[EN + Objective: To introduce and describe a new tool called
UPV-FFQ to evaluate dietary intake of the university
population. The new tool consists principally in a selfadministered online food frequency questionnaire ...[+]
[EN + Objective: To introduce and describe a new tool called
UPV-FFQ to evaluate dietary intake of the university
population. The new tool consists principally in a selfadministered online food frequency questionnaire (FFQ).
Materials and methods: The tool UPV-FFQ has been
developed by means of web pages applying the technology
ASP.NET 2.0 and using the database SQL Server 2005 as
support. To develop the FFQ has been used as model the
paper and pencil FFQ called ¿Dieta, salud y antropometría
en la población universitaria¿.
Results:The tool has three parts: (1) a homepage, (2) a
general questionnaire and (3) a FFQ. The FFQ has a
closed list of 84 food items commonly consumed in Valencia region. The respondents has to indicate the food items
that they consume (2 possible options), the frequency of
consumption (9 response options) and the quantity consumed (7 response options). The UPV-FFQ has approximately 250 color photographs that represents to three
portion sizes. The photographs are useful to help the
respondents to choose the portion sizes that more adjusts
to their habitual portions. The new tool provides quantitative information of the habitual intake of 31 nutritional
parameters and provides qualitative information of the
general questionnaire. A pilot study was done for a total
of 57 respondents. The media time spend to fill in was 15
minutes.
Conclusions: The pilot study concluded that the questionnaire was ease-of-use, low cost and time-effectiveness
questionnaire. The format and the sequence of the questions were easily understood.
[-]
[ES] Objetivo: Introducir y describir una nueva herramienta llamada UPV-FFQ para evaluar la ingesta dieté-
tica de la población universitaria. Esta nueva herramienta consiste principalmente en un cuestionario de
frecuencia ...[+]
[ES] Objetivo: Introducir y describir una nueva herramienta llamada UPV-FFQ para evaluar la ingesta dieté-
tica de la población universitaria. Esta nueva herramienta consiste principalmente en un cuestionario de
frecuencia de consumo de alimentos (CFCA) autoadministrado online.
Materiales y métodos: La herramienta UPV-FFQ se ha
desarrollado a través de páginas web aplicando la tecnología ASP.NET 2.0 y usando la base de datos SQL Server
2005 como soporte. Para desarrollar este FFQ se ha empelado como modelo el cuestionario en papel llamado ¿Dieta,
salud y antropometría en la población universitaria¿.
Resultados: La herramienta consta de tres partes: 1)
una página de introducción; 2) un cuestionario general y
3) un CFCA. El CFCA consta de una lista cerrada de 84
alimentos comúnmente consumidos en la región valenciana. Los encuestados deben indicar qué alimentos consumen (2 posibles opciones de respuesta), la frecuencia de
ingesta (9 opciones de respuesta) y la cantidad ingerida (7
opciones de respuesta). El UPV-FFQ presenta aproximadamente 250 fotografías a color con tamaños de ración
para cada alimento para ayudar a los encuestados a escoger el tamaño de ración que más se ajusta a su porción
habitual. La herramienta proporciona información cuantitativa de la ingesta habitual de 31 parámetros nutricionales y también proporciona información cualitativa proveniente del cuestionario general. Se realizó un estudio
piloto con un total de 57 participantes con características
similares a la población de estudio. El tiempo medio que
emplearon para rellenarlo fue de 15 minutos.
Conclusiones: El estudio piloto concluyó que el UPVFFQ era fácil de manejar, de bajo coste y de gran eficacia.
Además, entendieron fácilmente el formato y la secuencia
de las preguntas.
[-]
|