolomic profile of 20 different broccoli cultivars grown in the field and contrasted the obtained data with the results of a consumer panel which evaluated the taste of the same raw buds. A statistical analysis was conducted to find primary metabolites correlating with better score in the taste panels. According to our results, sugar content is not a distinctive factor for taste in broccoli. The accumulation of the amino acids leucine, lysine and alanine, together with Myo-inositol, negatively affected taste, while a high content of gamma-aminobutyric acid (GABA) is a distinctive trait for cultivars scoring high in the consumer panels. A Principal Component Analysis (PCA) allowed us to define three different groups according to the metabolomic profile of the 20 broccoli cultivars studied. Our results suggest molecular traits that could be useful as distinctive markers to predict better taste in broccoli or to design novel biotechnological or classical breeding strategies for improving broccoli taste. es_ES
dc.description.sponsorship This research was funded by Grant RTC-2017-6468-2-AR (Aproximaciones Moleculares para Incrementar la Tolerancia a Salinidad y SEQUIA del Brocoli) funded by MCIN/AEI/10.13039/501100011033. es_ES
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher MDPI AG es_ES
dc.relation.ispartof Foods es_ES
dc.rights Reconocimiento (by) es_ES
dc.subject Broccoli es_ES
dc.subject Brassica oleracea es_ES
dc.subject Taste es_ES
dc.subject Consumers es_ES
dc.subject Metabolites es_ES
dc.subject GABA es_ES
dc.subject.classification GENETICA es_ES
dc.subject.classification BIOQUIMICA Y BIOLOGIA MOLECULAR es_ES
dc.title Identification of Distinctive Primary Metabolites Influencing Broccoli (Brassica oleracea, var. Italica) Taste es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.identifier.doi 10.3390/foods12020339 es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/AGENCIA ESTATAL DE INVESTIGACION//RTC-2017-6468-2-AR//APROXIMACIONES MOLECULARES PARA INCREMENTAR LA TOLERANCIA A SALINIDAD Y SEQUIA DEL BROCOLI/ es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Instituto Universitario Mixto de Biología Molecular y Celular de Plantas - Institut Universitari Mixt de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes es_ES
dc.description.bibliographicCitation Chevilly-Tena, S.; Dolz-Edo, L.; Blanca Postigo, JM.; Yenush, L.; Mulet, JM. (2023). Identification of Distinctive Primary Metabolites Influencing Broccoli (Brassica oleracea, var. Italica) Taste. Foods. 12(2). https://doi.org/10.3390/foods12020339 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.3390/foods12020339 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 12 es_ES
dc.description.issue 2 es_ES
dc.identifier.pmid 36673431 es_ES
dc.identifier.pmcid PMC9857596 es_ES
dc.relation.pasarela S\480587 es_ES
dc.contributor.funder AGENCIA ESTATAL DE INVESTIGACION es_ES
dc.subject.ods 02.- Poner fin al hambre, conseguir la seguridad alimentaria y una mejor nutrición, y promover la agricultura sostenible es_ES
dc.subject.ods 03.- Garantizar una vida saludable y promover el bienestar para todos y todas en todas las edades es_ES
dc.subject.ods 08.- Fomentar el crecimiento económico sostenido, inclusivo y sostenible, el empleo pleno y productivo, y el trabajo decente para todos es_ES
dc.subject.ods 12.- Garantizar las pautas de consumo y de producción sostenibles es_ES
upv.costeAPC 300 es_ES


Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem