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Monitoring the latent and sensible heat fluxes in vineyard by applying the energy balance model METRIC

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Monitoring the latent and sensible heat fluxes in vineyard by applying the energy balance model METRIC

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dc.contributor.author González-Piqueras, J. es_ES
dc.contributor.author Villodre, J. es_ES
dc.contributor.author Campos, I. es_ES
dc.contributor.author Calera, A. es_ES
dc.contributor.author Balbontín, C. es_ES
dc.coverage.spatial east=-1.858542400000033; north=38.994349; name=Albacete (província), Espanya
dc.date.accessioned 2017-05-04T10:27:56Z
dc.date.available 2017-05-04T10:27:56Z
dc.date.issued 2015-06-26
dc.identifier.issn 1133-0953
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/80566
dc.description Revista oficial de la Asociación Española de Teledetección
dc.description.abstract [EN] The monitoring of the energy fluxes over vineyard applying the one source energy balance model METRIC (Allen et al., 2007b) are shown in this work. This model is considered operaive because it uses an internalized calibration method derived from the selection of two extreme pixels in the scene, from the minimum ET values such as the bare soil to a maximum that corresponds to full cover active vegetation. The model provides the maps of net radiation (Rn), soil heat flux (G), sensible heat (H), latent heat (LE), evapotranspiration (ET) and crop coefficient (Kc). The flux values have been validated with a flux tower installed in the plot, providing a RMSE for instantaneous fluxes of 43 W m2, 33 W m2, 55 W m2 y 40 W m2 on Rn, G, H and LE. In relative terms are 8%, 29%, 21% and 20% respectively. The RMSE at daily scale for the ET is 0.58 mm day-1, with a value in the crop coefficient for the mid stage of 0.42±0.08. These results allow considering the model adequate for crop monitoring and irrigation purposes in vineyard. The values obtained have been compared to other studies over vineyard and with alternative energy balance models showing similar results. Guardar / Salir Siguiente > es_ES
dc.description.abstract [ES] En este trabajo se presenta el seguimiento de los flujos de energía en un cultivo de vid bajo riego, obtenidos a partir del modelo de balance de energía METRIC (Allen et al., 2007b). Este modelo resulta operativo al utilizar un método de calibración interna definido a partir de la selección de píxeles con valores extremos dentro de la escena. De esta manera se obtuvieron mapas de radiación neta (Rn), flujo de calor en suelo (G), calor sensible (H), calor latente (LE), evapotranspiración (ET) y coeficiente de cultivo (Kc). Estos valores fueron validados con registros obtenidos en el sitio, utilizando una torre de flujos turbulentos (covarianza de torbellinos). El RMSE fue 43 W m-2, 33 W m-2, 55 W m-2 y 40 W m-2 en Rn, G, H y LE, los cuales en términos relativos representan un 8%, 29 %, 21% y 20% respectivamente. A escala diaria el RMSE para la ET fue de 0,58 mm día-1, con un valor de Kc máximo y estable de 0,42±0,08. Estos re-sultados permiten considerar que el método es adecuado y operativo para el seguimiento de la evapotranspiración y cálculo de las necesidades hídricas del viñedo evaluado es_ES
dc.description.sponsorship Al proyecto CERESS (Coupling land surface Energy and water balance from Remote sensing for mapping Evapotranspiration, water Stress and Soil moisture, ref: AGL2011-30498-C02-01) financiado por el Ministerio de Ciencia e Innovación español. El co-autor C. Balbontín N. agradece el financiamiento del Ministerio de Educación de Chile a través de su proyecto FONDECYT Iniciación Cod. 11140843.
dc.language Español es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València
dc.relation.ispartof Revista de Teledetección
dc.rights Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd) es_ES
dc.subject Evapotranspiración es_ES
dc.subject Coeficiente de cultivo es_ES
dc.subject Calor latente es_ES
dc.subject Vid es_ES
dc.subject Balance de energía es_ES
dc.subject Evapotranspiration es_ES
dc.subject Crop coefficient es_ES
dc.subject Latent heat es_ES
dc.subject Energy balance es_ES
dc.title Monitoring the latent and sensible heat fluxes in vineyard by applying the energy balance model METRIC es_ES
dc.title.alternative Seguimiento de los flujos de calor sensible y calor latente en vid mediante la aplicación del balance de energía METRIC es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.date.updated 2017-05-04T09:25:44Z
dc.identifier.doi 10.4995/raet.2015.2310
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/MICINN//AGL2011-30498-C02-01/ES/INTEGRACION DEL BALANCE DE ENERGIA Y EL BALANCE DE AGUA EN LA SUPERFICIE TERRESTRE, CON BASE EN DATOS REMOTOS, PARA LA ESTIMACION DE LA EVAPOTRANSPIRACION, HUMEDAD DEL SUELO/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/FONDECYT//11140843/ es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.description.bibliographicCitation González-Piqueras, J.; Villodre, J.; Campos, I.; Calera, A.; Balbontín, C. (2015). Monitoring the latent and sensible heat fluxes in vineyard by applying the energy balance model METRIC. Revista de Teledetección. (43):43-54. https://doi.org/10.4995/raet.2015.2310 es_ES
dc.description.accrualMethod SWORD es_ES
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.4995/raet.2015.2310 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 43 es_ES
dc.description.upvformatpfin 54 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.issue 43
dc.identifier.eissn 1988-8740
dc.contributor.funder Ministerio de Ciencia e Innovación
dc.contributor.funder Fondo Nacional de Desarrollo Científico y Tecnológico, Chile
dc.description.references Allen, R., Irmak, A., Trezza, R., Hendrickx, J. M. H., Bastiaanssen, W., & Kjaersgaard, J. (2011). Satellite-based ET estimation in agriculture using SEBAL and METRIC. Hydrological Processes, 25(26), 4011-4027. doi:10.1002/hyp.8408 es_ES
dc.description.references Allen, R. G., Pereira, L. S., Raes, D., Smith, M. 1998. Crop Evapotranspiration. Guidelines for computing crop water requirements. (Vol. 56), Food and Agriculture Organization. es_ES
dc.description.references Balbontin-Nesvara, C., Calera-Belmonte, A., González-Piqueras, J., Campos-Rodríguez, I., López-González, M. L., Torres-Prieto, E. 2011. Vineyard Evapotranspiration Measurements in a Semiarid Environment: Eddy Covariance and Bowen Ratio Comparison. Agrociencia, 45, 87-103. es_ES
dc.description.references González-Dugo, M. P., González-Piqueras, J., Campos, I., Balbontín, C., Calera, A. 2012b. Estimation of surface energy fluxes in vineyard using field measurements of canopy and soil temperature. In C. M. U. Neale & M. H. Cosh (Eds.), Remote Sensing and Hydrology (Vol. 352, pp. 59-62). Wallingford: Int Assoc Hydrological Sciences. es_ES
dc.description.references INM. 2004. Guía resumida del clima de Espa-a 1971-2000. In I. N. d. Meteorología (Ed.). Madrid. es_ES


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