dc.contributor.advisor |
López Galarza, Salvador Vicente
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dc.contributor.author |
Lambíes Cuevas, Francisco Javier
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es_ES |
dc.date.accessioned |
2016-06-13T07:20:47Z |
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dc.date.available |
2016-06-13T07:20:47Z |
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dc.date.created |
2015-09-23 |
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dc.date.issued |
2016-06-13 |
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dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10251/65703 |
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dc.description.abstract |
[EN] Economically, the tomato is one of the most important vegetables of the world. The traditional tomato varieties every time are more needed by the consumer who finds in them a few exceptional organoleptics qualities, paying a superior price to that of other commercial varieties, generally hybrid tomatoes. But these traditional varieties, mostly, are slightly attractive for the producer, that although it receives better price, they are usually very little productive.
In the present work there was studied the influence of the graft (plants grafted on the rootstock “Maxifort”, L. esculentum x L. hirsutum, autografted plants and no grafted plants) and of two nourishing solutions with different ratios N/K (1.3 and 1.8) in parameters of production and quality of the fruit in the traditional variety of Valencian tomato.
The studied production parameters were piled up production, piled up middleweight of the fruit, number of fruits for plant and piled up percentage of fruits for plant dividing the fruits by calibers and injuries. The calibers were selected by weight, being tomatoes of the first those who had a weight superior to 200 g, those of second a weight between 150 and 200 g and those of third a weight lower than 150 g. The injuries registered were “Blossom End Rot“ (B.E.R), “Cat Face“ y “Cracking“.
The studied quality parameters were the thickness, the percentage of dry matter, tritable acidity and initial pH, solids soluble and succulence.
The effect of the graft did not make be evident in the entire production but if in the distribution of the calibers, producing the grafted plants a major percentage of fruits of the first class and a less percentage of fruits of the second and third class with regard to the plants without grafting. Differences were not in the entire number of fruits for plant but if in the entire middleweight of the fruit, being major in the grafted plants. Significant differences were not observed in the presence of injuries.
With regard to the effect of the nourishing solution, the balance N/K=1.3, it gave place to a major fruits production of the first differences being observed neither in the rest of the calibers nor in the presence of injuries.
Significant differences were neither in the quality parameters nor in the factor graft not on the factor solution.
The use of the graft and the handling of nourishing solution can be two good hardware at the time of increasing the percentage of fruits of the first class in Valencian tomato without its quality characteristics turning out to be affected |
es_ES |
dc.description.abstract |
[ES] Económicamente, el tomate es una de las hortalizas más importantes del mundo. Las variedades tradicionales de tomate cada vez son más requeridas por el consumidor que encuentra en ellas unas cualidades organolépticas excepcionales, pagando un precio superior al de otros tomates comerciales, generalmente híbridos. Pero estas variedades tradicionales, en su mayoría, son poco atractivas para el productor, que aunque recibe mejor precio, suelen ser muy poco productivas.
En el presente trabajo se estudió la influencia del injerto (plantas injertadas en el portainjerto maxifort, L. esculentum x L. hirsutum, plantas autoinjertadas plantas sin injertar) y de dos soluciones nutritivas con diferentes ratios N/K (1.3 y 1.8) en parámetros de producción y calidad del fruto en la variedad tradicional de tomate valenciano.
Los parámetros de producción estudiados fueron producción acumulada (g·planta-1), peso medio acumulado del fruto, número de frutos por planta y porcentaje acumulado de frutos por planta dividiendo los frutos por calibres y fisiopatías. Los calibres fueron seleccionados por peso, siendo tomates de primera los que tenían un peso superior a 200 g, los de segunda un peso entre 150 y 200 g y los de tercera un peso inferior a 150 g. La fisiopatías registradas fueron “Blossom End Rot” (B.E.R), “Cat Face” y “Cracking”.
Los parámetros de calidad estudiados fueron la densidad, el porcentaje de materia seca, acidez titulable y pH inicial, sólidos solubles y jugosidad.
El efecto del injerto no se hizo notar en la producción total pero si en la distribución de los calibres, produciendo las plantas injertadas un porcentaje mayor de frutos de primera y un menor porcentaje de frutos de segunda y tercera respecto de las plantas sin injertar. No se encontraron diferencias en el número total de frutos por planta pero si en el peso medio total del fruto, siendo mayor en las plantas injertadas. No se observaron diferencias significativas en la presencia de fisiopatías.
Respecto al efecto de la solución nutritiva, el equilibrio N/K=1.3, dio lugar a una mayor producción de frutos de primera no observándose diferencias en el resto de los calibres ni en la presencia de fisiopatías.
No se encontraron diferencias significativas en los parámetros de calidad ni en el factor injerto ni en el factor solución.
El uso del injerto y el manejo de solución nutritiva pueden ser dos buenas herramientas a la hora de aumentar el porcentaje de frutos de primera en tomate valenciano sin que se vean afectadas sus características de calidad. |
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dc.format.extent |
32 |
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dc.language |
Español |
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dc.publisher |
Universitat Politècnica de València |
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dc.rights |
Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd) |
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dc.subject |
Tomate |
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dc.subject |
Injerto |
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dc.subject |
Ratio N/K |
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dc.subject |
Calidad |
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dc.subject |
Producción |
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dc.subject |
Tomato |
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dc.subject |
Grafting |
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dc.subject |
N/K Ratio |
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dc.subject |
Quality |
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dc.subject |
Yield |
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dc.subject.classification |
PRODUCCION VEGETAL |
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dc.subject.other |
Máster Universitario en Sanidad y Producción Vegetal-Máster Universitario en Sanitat y Producció Vegetal |
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dc.title |
Influencia del injerto y de dos soluciones nutritivas en parámetros de producción y calidad en tomate valenciano |
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dc.type |
Tesis de máster |
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dc.rights.accessRights |
Abierto |
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dc.contributor.affiliation |
Universitat Politècnica de València. Servicio de Alumnado - Servei d'Alumnat |
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dc.description.bibliographicCitation |
Lambíes Cuevas, FJ. (2015). Influencia del injerto y de dos soluciones nutritivas en parámetros de producción y calidad en tomate valenciano. http://hdl.handle.net/10251/65703 |
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dc.description.accrualMethod |
Archivo delegado |
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