Resumen:
|
[EN] Abstract
Childhood and adolescence are two stages of life marked by significant emotional, social and
physiological changes. Food is particularly important because the nutritional requirements to
address ...[+]
[EN] Abstract
Childhood and adolescence are two stages of life marked by significant emotional, social and
physiological changes. Food is particularly important because the nutritional requirements to
address these changes are very high, and it is necessary to ensure an adequate supply of
energy and nutrients to avoid situations that may cause deficiency disorders and health
disorders. Additionally, it is important to offer the possibility to eat a varied, healthy and
balanced to promote the health of children, promoting their growth and physical and mental
development diet.
The aim of this work is to study the functioning of school canteens in Valencia taking into
account the legal framework and restrictions on budgets. The ultimate goal is to determine the
possibilities of adopting more sustainable models and strategies necessary for it.
The economic crisis in Spain and Valencia, together with the problems created by the
extension of the model food chain to infant feeding and development opportunities offered by
the local agriculture push a rethinking of the operating model of school canteens. To design a
transformation project, at least in some cases, it is necessary to know the source of funding for
these dining and highlight the internal and external firms operating in the sector practices, their
economic performance and some difficulties in the field.
This paper highlights the difficulties facing the system from the level of farmers' production to
consumption in schools by children, and also offers a purely ecological and model that
respects the environment and natural standards meet the requirements health of children and
adolescents
[-]
[ES] La infancia y la adolescencia son dos etapas de la vida marcadas por importantes cambios
emocionales, sociales y fisiológicos. La alimentación cobra una especial importancia debido a
que ...[+]
[ES] La infancia y la adolescencia son dos etapas de la vida marcadas por importantes cambios
emocionales, sociales y fisiológicos. La alimentación cobra una especial importancia debido a
que los requerimientos nutricionales para hacer frente a estos cambios son muy elevados, y es
necesario asegurar un adecuado aporte de energía y nutrientes para evitar situaciones
carenciales que puedan ocasionar alteraciones y trastornos de la salud. Adicionalmente es
importante ofrecer la posibilidad de consumir una dieta variada, sana y equilibrada para
promover la salud de los niños, favoreciendo su crecimiento y desarrollo físico y psíquico.
El objetivo de este trabajo es estudiar el funcionamiento de los comedores escolares en la
Comunidad Valenciana teniendo en cuenta el marco legal y las restricciones en materia de
presupuestos. El último objetivo es determinar las posibilidades de adoptar modelos más
sostenibles y las estrategias necesarias para ello.
La crisis económica que atraviesa España y la Comunidad Valenciana, unida a los problemas
creados por la extensión del modelo de cadena agr
oalimentaria a la alimentación infantil y las
oportunidades de desarrollo que ofrece la agricultura local empujan hacia un replanteamiento
del modelo de funcionamiento de los comedores escolares. Para diseñar un proyecto de
transformación, al menos en algunos casos, es necesario conocer la fuente de financiación de
estos comedores y poner de relieve las prácticas internas y externas de las empresas que
trabajan en el sector, sus resultados económicos y algunas dificultades en el campo.
Este trabajo pone de relieve las dificultades que enfrenta el sistema desde el nivel de
producción de los agricultores hasta el consumo en las escuelas por los niños, y también ofrece
un modelo puramente ecológico y respetuoso con el medio ambiente y las normas naturales
cumpliendo con los requisitos de la salud de los niños y los adolescentes.
[-]
|