Resumen:
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[EN] In recent years, the concentration processes in agri-food cooperatives in Spain have intensified,
seeking greater scale to improve the incomes of their member farmers through cost reductions via economies of
scale, ...[+]
[EN] In recent years, the concentration processes in agri-food cooperatives in Spain have intensified,
seeking greater scale to improve the incomes of their member farmers through cost reductions via economies of
scale, improved negotiating positions in the markets by operating with larger volumes, or by expanding the number
of services offered. One of the obstacles these processes often encounter is the reluctance of members to lose
the legal identity of their cooperatives, which has led to the widespread use of the second-degree cooperative
model. This work describes a variant of this model, which we have coined as a new-generation second-degree
cooperative, where all operational processes of the member cooperatives are integrated under a single
management, extending the benefits of scale. This study illustrates the model through the description of three
cases of cooperatives that have adopted this formula. Through interviews with the presidents and executives of
the cooperatives involved in the processes, advantages and difficulties are identified, and an improvement in
member satisfaction is noted via an increase in the final payment for the delivered product.
Keywords. Cooperation, second degree cooperatives, size, interview, agri-food.
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[ES] En los últimos años se han intensificado los procesos de concentración en las cooperativas agroalimentarias en España buscando una mayor dimensión que les permita mejorar las rentas de sus socios agricultores vía ...[+]
[ES] En los últimos años se han intensificado los procesos de concentración en las cooperativas agroalimentarias en España buscando una mayor dimensión que les permita mejorar las rentas de sus socios agricultores vía reducción de costes por economías de escala, mejora en la posición negociadora en los mercados por operar con un mayor volumen, o por la ampliación en el número de servicios ofertados. Uno de los escollos que suelen encontrar estos procesos es la reticencia de los socios a perder la identidad jurídica de las cooperativas lo que ha propiciado que sea la fórmula de la cooperativa de segundo grado el instrumento más utilizado. Este trabajo describe una variante de esta fórmula, que hemos denominado cooperativa de segundo grado de nueva generación, en la que se integran todos los procesos operativos de las cooperativas socias bajo una única gestión, extendiendo los beneficios de escala. Este estudio ilustra el modelo mediante la descripción de tres casos de cooperativas que han adoptado esta fórmula. A través de entrevistas a los presidentes y directivos de las cooperativas implicadas se identifican ventajas y dificultades y se constata una mejora en la satisfacción de los socios vía incremento en la liquidación final del producto entregado.
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