Resumen:
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[EN] The Central Nervous System is one of the most vulnerable structures to damages as some toxic agents able to cross the hematoencephalic barrier. An important source of residual contaminants with action in the Central ...[+]
[EN] The Central Nervous System is one of the most vulnerable structures to damages as some toxic agents able to cross the hematoencephalic barrier. An important source of residual contaminants with action in the Central Nervous System comes from daily food consumption. Mycotoxins are toxic secondary metabolites produced by mushrooms that are able to grow in a wide diversity of substrates and environmental conditions. Hence, mycotoxins can be found frequently in food, especially those derived from vegetables. Ochratoxin A, a common food contaminant, is a mycotoxin produced by some mushrooms species of Aspergillus and Penicillium genera. This mycotoxin has been described as a teratogenic, carcinogen, genotoxic, a protein synthesis inhibitor and immunotoxic. Also, it has been proved ochratoxin A is a potent neurotoxic. In the present study about the ochratoxin effects in the adult mammalian brain main neurogenic niche of mouse, Subventricular Zone, we saw a negative effect in the cell proliferation and differentiation by the decrease in the number of proliferative cells and in the population of astrocytes and neurons. This effect is in response to increasing concentrations of OTA and it follows a dosis-dependent pattern in the case of dividing cells and astrocytes
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[ES] El Sistema Nervioso Central es una de las estructuras más vulnerables a daños tales como algunos agentes tóxicos capaces de atravesar la barrera hematoencefálica. Una de las fuentes más importantes de residuos ...[+]
[ES] El Sistema Nervioso Central es una de las estructuras más vulnerables a daños tales como algunos agentes tóxicos capaces de atravesar la barrera hematoencefálica. Una de las fuentes más importantes de residuos contaminantes con impacto en el Sistema Nervioso Central son los alimentos de consumo cotidiano. Las micotoxinas son metabolitos secundarios tóxicos producidos por hongos capaces de crecer en gran variedad de sustratos y de condiciones ambientales. Por ello, las micotoxinas pueden encontrarse frecuentemente contaminando alimentos, especialmente de origen vegetal. La ocratoxina A, un contaminante alimenticio común, es una micotoxina producida por varias especies de hongos de los géneros Aspergillus y Penicillium. Esta micotoxina, se ha descrito como teratogénica, carcinogénica, genotóxica, inhibidora de la síntesis de proteínas e inmunotóxica, así como altamente neurotóxica. En este estudio de la acción de OTA sobre el principal nicho neurogénico del cerebro de mamífero adulto en ratón, la Zona Subventricular, hemos demostrado un efecto negativo sobre la proliferación y la diferenciación de las células manifestada por la disminución en el número de células proliferantes y en la población de astrocitos y neuronas. Este efecto se produce en respuesta a dosis crecientes de OTA y sigue un patrón dosis-dependiente en el caso de las células en división y los astrocitos
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