- -

Evaluation of sea bream (Sparus aurata) shelf life using an optoelectronic nose

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

Compartir/Enviar a

Citas

Estadísticas

  • Estadisticas de Uso

Evaluation of sea bream (Sparus aurata) shelf life using an optoelectronic nose

Mostrar el registro sencillo del ítem

Ficheros en el ítem

dc.contributor.author Zaragozá Torres, Patricia es_ES
dc.contributor.author Fuentes López, Ana es_ES
dc.contributor.author Fernández Segovia, Isabel es_ES
dc.contributor.author Vivancos, José-Luis es_ES
dc.contributor.author Rizo Párraga, Arancha María es_ES
dc.contributor.author Ros-Lis, José Vicente es_ES
dc.contributor.author Barat Baviera, José Manuel es_ES
dc.contributor.author Martínez-Máñez, Ramón es_ES
dc.date.accessioned 2016-07-29T10:57:10Z
dc.date.available 2016-07-29T10:57:10Z
dc.date.issued 2013-05-15
dc.identifier.issn 0308-8146
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/68451
dc.description.abstract [EN] A new optoelectronic nose for the shelf-life assessment of fresh sea bream in cold storage has been developed. The chromogenic array used eight sensing materials (based on aluminium oxide and silica gel) containing pH indicators, Lewis acids and an oxidation reduction indicator. The colour changes of the sensor array were characteristic of sea bream spoilage. Colour modulations were measured on day 0 and for the samples held in cold storage for 2, 4, 7, 9 and 11 days. Determination of moisture content, pH, total volatile basic nitrogen (TVB-N), drip loss, ATP-related compounds and K1-value and microbial (mesophilic bacteria and Enterobacteriaceae) analyses were carried out on the same days. The changes in the chromogenic arrays data were processed by statistical analysis (PCA). Moreover, PLS statistical studies allowed the creation of models to correlate the chromogenic data with concentrations of mesophilic and Enterobacteriaceae. The results suggest the feasibility of this system to help develop optoelectronic noses for fish freshness monitoring. es_ES
dc.description.sponsorship The financial support from the Spanish Government (Project MAT2009-14564-004), the Generalitat Valenciana (Project PROMETEO/2009/016) and Universitat Politecnica de Valencia (Project Ref. 2711) is gratefully acknowledged. en_EN
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Elsevier es_ES
dc.relation.ispartof Food Chemistry es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Sea bream es_ES
dc.subject Colorimetric array es_ES
dc.subject Shelf life es_ES
dc.subject Chromogenic sensors es_ES
dc.subject.classification PROYECTOS DE INGENIERIA es_ES
dc.subject.classification QUIMICA INORGANICA es_ES
dc.subject.classification TECNOLOGIA DE ALIMENTOS es_ES
dc.subject.classification QUIMICA ORGANICA es_ES
dc.title Evaluation of sea bream (Sparus aurata) shelf life using an optoelectronic nose es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.identifier.doi 10.1016/j.foodchem.2012.10.114
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/MICINN//MAT2009-14564-C04/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/UPV//PAID-05-10-2711/ES/DESARROLLO DE METODOS RAPIDOS DE ANALISIS PARA LA EVALUACION DE PARAMETROS DE CALIDAD Y SEGURIDAD DE PESCADO es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/Generalitat Valenciana//PROMETEO09%2F2009%2F016/ES/Ayuda prometeo 2009 para el grupo de diseño y desarrollo de sensores/ es_ES
dc.rights.accessRights Cerrado es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Tecnología de Alimentos - Departament de Tecnologia d'Aliments es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Proyectos de Ingeniería - Departament de Projectes d'Enginyeria es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Química - Departament de Química es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Instituto de Reconocimiento Molecular y Desarrollo Tecnológico - Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic es_ES
dc.description.bibliographicCitation Zaragozá Torres, P.; Fuentes López, A.; Fernández Segovia, I.; Vivancos, J.; Rizo Párraga, AM.; Ros-Lis, JV.; Barat Baviera, JM.... (2013). Evaluation of sea bream (Sparus aurata) shelf life using an optoelectronic nose. Food Chemistry. 138(2-3):1374-1380. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.10.114 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.10.114 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 1374 es_ES
dc.description.upvformatpfin 1380 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 138 es_ES
dc.description.issue 2-3 es_ES
dc.relation.senia 231989 es_ES
dc.contributor.funder Generalitat Valenciana es_ES
dc.contributor.funder Ministerio de Ciencia e Innovación es_ES
dc.contributor.funder Universitat Politècnica de València


Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem