- -

Sustainable cultivation of melon landraces: effects of grafting on the accumulation of flavor-related compounds

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

Compartir/Enviar a

Citas

Estadísticas

  • Estadisticas de Uso

Sustainable cultivation of melon landraces: effects of grafting on the accumulation of flavor-related compounds

Mostrar el registro sencillo del ítem

Ficheros en el ítem

dc.contributor.author Flores-León, Alejandro es_ES
dc.contributor.author Martí-Renau, Raul es_ES
dc.contributor.author Valcárcel, M. es_ES
dc.contributor.author Roselló, S. es_ES
dc.contributor.author Beltrán, J. es_ES
dc.contributor.author Garcia-Martinez, S es_ES
dc.contributor.author Ruiz, J.J. es_ES
dc.contributor.author Gisbert, Carmina es_ES
dc.contributor.author Cebolla Cornejo, Jaime es_ES
dc.contributor.author Picó Sirvent, María Belén es_ES
dc.date.accessioned 2024-09-23T08:07:35Z
dc.date.available 2024-09-23T08:07:35Z
dc.date.issued 2024-06-30 es_ES
dc.identifier.issn 0308-8146 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/208448
dc.description.abstract [EN] Melon landraces are highly appreciated by consumers who pay price premiums to compensate for lower yields, enabling on-farm conservation. However, they are highly susceptible to soilborne diseases. This study analyses the impact of Cucurbita and Cucumis rootstocks on the accumulation of flavor-related metabolites in Spanish landraces of the Ibericus melon group, as a strategy to promote their sustainable cultivation. Scion genotype was the main factor conditioning the accumulation of sugars and acids both under standard and saline organic farming conditions. The effects of grafting on organic acid accumulation were negligible, while the effects on sugar content were significant. The latter effects were dependent on specific scion-rootstock combinations, though wild Cucumis (e.g. Fian) rootstocks represent an alternative that should be further studied. The effect on the accumulation of volatiles was limited, and again depended on specific scion-rootstock combinations. The rootstock effect even differed between populations of the same landrace. es_ES
dc.description.sponsorship This work was supported by grants PROMETEO/2017/078 and PROMETEO/2021/072 (to promote excellence groups) funded by Conselleria d'Educacio, Investigacio, Cultura i Esports and Conselleria d'Educacio, Universitats i Ocupacio (Generalitat Valenciana, Spain), and grants PID2020-116055RB-C21 and AGL2017-85563-C2-1-R-AR funded by AEI https://doi.org/10.13039/501100011033 and by "ERDF A way of making Europe". AFL is a recipient of a predoctoral fellowship from Generalitat Valenciana. RM is a recipient of a postdoctoral grant (PAID-1020) from Universitat Politecnica de Valencia. CRUE-Universitat Politecnica de Valencia provided funding for the open access publication charges. es_ES
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Elsevier es_ES
dc.relation.ispartof Food Chemistry es_ES
dc.rights Reconocimiento (by) es_ES
dc.subject Cucumis melo L. es_ES
dc.subject Sugar es_ES
dc.subject Acid es_ES
dc.subject Volatile es_ES
dc.subject Soilborne diseases es_ES
dc.subject Landrace es_ES
dc.subject.classification GENETICA es_ES
dc.title Sustainable cultivation of melon landraces: effects of grafting on the accumulation of flavor-related compounds es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.identifier.doi 10.1016/j.foodchem.2024.138709 es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/AEI/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016/AGL2017-85563-C2-1-R/ES/CONTROL MULTIDISCIPLINAR DE ENFERMEDADES FUNGICAS Y VIROSIS EN MELON Y SANDIA: UN NUEVO RETO/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/AEI/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PID2020-116055RB-C21/ES/AVANCES EN LA MEJORA DE LA SANDIA Y EL MELON PARA LA RESISTENCIA A VIRUS Y ESTRES DE SUELO CAUSADO POR HONGOS PATOGENICOS Y DEFICIT HIDRICO/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/GENERALITAT VALENCIANA//PROMETEO%2F2017%2F078//SELECCION DE VARIEDADES TRADICIONALES Y DESARROLLO DE NUEVAS VARIEDADES DE CUCURBITACEAS ADAPTADAS A LA PRODUCCION ECOLOGICA./ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/UPV//PAID-10-20/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/GVA//AFL//Contratos Predoctorales/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/GVA//PROMETEO%2F2021%2F072/ es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Instituto Universitario de Conservación y Mejora de la Agrodiversidad Valenciana - Institut Universitari de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana es_ES
dc.description.bibliographicCitation Flores-León, A.; Martí-Renau, R.; Valcárcel, M.; Roselló, S.; Beltrán, J.; Garcia-Martinez, S.; Ruiz, J.... (2024). Sustainable cultivation of melon landraces: effects of grafting on the accumulation of flavor-related compounds. Food Chemistry. 444. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.138709 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.138709 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 444 es_ES
dc.relation.pasarela S\508755 es_ES
dc.contributor.funder GENERALITAT VALENCIANA es_ES
dc.contributor.funder AGENCIA ESTATAL DE INVESTIGACION es_ES
dc.contributor.funder European Regional Development Fund es_ES
dc.contributor.funder Universitat Politècnica de València es_ES
dc.subject.ods 02.- Poner fin al hambre, conseguir la seguridad alimentaria y una mejor nutrición, y promover la agricultura sostenible es_ES


Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem