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Shelf life prediction of expired vacuum-packed chilled smoked salmon based on a KNN tissue segmentation method using hyperspectral images

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

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Shelf life prediction of expired vacuum-packed chilled smoked salmon based on a KNN tissue segmentation method using hyperspectral images

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dc.contributor.author Ivorra Martínez, Eugenio es_ES
dc.contributor.author Sánchez Salmerón, Antonio José es_ES
dc.contributor.author Verdú Amat, Samuel es_ES
dc.contributor.author Barat Baviera, José Manuel es_ES
dc.contributor.author Grau Meló, Raúl es_ES
dc.date.accessioned 2017-06-01T12:57:44Z
dc.date.available 2017-06-01T12:57:44Z
dc.date.issued 2016-06
dc.identifier.issn 0260-8774
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/82187
dc.description.abstract Ready-to-eat foods that does not receive a heat treatment before being consumed can be at risk of foodborne hazards and spoilage, so it would be of great interest to have a method for monitoring their safety. This work expands on and enhances previous successfully studies with hyperspectral imaging in the SW-NIR range. Specifically, a k-nearest-neighbours model was developed to classify the salmon tissue into white myocommata stripes (fat) and muscle (lean) tissue. Partial Least Squares models developed confirm that a spatial segmentation should be performed before a shelf life model can be calculated. Employing the fat spectra and only the 7 most correlated wavelengths, a support vector machine model was calculated to classify into days 0, 10, 20, 40 and 60 with 87.2% prediction accuracy. These results make the method developed very promising as a non-destructive method to analyse the shelf life of vacuum-packed chilled smoked salmon fillets. es_ES
dc.description.sponsorship This work has been partially funded by the Instituto Nacional de Investigacion y Tecnologia Agraria y Alimentaria de Espana (INIA - Spanish National Institute for Agriculture and Food Research and Technology) through research project RTA2012-00062-C04-02, support of European FEDER funds and DPI2013-44227-R project. en_EN
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Elsevier es_ES
dc.relation.ispartof Journal of Food Engineering es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Hyperspectral imaging es_ES
dc.subject Tissue segmentation es_ES
dc.subject SW-NIR es_ES
dc.subject Fish shelf life es_ES
dc.subject Smoked salmon es_ES
dc.subject SVM es_ES
dc.subject.classification TECNOLOGIA DE ALIMENTOS es_ES
dc.subject.classification INGENIERIA DE SISTEMAS Y AUTOMATICA es_ES
dc.title Shelf life prediction of expired vacuum-packed chilled smoked salmon based on a KNN tissue segmentation method using hyperspectral images es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.identifier.doi 10.1016/j.jfoodeng.2016.01.008
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/MINECO//RTA2012-00062-C04-02/ES/Nuevas técnicas de manipulación usando sensorización integrada para la estimación de propiedades y determinación automática de la calidad y sanidad de la producción agroalimentaria en líneas de inspección y manipulación (MANI-DACSA)/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/MINECO//DPI2013-44227-R/ES/METODOLOGIA DE DISEÑO DE SISTEMAS BIOMECATRONICOS. APLICACION AL DESARROLLO DE UN ROBOT PARALELO HIBRIDO PARA DIAGNOSTICO Y REHABILITACION/ es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Ingeniería de Sistemas y Automática - Departament d'Enginyeria de Sistemes i Automàtica es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Tecnología de Alimentos - Departament de Tecnologia d'Aliments es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Informàtica es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería del Diseño - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria del Disseny es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.description.bibliographicCitation Ivorra Martínez, E.; Sánchez Salmerón, AJ.; Verdú Amat, S.; Barat Baviera, JM.; Grau Meló, R. (2016). Shelf life prediction of expired vacuum-packed chilled smoked salmon based on a KNN tissue segmentation method using hyperspectral images. Journal of Food Engineering. 178:110-116. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2016.01.008 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion http://dx.doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2016.01.008 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 110 es_ES
dc.description.upvformatpfin 116 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 178 es_ES
dc.relation.senia 315927 es_ES
dc.identifier.eissn 1873-5770
dc.contributor.funder European Regional Development Fund es_ES


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