Resumen:
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[EN] The high content in phenolic compounds and mostly chlorogenic acid (CGA), in the fruit flesh of eggplant (Solanum melongena) confers nutraceutical properties to this crop. Solanum incanum, a wild species closely related ...[+]
[EN] The high content in phenolic compounds and mostly chlorogenic acid (CGA), in the fruit flesh of eggplant (Solanum melongena) confers nutraceutical properties to this crop. Solanum incanum, a wild species closely related to eggplant, presents a content in phenolics higher than that of the cultivated species. Given that hybrids between both species are completely fertile, S. incanum is an interesting source of variation to increase further the content in phenolics of eggplant. Moreover, the oxidation of phenolic compounds, caused by polyphenol oxidases (PPOs), produces fruit flesh browning. In the present work we were able to map 6 genes involved in the pathway of synthesis of CGA, PAL (phenylalanine ammonia-lyase), C4H (cinnamic acid 4-hydroxylase), 4CL (4-coumaroyl: CoA ligase), C3H (p -coumarate 3-hydroxylase), HQT (hydroxycinnamoylcoenzyme a quinate hydroxycinnamoyl transferase) and HCT (hydroxycinnamoylcoenzyme a shikimate hydroxycinnamoyl transferase) and five genes encoding polyphenol oxidases enzymes (PPO1 to 5). The genes were mapped in a genetic map based on an interspecific cross between S. melongena and S. incanum. The markers developed in this work will help to introgress favorable alleles of S. incanum in the
genetic background of S. melongena by marker-assisted selection (MAS). This will allow the obtention of new varieties with higher antioxidant activity and lower browning.
PALABRAS CLAVE
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[ES] El alto contenido en compuestos fenólicos, principalmente ácido clorogénico (CGA), en la pulpa del fruto de la berenjena (Solanum melongena L.) le confiere propiedades nutracéuticas a este cultivo. Solanum incanum, ...[+]
[ES] El alto contenido en compuestos fenólicos, principalmente ácido clorogénico (CGA), en la pulpa del fruto de la berenjena (Solanum melongena L.) le confiere propiedades nutracéuticas a este cultivo. Solanum incanum, una especie silvestre estrechamente relacionada con la berenjena, presenta un contenido en compuestos fenólicos mayor que las especies cultivadas. Dado que los híbridos entre ambas especies son completamente fértiles, S. incanum es una fuente interesante de variación para aumentar el contenido en compuestos fenólicos de la berenjena. Por otra parte, la oxidación de los compuestos fenólicos, causado por las polifenol oxidasas (PPOs), provocan el pardeamiento de la pulpa del fruto de la berenjena. En el presente trabajo se pudieron mapear 6 genes implicados en la ruta de síntesis de CGA, PAL (phenylalanine ammonia-lyase), C4H (cinnamic acid 4-hydroxylase), 4 CL (4-coumaroyl:CoA-ligase), C3H (p-coumarate 3-hydroxylase), HQT (hydroxycinnamoylcoenzyme A quinate hydroxycinnamoyl transferase) y HCT (hydroxycinnamoylcoenzyme A shikimate hydroxycinnamoyl transferase) y cinco genes que codifican enzimas polifenol oxidasas (PPO1 a 5). Los genes se mapearon en un mapa genético basado en un cruzamiento interespecífico entre S. melongena y S. incanum. Los marcadores desarrollados en el presente trabajo ayudarán a introgresar alelos favorables de S. incanum en el fondo genético de S. melongena mediante la selección asistida por marcadores (MAS) dentro de las líneas de introgresión que actualmente se están desarrollando entre S. incanum y S. melongena. Esto permitirá obtener en un futuro variedades con mayor actividad antioxidante y menor pardeamiento
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