- -

Non-destructive determination of fat content in green hams using ultrasound and X-rays

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

Compartir/Enviar a

Citas

Estadísticas

  • Estadisticas de Uso

Non-destructive determination of fat content in green hams using ultrasound and X-rays

Mostrar el registro sencillo del ítem

Ficheros en el ítem

dc.contributor.author PRADOS PEDRAZA, MARTA DE es_ES
dc.contributor.author Fulladosa, E. es_ES
dc.contributor.author GOU, P. es_ES
dc.contributor.author Muñoz, I es_ES
dc.contributor.author García Pérez, José Vicente es_ES
dc.contributor.author Benedito Fort, José Javier es_ES
dc.date.accessioned 2016-12-14T08:36:38Z
dc.date.available 2016-12-14T08:36:38Z
dc.date.issued 2015-06
dc.identifier.issn 0309-1740
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/75194
dc.description.abstract [EN] This work addresses the use of ultrasound (US) and medical dual energy X-ray absorptiometry methods to predict the fat content in green pork hams. Ultrasonic velocity (õ) and X-ray absorption were measured in 78 green hams. An increase in the fat content involved an increase in õ and a decrease in the X-ray attenuationmeasured at 2 °C.Models developed to predict the fat content fromthe ultrasonic velocity or X-ray parameters provided errors of 2.97% and 4.65%, respectively. The combination of both US and X-ray technologies did not improve prediction accuracy. These models allowed green hams to be classified into three levels of fatness, with 88.5% and 65.4% of the hams correctly classified when using models based on ultrasonic and X-ray parameters, respectively. Therefore, US and X-rays emerge as useful quality control technologies with which to estimate the fat content in green pork hams es_ES
dc.description.sponsorship This work was supported by the spanish Instituto Nacional de Investigacion y Tecnologia Agraria y Alimentaria (INIA) (contracts n. RTA2010-00029-CO4-01/02) and by Universitat Politecnica de Valencia (UPV) through the FPI grant given to Marta de Prados (SP-1.2011-S1-2757).
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Elsevier es_ES
dc.relation.ispartof Meat Science es_ES
dc.rights Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd) es_ES
dc.subject Non-destructive analysis es_ES
dc.subject Green ham es_ES
dc.subject Meat products es_ES
dc.subject Ultrasound es_ES
dc.subject X-rays es_ES
dc.subject.classification TECNOLOGIA DE ALIMENTOS es_ES
dc.title Non-destructive determination of fat content in green hams using ultrasound and X-rays es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.identifier.doi 10.1016/j.meatsci.2015.01.015
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/MICINN//RTA2010-00029-C04-02/ES/Optimización y control de la calidad tecnológica, nutricional y organoléptica de jamones serranos e ibéricos/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/MICINN//RTA2010-00029-C04-01/ES/Optimización y control de la calidad tecnológica, nutricional y organoléptica de jamones serranos e ibéricos/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/UPV//FPI%2FSP-1.2011-S1-2757/ es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Tecnología de Alimentos - Departament de Tecnologia d'Aliments es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.description.bibliographicCitation Prados Pedraza, MD.; Fulladosa, E.; Gou, P.; Muñoz, I.; García Pérez, JV.; Benedito Fort, JJ. (2015). Non-destructive determination of fat content in green hams using ultrasound and X-rays. Meat Science. 104:37-43. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2015.01.015 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion https://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2015.01.015 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 37 es_ES
dc.description.upvformatpfin 43 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 104 es_ES
dc.relation.senia 307334 es_ES
dc.identifier.eissn 1873-4138
dc.identifier.pmid 25687033
dc.contributor.funder Universitat Politècnica de València
dc.contributor.funder Ministerio de Ciencia e Innovación es_ES


Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem