Resumen:
|
[CA] Les cooperatives agràries constituïxen un entramat socioeconòmic fonamental en el sector agrari i agroalimentari i, són un impuls molt important per al creixement econòmic de moltes zones rurals, ja que sovint són les ...[+]
[CA] Les cooperatives agràries constituïxen un entramat socioeconòmic fonamental en el sector agrari i agroalimentari i, són un impuls molt important per al creixement econòmic de moltes zones rurals, ja que sovint són les empreses més important de molts municipis.
No obstant, en aquests moments, les cooperatives s'enfronten a temps particularment difícils, on l'entorn és molt més globalitzat, complex i competitiu, per tant les cooperatives no s'han d'estancar en sistemes de gestió tradicionals sinó que han d'incorporar ferramentes de gestió que els permeten adaptar-se ràpidament als freqüents canvis que es produeixen en l'entorn.
En l'actualitat, els factors intangibles cobren major importància en la millora de la competitivitat i, un dels models més significatius que relaciona tant indicadors financers com no financers és el Quadre de Comandament Integral, en avant QCI.
Aquest no és sòls un sistema de medició, sinó també és un sistema de gestió estratègica. Aborda la gestió des de quatre perspectives: la financera, la del client, la de processos interns i la de recursos humans. Per tant, el QCI és una ferramenta que afavoreix una gestió més eficient i competitiva de la cooperativa, valors necessaris en el temps que corren.
El problema que es planteja resoldre és desenrotllar un model d'avaluació de la gestió d'una cooperativa agrària amb la finalitat de facilitar un valoració empresarial utilitzant el QCI.
Aquest estudi es centra en una cooperativa agrària situada en el terme municipal de la Pobla del Duc: la Cooperativa Vitivinícola de la Pobla del Duc, degut a l'accessibilitat a dades reals i fiables amb les quals es poden contrastar els resultats del treball.
Aquest treball consta de cinc capítols. Els dos primers, amb un enfocament més teòric, serveixen per conèixer l'entorn de les cooperatives i constituixen la base per a l'elaboració del QCI. Els dos següents formen la part pràctica d'aquest projecte on es pretén desenrotllar l'aplicació d'aquest sistema de gestió estratègica a la cooperativa agrícola d'estudi. A continuació s'explica amb més detall el contingut de cada capítol:Les cooperatives agràries: s'estudia la pròpia naturalesa de les cooperatives agràries i les característiques d'aquestes societats, que les diferencien de la resta de formes econòmiques. Es descriu el seu entorn legal, econòmic, empresarial i polític amb la finalitat de conèixer l'escenari de les cooperatives agràries. També s'estudia les dades macroeconòmiques de d'aquest tipus de cooperatives a nivell nacional i en la Comunitat Valenciana.
-El quadre de comandament integral: s'explica que és el QCI, es desenrotllen les quatre perspectives, mostrant els objectius i indicadors generals. A més, és descriuen els passos a seguir per a la seua correcta implantació i és comenta algunes de les ferramentes de gestió dutes a terme per la confederació de les cooperatives agroalimentàries.
-Cooperativa vitivinícola de la Pobla del Duc: es descriu la cooperativa d'estudi (principals característiques, estructura productiva, superfície agrícola i tendència productiva dels distints cultius) i es realitza una comparació a nivell nacional i autonòmic dels principals factors crítics. A més es mostra l'organigrama i es defineix la cadena de valor per identificar les activitats que realitza la cooperativa. També s'estudia la situació empresarial, legal i fiscal de la cooperativa i s'analitzen les dades econòmiques i financeres.
-Aplicació del QCI: es planifica el treball, es defineix l'estratègia (missió, visió, valors i objectius estratègics), es dissenya el mapa estratègic amb les relacions de causa i efecte i es prenen les dades.
-Conclusió: es descriuen les conclusions que s'han obtés amb la realització d'aquest projecte.
[-]
|