Resumen:
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[EN] The survival and development time of immature stages of the Mediterranean Fruit
Fly Ceratitis capitata Wied in lemmon fruit is determined by comparison with a conventional
artificial diet, and a method to inoculate ...[+]
[EN] The survival and development time of immature stages of the Mediterranean Fruit
Fly Ceratitis capitata Wied in lemmon fruit is determined by comparison with a conventional
artificial diet, and a method to inoculate eggs below the rind and into the
pupl is developed. The eggs suspended in agar media are injected with an hypodermic
syringe, and the wound is sealed with polivynil acetate. Some larvae are able to complete
development in lemmon pulp, but a considerable delay in development time is
observed, specially in the two initial immature stages. The time from egg to adult at
25°C was 22 days in lemmon and 13 days in artificial diet. Else, a high larval mortality
was observed in lemmon fruits: only 801 adults were obtained from the initial 24.000
eggs inoculated in 120 fruits (3.3% survival), whereas in artificial diet 48.177 adults
were obtained from 90.000 eggs (53.5% survival). The acidity and low sugar content
of lemmon fruits are apparently the cause of the slow development and high immature
mortality observed.
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[ES] Se determina el tiempo de desarrollo y la supervivencia de larvas de la mosca de la
fruta Ceratitis capitata wied. en frutos de limón Verna, comparando con una dieta artificial
convencional, poniéndose a punto un ...[+]
[ES] Se determina el tiempo de desarrollo y la supervivencia de larvas de la mosca de la
fruta Ceratitis capitata wied. en frutos de limón Verna, comparando con una dieta artificial
convencional, poniéndose a punto un método de inyección de huevos bajo la corteza
para conseguir inoculaciones artificiales destinadas a ensayos de desinfestación.
Los nuevos en suspensión de agar se inyectaron con jeringuilla hipodérmica entre
albedo y pulpa del fruto, tapando la herida con acetato de polivinilo. Las larvas son
capaces de completar su desarrollo en la pulpa del limón, pero se observa un considerable
retraso en su desarrollo, especialmente en los dos primeros estadios larvarios. El
tiempo medio de huevo a adulto a 25°C fue de 22 días en limón, frente a 13 días en
dieta artificial. Se observó asimismo elevada mortalidad de larvas en el limón: de
24.000 huevos inoculados en 120 frutos se obtuvieron 801 adultos (3,3%), frente a los
48.177 adultos obtenidos en la dieta artificial partiendo de 90.000 huevos (53,5%). Las
causas del lento desarrollo y elevada mortalidad en frutos de limón pueden ser su elevada
acidez y bajo contenido en azucares.
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