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Changes in the microbiological and physicochemical quality during storage of osmotically dehydrated strawberry jam stabilized with plant extracts

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

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Changes in the microbiological and physicochemical quality during storage of osmotically dehydrated strawberry jam stabilized with plant extracts

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dc.contributor.author Gómez, F es_ES
dc.contributor.author Igual Ramo, Marta es_ES
dc.contributor.author Pagán Moreno, Mª Jesús es_ES
dc.contributor.author Camacho Vidal, Mª Mar es_ES
dc.date.accessioned 2017-05-17T09:29:36Z
dc.date.available 2017-05-17T09:29:36Z
dc.date.issued 2013-07-01
dc.identifier.issn 1947-6345
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/81266
dc.description.abstract [EN] Antifungal properties of some plant extracts (pomegranate, rosemary, lemon and balsamic lemon) added in the elaboration of jam obtained from osmotically dehydrated strawberry were studied. Lemon extract exhibited the highest antifungal activity against the microbiota present. Subsequently, the effect of the addition of a combination of lemon extract, as antifungal, and pomegranate, as antimicrobial, on the microbiological and physico-chemical properties of this jam was evaluated through storage. The use of plant extracts reduces the microbial charge (aerobic mesophylls, lactic acid bacteria, molds, and yeasts) and is most effective when pomegranate and lemon extracts are used, as these do not cause significant changes in the physicochemical characteristics. Furthermore, adding pomegranate and/or lemon extract improved the consistency of jams during storage. In general, the addition of extracts involved an increase in stability of strawberry jam during storage at room temperature. es_ES
dc.description.abstract [ES] Se han estudiado las propiedades antifu´ngicas de algunos extractos de plantas (granada, romero, limo´n y limo´n balsa´mico) para su aplicacio´n en la elaboracio´n de mermelada obtenida con fresa osmo´ticamente deshidratada. El extracto de limo´n presento´ la mayor actividad antifu´ngica frente a la microbiota presente. Posteriormente, se han evaluado los efectos sobre las propiedades microbiolo´gicas y fı´sico-quı´micas de esta mermelada, durante el almacenamiento, de la adicio´n de una combinacio´n de extractos de limo´n como antifu´ngico y granada como antimicrobiano. La utilizacio´n de extractos vegetales reduce la carga microbiana (meso´filos aerobios, bacterias a´cido la´cticas y mohos y levaduras) y es ma´s efectiva cuando se utilizan los extractos de granada y limo´n, ya que no provocan cambios significativos en las caracterı´sticas fı´sico-quı´micas. Por otra parte, la adicio´n de granada y/o extracto de limo´n mejora la consistencia de las mermeladas durante el almacenamiento. En general, la adicio´n de extractos implica un aumento en la estabilidad de la mermelada de fresa durante el almacenamiento a temperatura ambiente. es_ES
dc.description.sponsorship The authors wish to thank the Spanish Ministerio de Educacion y Ciencia for the financial support given through Projects AGL 2005-05994. The proof-reading of this paper was funded by the Universidad Politecnica de Valencia, Spain. en_EN
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Taylor & Francis es_ES
dc.relation.ispartof CyTA - Journal of Food es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Strawberry jam es_ES
dc.subject Osmotyc dehydration es_ES
dc.subject Plant extract es_ES
dc.subject MIcrobiology es_ES
dc.subject Mermelada de fresa es_ES
dc.subject Deshidratación osmótica es_ES
dc.subject Extracto de planta es_ES
dc.subject Microbiología es_ES
dc.subject.classification TECNOLOGIA DE ALIMENTOS es_ES
dc.title Changes in the microbiological and physicochemical quality during storage of osmotically dehydrated strawberry jam stabilized with plant extracts es_ES
dc.title.alternative Cambios en la calidad microbiolo´gica y fisicoquı´mica durante el almacenamiento de mermelada de fresa deshidratada osmo´ticamente estabilizada con extractos vegetales es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.identifier.doi 10.1080/19476337.2012.730553
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/MEC//AGL2005-05994/ES/ESTABILIDAD DE LOS COMPUESTOS FUNCIONALES DE LAS FRUTAS DURANTE SU PROCESADO/ es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Tecnología de Alimentos - Departament de Tecnologia d'Aliments es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.description.bibliographicCitation Gómez, F.; Igual Ramo, M.; Pagán Moreno, MJ.; Camacho Vidal, MM. (2013). Changes in the microbiological and physicochemical quality during storage of osmotically dehydrated strawberry jam stabilized with plant extracts. CyTA - Journal of Food. 11(3):248-255. https://doi.org/10.1080/19476337.2012.730553 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion http://doi.org/ 10.1080/19476337.2012.730553 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 248 es_ES
dc.description.upvformatpfin 255 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 11 es_ES
dc.description.issue 3 es_ES
dc.relation.senia 242252 es_ES
dc.contributor.funder Ministerio de Educación y Ciencia es_ES


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