- -

Comer en Utopía

RiuNet: Institutional repository of the Polithecnic University of Valencia

Share/Send to

Cited by

Statistics

Comer en Utopía

Show simple item record

Files in this item

dc.contributor.author Herrera Racionero, Paloma es_ES
dc.contributor.author Lizcano, Emmanuel es_ES
dc.date.accessioned 2015-02-04T15:23:21Z
dc.date.available 2015-02-04T15:23:21Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.issn 0210-5233
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/46747
dc.description Reis 137, enero-marzo 2012, pp. 79-98 http://www.reis.cis.es/ es_ES
dc.description.abstract [EN] Social studies on food and nutritional authorities coincide in emphasizing the paradoxical situation of the modern eater: people know how they should eat but do not eat as they should. Dealing with paradoxes successfully usually requires a certain -linguistic and disciplinary- distance to gain sufficient perspective. We suggest this should be done from the historical perspective that a sociology of utopia offers on the conflict between food imaginaries. To this end, we outline the common elements of utopian/dystopian thought in order to extract the categories of major interest for a sociological analysis of food policies and eating behaviours. Subsequently, we trace the ways in which some classical utopias and dystopias have focused on-or blurred-the question of food and we try to draw some conclusions. es_ES
dc.description.abstract [ES] Los estudios sociales sobre alimentación y las autoridades responsables de este campo coinciden en resaltar la situación paradójica del comensal actual: se sabe cómo se debe comer pero no se come como se debe. Enfrentarse con éxito a las paradojas suele requerir un cierto distanciamiento —lingüístico y disciplinar— que ofrezca la sufi ciente perspectiva. Aquí se propone hacerlo desde la perspectiva histórica que una sociología de la utopía puede aportar al confl icto entre imaginarios alimentarios. Para ello, este artículo revisará los elementos comunes del pensamiento utópico/distópico en orden a extraer las categorías de mayor interés para un análisis sociológico de las políticas y comportamientos alimentarios. Después, recorreremos los modos en que algunas de las utopías clásicas han enfocado —o desenfocado— la cuestión de la comida e intentaremos sacar algunas conclusiones. es_ES
dc.language Español es_ES
dc.publisher Centro de Investigaciones Sociológicas es_ES
dc.relation.ispartof Revista Española de Investigaciones Sociológicas es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Eating habits es_ES
dc.subject Utopias es_ES
dc.subject Modernity es_ES
dc.subject Food preparation es_ES
dc.subject Expert knowledge es_ES
dc.subject Hábitos alimentarios es_ES
dc.subject Utopías es_ES
dc.subject Modernidad es_ES
dc.subject Preparación alimentaria es_ES
dc.subject Conocimiento experto es_ES
dc.subject.classification ECONOMIA, SOCIOLOGIA Y POLITICA AGRARIA es_ES
dc.title Comer en Utopía es_ES
dc.title.alternative Eating in Utopia es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.identifier.doi 10.5477/cis/reis.137.79
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Economía y Ciencias Sociales - Departament d'Economia i Ciències Socials es_ES
dc.description.bibliographicCitation Herrera Racionero, P.; Lizcano, E. (2012). Comer en Utopía. Revista Española de Investigaciones Sociológicas. (137):79-98. doi:10.5477/cis/reis.137.79 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion http://dx.doi.org/10.5477/cis/reis.137.79 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 79 es_ES
dc.description.upvformatpfin 98 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.issue 137 es_ES
dc.relation.senia 213010


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record