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dc.contributor.author | Galeano Revert, Ana | es_ES |
dc.contributor.author | García-Sabater, José P. | es_ES |
dc.contributor.author | Miralles Insa, Cristóbal | es_ES |
dc.date.accessioned | 2018-09-13T06:34:44Z | |
dc.date.available | 2018-09-13T06:34:44Z | |
dc.date.issued | 2018-06-29 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10251/107185 | |
dc.description.abstract | [EN] The present work aims to analyse and identify a triple bottom-line business model of food retailing, in order to show a sustainable, replicable and non-scalable model in the agri-food sector, and to facilitate the development of a feasible market for small size producers-sellers. The methodology used for the business model identification analyses and relates elements and strategies, providing a design graphic for the model, as well as evaluating each triple sustainability dimension. All this following a protocol derived from the methodology of case study research. The case study shows a sustainable, replicable and non-scalable business model that emerges from a strategy defined by a responsible consumption group from a university. Using digital technology for the distribution and sale of products, and sharing capacity with a WISE, a business model is achieved that shortens the food products commercialization channel between producers and consumers, improving economic, social and environmental sustainability. The application of this methodology provides a tool that facilitates the replicability of sustainable business models in the agri-food business context, and allows identifying the level of their sustainability. The incorporation of this business model can contribute to the development of a triple bottom-line food market, whose purpose is to improve the survival of small size producers-sellers given the increasing centralization and globalization of the agro-food economy distribution. | es_ES |
dc.description.abstract | [EN] El presente trabajo tiene como objetivo analizar e identificar un modelo de negocio triplemente sostenible de venta de alimentos minorista, con el fin de mostrar un modelo sostenible, replicable y no escalable en el sector agroalimentario, y que facilite el desarrollo de un mercado viable para el pequeño productor-vendedor. En la identificación y el análisis del modelo de negocio se utiliza una metodología que analiza y relaciona elementos y estrategias proporcionando un diseño gráfico del modelo, además de una evaluación de cada dimensión de la triple sostenibilidad. Todo ello siguiendo un protocolo derivado de la metodología de investigación de casos de estudio. El caso de estudio muestra un modelo de negocio sostenible, replicable y no escalable, que surge de una estrategia definida por un grupo de consumo responsable de una universidad. Utilizando tecnología digital para la distribución y venta de los productos, y capacidad compartida con un centro especial de empleo, se consigue un modelo de negocio que acorta el canal de comercialización de productos alimenticios entre productores y consumidores, mejorando la sostenibilidad económica, social y ambiental. La aplicación de esta metodología proporciona una herramienta que facilita la replicabilidad de modelos de negocio sostenibles en el tejido empresarial agroalimentario y permite identificar el nivel de sostenibilidad de los mismos. La incorpo-ración de este modelo de negocio puede contribuir al desarrollo de un mercado triplemente sostenible de productos alimentarios, que tiene como finalidad mejorar la pervivencia del pequeño productor-vendedor ante la creciente centralización y globalización de la distribución en la economía agroalimentaria. | es_ES |
dc.language | Español | es_ES |
dc.publisher | Universitat Politècnica de València | |
dc.relation.ispartof | Working Papers on Operations Management | |
dc.rights | Reconocimiento (by) | es_ES |
dc.subject | Social Economy | es_ES |
dc.subject | Social Enterprise | es_ES |
dc.subject | Sharing Economy | es_ES |
dc.subject | Business Models | es_ES |
dc.subject | Short Supply Chain | es_ES |
dc.subject | Organic Food | es_ES |
dc.subject | Economía social | es_ES |
dc.subject | Empresa Social | es_ES |
dc.subject | Economía Colaborativa | es_ES |
dc.subject | Modelos de negocio | es_ES |
dc.subject | Canales Cortos de Comercialización | es_ES |
dc.subject | Alimentos Ecológicos | es_ES |
dc.title | Triple Bottom-line Business Model. Case study on the organic food retailing | es_ES |
dc.title.alternative | Modelo de Negocio Triplemente Sostenible. Caso de Estudio en la venta directa de alimentos ecológicos. | es_ES |
dc.type | Artículo | es_ES |
dc.date.updated | 2018-09-12T12:55:24Z | |
dc.identifier.doi | 10.4995/wpom.v9i1.9131 | |
dc.rights.accessRights | Abierto | es_ES |
dc.description.bibliographicCitation | Galeano Revert, A.; García-Sabater, JP.; Miralles Insa, C. (2018). Triple Bottom-line Business Model. Case study on the organic food retailing. Working Papers on Operations Management. 9(1):30-52. https://doi.org/10.4995/wpom.v9i1.9131 | es_ES |
dc.description.accrualMethod | SWORD | es_ES |
dc.relation.publisherversion | https://doi.org/10.4995/wpom.v9i1.9131 | es_ES |
dc.description.upvformatpinicio | 30 | es_ES |
dc.description.upvformatpfin | 52 | es_ES |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_ES |
dc.description.volume | 9 | |
dc.description.issue | 1 | |
dc.identifier.eissn | 1989-9068 | |
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