[EN] The grapevine (Vitis vinifera L.) is one of the most important fruit crops globally noted for its high economic value consumed as table grapes mainly used for the production of wine. The conservation of germplasm of ...[+]
[EN] The grapevine (Vitis vinifera L.) is one of the most important fruit crops globally noted for its high economic value consumed as table grapes mainly used for the production of wine. The conservation of germplasm of grapevine is of great importance to preserve genetic variability and it can be used for breeding purposes. In this sense, in vitro culture presents itself as a biotechnology tool for ex situ conservation of plant material sanitized that allows storage of a large number of plants in a confined space and under controlled conditions. This methodology requires the adaptation of media and culture conditions that minimize the growth without causing physiological damage. This study evaluated: 1) the in vitro growth and development of 11 varieties of white grape vine in the culture medium MW, 2) the effect of reducing the sucrose concentration of the medium to half concentrations in those varieties that showed good growth in this medium and 3) elimination of auxin of the culture medium in those varieties that showed callus formation at the root. It has been observed variability in the ability of growth in the medium MW. Some varieties that have shown good growth rates have slowed in half with half concentration of sucrose: reduced height, number of leaves and root development for the same period of cultivation. Similar slowdown has been observed with the removal of the culture medium auxin in plants which showed callus formation, which is inhibited under these conditions. Following this study are available to maintain adequate in vitro conditions the 11 varieties studied
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[ES] La vid (Vitis vinifera L.) es uno de los cultivos frutales más importantes a nivel mundial que destaca por su alto valor económico consumiéndose como uva de mesa y utilizándose principalmente para la obtención de vino. ...[+]
[ES] La vid (Vitis vinifera L.) es uno de los cultivos frutales más importantes a nivel mundial que destaca por su alto valor económico consumiéndose como uva de mesa y utilizándose principalmente para la obtención de vino. La conservación de germoplasma de vid es de gran importancia para preservar la variabilidad genética y poder utilizarla con fines de mejora. En este sentido, el cultivo in vitro se presenta como una herramienta biotecnológica para la conservación ex situ de material vegetal saneado que permite el almacenamiento de un número elevado de plantas en un espacio reducido y en condiciones controladas. Este tipo de metodología requiere de la adecuación de medios y condiciones de cultivo que permitan minimizar el crecimiento sin causar daños fisiológicos. En este estudio se ha evaluado: 1) el crecimiento y desarrollo in vitro de 11 variedades de vid de uva blanca en el medio de cultivo MW, 2) el efecto de reducir la concentración de sacarosa del medio a la mitad de concentración, en aquellas variedades que presentaban un buen ritmo de crecimiento en este medio y 3) la eliminación de la auxina del medio de cultivo en las variedades que presentaron formación de callo en la raíz. Se ha observado variabilidad en cuanto a la capacidad de crecimiento en el medio MW. Algunas variedades que han mostrado un buen ritmo de crecimiento lo han ralentizado en un medio con la mitad de concentración de sacarosa: se ha reducido la altura, el número de hojas y desarrollo radicular para un mismo periodo de cultivo. Similar ralentización se ha observado con la eliminación de la auxina del medio de cultivo en aquellas plantas que mostraron formación de callo, el cual se ha inhibido en estas condiciones. Tras este estudio se dispone de las condiciones adecuadas para conservar in vitro las 11 variedades estudiadas
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