Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author | Cortés López, Victoria | es_ES |
dc.contributor.author | Ortiz Sánchez, María Coral | es_ES |
dc.contributor.author | Aleixos Borrás, María Nuria | es_ES |
dc.contributor.author | Blasco Ivars, José | es_ES |
dc.contributor.author | Cubero García, Sergio | es_ES |
dc.contributor.author | Talens Oliag, Pau | es_ES |
dc.date.accessioned | 2016-06-20T12:58:24Z | |
dc.date.available | 2016-06-20T12:58:24Z | |
dc.date.issued | 2016-04-27 | |
dc.identifier.issn | 0925-5214 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10251/66179 | |
dc.description.abstract | [EN] A non-destructive method based on external visible and near-infrared reflection spectroscopy for determining the internal quality of intact mango cv. ‘Osteen’ was investigated. An internal quality index, well correlated with the ripening index of the samples, was developed based on the combination of a biochemical property (total soluble solids) and physical properties (firmness and flesh colour) of mango samples. The diffuse reflectance spectra of the samples were recorded and used to predict the internal quality and the ripening index. These spectra were obtained using different spectroscopic external measurement sensors involving a spectrometer, capable of measuring in different spectral ranges (600– 1100 nm and 900–1750 nm), and also a spectrocolorimeter that measured in the visible range (400– 700 nm). Three regression models were developed by partial least squares to establish the relationship between spectra and indices. Good results in the prediction of internal quality of the samples were obtained using the full spectral range (Rp 2 = 0.833–0.879, RMSEP = 0.403–0.507 and RPD = 2.341–2.826) and some selected wavelengths (Rp 2 = 0.815–0.896, RMSEP = 0.403–0.537 and RPD = 2.060–2.905). The results obtained from this study revealed that external visible and near-infrared reflection spectroscopy can be used as a non-destructive method to determine the internal quality of mango cv. ‘Osteen’. | es_ES |
dc.description.sponsorship | This work was partially funded by the Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport, Generalitat Valenciana, through the project AICO/2015/122 and by the INIA through the projects RTA2012-00062-C04-01, 02 and 03 with the support of FEDER funds. V. Cortés López thanks the Spanish MEC for the FPU grant (FPU13/04202). | |
dc.language | Inglés | es_ES |
dc.publisher | Elsevier | es_ES |
dc.relation.ispartof | Postharvest Biology and Technology | es_ES |
dc.rights | Reserva de todos los derechos | es_ES |
dc.subject | Reflection spectroscopy | es_ES |
dc.subject | Fruit | es_ES |
dc.subject | Quality | es_ES |
dc.subject | Quemometrics | es_ES |
dc.subject | Non-destructive | es_ES |
dc.subject.classification | PRODUCCION VEGETAL | es_ES |
dc.subject.classification | TECNOLOGIA DE ALIMENTOS | es_ES |
dc.subject.classification | INGENIERIA AGROFORESTAL | es_ES |
dc.subject.classification | EXPRESION GRAFICA EN LA INGENIERIA | es_ES |
dc.title | A new internal quality index for mango and its predicción by external visible and near-infrared reflection spectroscopy | es_ES |
dc.type | Artículo | es_ES |
dc.identifier.doi | 10.1016/j.postharvbio. 2016.04.011 | |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/GVA//AICO%2F2015%2F122/ | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/MINECO//RTA2012-00062-C04-01/ES/Nuevas técnicas de inspección basadas en espectrometría para la estimación de propiedades y determinación automática de la calidad interna y sanidad de productos agroalimentarios aplicadas a líneas de inspección y manipulación (SPEC-DACSA)/ | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/MINECO//RTA2012-00062-C04-02/ES/Nuevas técnicas de manipulación usando sensorización integrada para la estimación de propiedades y determinación automática de la calidad y sanidad de la producción agroalimentaria en líneas de inspección y manipulación (MANI-DACSA)/ | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/MINECO//RTA2012-00062-C04-03/ES/Nuevas técnicas de inspección basadas en visión por computador multiespectral para la estimación de propiedades y determinación automática de la calidad y sanidad de la producción agroalimentaria en líneas de inspección y manipulación (VIS-DACSA)/ | es_ES |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/MECD//FPU13%2F04202/ES/FPU13%2F04202/ | es_ES |
dc.rights.accessRights | Abierto | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Departamento de Mecanización y Tecnología Agraria - Departament de Mecanització i Tecnologia Agrària | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Departamento de Ingeniería Rural y Agroalimentaria - Departament d'Enginyeria Rural i Agroalimentària | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Departamento de Tecnología de Alimentos - Departament de Tecnologia d'Aliments | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Departamento de Ingeniería Gráfica - Departament d'Enginyeria Gràfica | es_ES |
dc.description.bibliographicCitation | Cortés López, V.; Ortiz Sánchez, MC.; Aleixos Borrás, MN.; Blasco Ivars, J.; Cubero García, S.; Talens Oliag, P. (2016). A new internal quality index for mango and its predicción by external visible and near-infrared reflection spectroscopy. Postharvest Biology and Technology. (118):148-158. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio. 2016.04.011 | es_ES |
dc.description.accrualMethod | S | es_ES |
dc.relation.publisherversion | https://dx.doi.org/10.1016/j.postharvbio.2016.04.011 | es_ES |
dc.description.upvformatpinicio | 148 | es_ES |
dc.description.upvformatpfin | 158 | es_ES |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_ES |
dc.description.issue | 118 | es_ES |
dc.relation.senia | 311533 | es_ES |
dc.contributor.funder | Generalitat Valenciana | |
dc.contributor.funder | Ministerio de Economía y Competitividad | |
dc.contributor.funder | Ministerio de Educación, Cultura y Deporte | es_ES |