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Physico-chemical and microbiological changes in commercial tilapia (Oreochromis niloticus) during cold storage

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

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Physico-chemical and microbiological changes in commercial tilapia (Oreochromis niloticus) during cold storage

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dc.contributor.author Gutiérrez Guzmán, Nelson es_ES
dc.contributor.author Fernández Segovia, Isabel es_ES
dc.contributor.author Fuentes López, Ana es_ES
dc.contributor.author Ruiz Rico, María es_ES
dc.contributor.author Barat Baviera, José Manuel es_ES
dc.date.accessioned 2017-03-23T07:30:40Z
dc.date.available 2017-03-23T07:30:40Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.issn 0121-4004
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/78980
dc.description.abstract [EN] The microbiological and chemical processes are the main responsible for deterioration of fresh fish. Therefore, it is essential to avoid these processes by applying good manufacturing practices during fish handling, distribution and storage. Objective: The aim of this paper was to evaluate the physico-chemical and microbial changes in commercial tilapia (Oreochromis niloticus) during cold storage in order to establish the shelf life since its arrival at the supermarket. Methods: 27 aquacultured tilapia specimens were analyzed at 0, 2, 4, and 7 days of storage at 4ºC. Measurements of texture, color, water holding capacity, total volatile basic nitrogen (TVB-N), thiobarbituric acid index, ATP-related compounds, as well as microbial analyses were carried out. Results: The TVB-N content was high at the beginning of the study, remaining stable during the storage. Lipid oxidation of samples was minimum, so this process did not contribute to the fish spoilage. It was observed the breakdown of inosine-5’- monophosphate (IMP) into Ino (inosine), and Ino into Hx (hypoxantine). The texture parameters and colour underwent changes as a consequence of the fish spoilage. Low microbial counts were observed at day 0, but Enterobacteriaceae and mesophilic counts gradually increased throughout storage. Conclusions: The K1-value showed the progressive spoilage of the fish during the cold storage. The decrease of hardness and firmness confirmed the loss of quality throughout the time of study. The low microbial counts at the beginning of the study demonstrated the good quality of the tilapia; however, the increase of the mesophilic counts at the end of the studied period showed that tilapia was not fit for human consumption at day 7. es_ES
dc.description.abstract [ES] Antecedentes: Los procesos microbiológicos y químicos son los principales responsables del deterioro del pescado fresco. Por tanto, es esencial evitar estos procesos aplicando buenas prácticas de fabricación durante la manipulación, distribución y almacenamiento del pescado. Objetivo: El objetivo de este trabajo fue evaluar los cambios físico-químicos y microbiológicos en tilapia comercial (Oreochromis niloticus) durante el almacenamiento refrigerado con el fin de establecer la vida útil desde su llegada al supermercado. Métodos: 27 especímenes de tilapia fueron analizados a día 0, 2, 4 y 7 de almacenamiento a 4 ºC. Se llevaron a cabo medidas de textura, color, capacidad de retención de agua, nitrógeno básico volátil total (N-BVT), índice del ácido tiobarbitúrico, compuestos relacionados con el ATP, así como análisis microbianos. Resultados: El contenido en N-BVT fue alto al principio del estudio, siendo estable durante el almacenamiento. La oxidación lipídica de las muestras fue mínima, por lo que este proceso no contribuyó al deterioro del pescado. Se observó la degradación de inosina-5’- monofosfato (IMP) a Ino (inosina), y de Ino a Hx (hipoxantina). Los parámetros de textura y color sufrieron cambios como consecuencia del deterioro del pescado. Se observaron bajos recuentos microbianos a día 0, pero los recuentos de Enterobacteriaceae y de mesófilos aumentaron gradualmente durante el almacenamiento. Conclusiones: El valor K1 mostró el deterioro progresivo del pescado durante el almacenamiento en refrigeración. La disminución de dureza y firmeza confirmó la pérdida de calidad a lo largo del tiempo de estudio. Los bajos recuentos microbianos al principio del estudio demostraron la buena calidad de la tilapia; sin embargo, el aumento de los recuentos de mesófilos al final del periodo estudiado mostraron que la tilapia no era adecuada para el consumo humado a día 7. es_ES
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Universidad de Antioquía-Facultad de ciencias farmacéuticas y alimentarias es_ES
dc.relation.ispartof Revista Vitae es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Tilapia es_ES
dc.subject Quality es_ES
dc.subject Shelf-life es_ES
dc.subject Cold storage es_ES
dc.subject Calidad es_ES
dc.subject Vida útil es_ES
dc.subject Almacenamiento refrigerado es_ES
dc.subject.classification TECNOLOGIA DE ALIMENTOS es_ES
dc.title Physico-chemical and microbiological changes in commercial tilapia (Oreochromis niloticus) during cold storage es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.identifier.doi 10.17533/udea.vitae.v22n2a08
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Tecnología de Alimentos - Departament de Tecnologia d'Aliments es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.description.bibliographicCitation Gutiérrez Guzmán, N.; Fernández Segovia, I.; Fuentes López, A.; Ruiz Rico, M.; Barat Baviera, JM. (2015). Physico-chemical and microbiological changes in commercial tilapia (Oreochromis niloticus) during cold storage. Revista Vitae. 22(2):140-147. doi:10.17533/udea.vitae.v22n2a08 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion http://dx.doi.org/10.17533/udea.vitae.v22n2a08 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 140 es_ES
dc.description.upvformatpfin 147 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 22 es_ES
dc.description.issue 2 es_ES
dc.relation.senia 296746 es_ES
dc.identifier.eissn 2145-2660


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