Resumen:
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[EN] The aim of this study was the analysis of the trait milk-flow during the first milking minute, using data from 996 Murciano-Granadina goats, belonging to 12 herds in the Valencian Community. During the lactations, two ...[+]
[EN] The aim of this study was the analysis of the trait milk-flow during the first milking minute, using data from 996 Murciano-Granadina goats, belonging to 12 herds in the Valencian Community. During the lactations, two control days were planned, recording milk flow at 30 seconds (LM30), milk flow at 60 seconds (LM60) and daily milk production (LT). Information about the estimated milk yield along the lactation (KLFE) was added. Descriptive analysis of these variables, estimation of genetic variance-covariance components of the traits and the genetic evaluation (focused on the males used in artificial insemination) were made. Lactation state (days on milk) affected LM60 and LT, the highest values were observed at the beginning of lactation, and the flow was gone down over time. Number of lactation (NPAR) affected all the traits. LM30 and LM60 decreased as the parity order progressed, while KLFE and LT increased. Concerning variance components, high values of heritability and repeatability were estimated for LM30 (0,47 and 0,63), LM60 (0,46 and 0,7), LT (0,31 and 0,58) and KLFE (0,56 and 0,81). Genetic correlation between LM30 and LM60 was close to one and the estimated phenotypic correlation was 0,81. Genetic correlations among the remaining variables (LM30 and KLFE, LM60 and KLFE) were moderate (0,24 and 0,25). When LT was included as a covariable in the model, heritability values were similar for LM30, LM60 and LT, but KLFE decreased (from 0,56 to 0,42) and the genetic correlations between production and flow traits went down until values next to 0.
Additive genetic variation between individuals was brought out for milk flow. A deeper genetic study together with an economical approach in order to calculate economic weights would help to make decisions about the inclusion of milk flow in the selection criteria in the breeding program.
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[ES] En este trabajo se ha realizado un análisis del carácter flujo de leche durante el primer minuto a partir de 996 animales en ordeño pertenecientes a 12 granjas de ganado caprino de la raza Murciano-Granadina de la ...[+]
[ES] En este trabajo se ha realizado un análisis del carácter flujo de leche durante el primer minuto a partir de 996 animales en ordeño pertenecientes a 12 granjas de ganado caprino de la raza Murciano-Granadina de la Comunidad Valenciana. De cada animal se recogieron 2 registros de las variables flujo de leche a los 30 segundos (LM30), flujo de leche a los 60 segundos (LM60) y leche total (LT) ordeñada. A esta información, se añadió la producción de leche total estimada a lo largo de la lactación completa (KLFE). El objetivo es realizar un análisis descriptivo de estas variables, estimar los componentes de varianza-covarianza genéticos de los caracteres y hacer una evaluación genética, en especial de los machos utilizados en inseminación artificial. Los resultados muestran que el efecto fijo estado de lactación (EL) fue significativo sobre las variables LM60 y LT (altos valores al inicio de la lactación, reduciéndose el flujo con el tiempo). El número de lactación (NPAR) resultó ser significativo sobre las cuatro variables. LM30 y LM60 disminuían a medida que avanzaba el número de parto, mientras que LT y KLFE aumentaban. Respecto de los componentes de varianza, cabe destacar los elevados valores de heredabilidad y repetibilidad que presentaban las variables LM30 (0,47 y 0,63), LM60 (0,46 y 0,7), LT (0,31 y 0,58) y KLFE (0,56 y 0,81). La correlación genética entre LM30 y LM60 resultó ser máxima (1) y la fenotípica presentó un valor de 0,81. La correlación genética de las restantes variables (LM30 y KLFE y, LM60 y KLFE) fue moderada (0,24 y 0,25). Cuando se incluyó LT como covariable en el modelo, los valores de heredabilidad se modificaron ligeramente, aunque KLFE mostró una mayor disminución (de 0,56 a 0,42) y las correlaciones genéticas entre caracteres de producción y flujo disminuyeron hasta valores próximos a 0.
Se pone de manifiesto la variación aditiva existente entre individuos para los caracteres de velocidad de ordeño. Un estudio genético más profundo, acompañado del estudio de pesos económicos permitiría tomar decisiones sobre su inclusión en el programa de mejora genética.
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