Resumen:
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[EN] Wetlands started to gain attention when the scientific community began investigating these resources in the eighties. Water, wildlife, and vegetation attracted most of the interest and funding, whereas soils were ...[+]
[EN] Wetlands started to gain attention when the scientific community began investigating these resources in the eighties. Water, wildlife, and vegetation attracted most of the interest and funding, whereas soils were relegated from research efforts. Despite this situation, US researchers started developing a specific terminology and methodologies for hydric soils in order to unveil a new soil class that could offer great agricultural and environmental opportunities. In Spain, similar studies are practically nonexistent, and so we carried out a study of wetland soils examining 19 profiles and 133 pits in the Albufera of Valencia, a marsh area cultivated with rice. The aim of this paper was to define the morphology and physico-chemical properties of these hydric soils in order to classify them and to correlate those properties with three topographic variables: distance to the sea, distance to the lagoon and height above the sea level. The soils showed an alluvial character with moderate carbonate content and a high variation in organic matter content due to the management of paddy fields. The proximity to the sea and the different intrusion processes revealed salinity as the most important factor in these soils, which were classified as Entisols and Aridisols
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[ES] Históricamente, el estudio de los humedales ha experimentado una falta de atención específica aunque esta tendencia
cambió en los años ochenta cuando la comunidad científica comenzó a investigar sus recursos. Desde ...[+]
[ES] Históricamente, el estudio de los humedales ha experimentado una falta de atención específica aunque esta tendencia
cambió en los años ochenta cuando la comunidad científica comenzó a investigar sus recursos. Desde entonces
se estudiaron el agua, la fauna y la vegetación mientras que los suelos de humedales no han sido ampliamente
investigados. Sin embargo, los investigadores estadounidenses comenzaron a desarrollar metodologías y terminología
específica para una nueva clase de suelos: los suelos hídricos, que presentan una gran importancia agrícola y
ambiental. En España, el desarrollo ha sido prácticamente escaso y para contrarrestar esa situación, el presente
trabajo desarrolla un estudio en un humedal con 19 perfiles de suelos y 133 sondeos en la Albufera de Valencia,
una zona de marjal donde se cultiva arroz. El objetivo de este trabajo es definir la morfología y las propiedades
físicas y químicas de los suelos hídricos con el fin de clasificarlos y correlacionar esas propiedades con tres variables
topográficas: la distancia al mar, la distancia a la laguna y la altura sobre el nivel del mar. Como resultado, los
suelos del humedal mostraron un carácter aluvial con un contenido de carbonato moderado y una alta variación en
el contenido de materia orgánica debido a la gestión de los arrozales. La proximidad al mar y los diferentes procesos
de intrusión hicieron de la salinidad el aspecto más importante en estos suelos. Entisoles y Aridisols fueron los dos
órdenes de suelos que se encontraron en este humedal.
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