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Determination of trichothecenes, zearalenone and zearalenols in commercially available corn-based foods in Spain

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

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Determination of trichothecenes, zearalenone and zearalenols in commercially available corn-based foods in Spain

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dc.contributor.author Cerveró, María Carmen es_ES
dc.contributor.author Castillo López, María-Ángeles es_ES
dc.contributor.author Montes Estellés, Rosa Mª es_ES
dc.contributor.author Hernandez, E. es_ES
dc.date.accessioned 2018-09-25T07:04:49Z
dc.date.available 2018-09-25T07:04:49Z
dc.date.issued 2007 es_ES
dc.identifier.issn 1130-1406 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/108044
dc.description.abstract [EN] Among the main Spanish commercially available trademarks, we have selected a total of 25 samples of corn-based foods, which have the highest consume rate, to carry out the analysis of deoxynivalenol (DON), T-2 toxin, zearalenone (ZEA) and zearalenols (ZOL). The contents of mycotoxins were determined by gas chromatography with flame ionization detection, and those of ZEA were confirmed by HPLC with fluorescence detection. Of the 25 analyzed samples, the incidence of DON, ZEA and -ZOL was 68, 44 and 24%, respectively; levels detected ranged from 29-195, 34-216, and 36-71 µg/kg, respectively. T-2 toxin was only detected in one sample (< 50 µg/kg). ß-ZOL was not present in excess of the detection limit in the investigated samples. The results suggest a risk for consumers of corn products and the need to monitor the final products before consumption. This is the first report in Spain on natural contamination with these mycotoxins in corn-based foods. es_ES
dc.description.abstract [ES] Se han seleccionado 25 muestras de alimentos derivados de maíz entre las principales marcas y las de mayor consumo del mercado español. Éstas se han analizado para detectar la presencia natural de deoxinivalenol (DON), toxina T-2, zearalenona (ZEA) y - y ß-zearalenoles (ZOL). Los contenidos de micotoxinas se han determinado por cromatografía de gases con detector de ionización de llama, confirmando la presencia de zearalenona por cromatografía líquida de alta resolución con detector de fluorescencia. La incidencia de DON, ZEA y -ZOL en las 25 muestras fue del 68, 44 y 24%, respectivamente; los niveles detectados variaron entre 29-195, 34-216, y 36-71 µg/kg, respectivamente. La toxina T-2 sólo se detectó en una de las muestras (< 50 µg/kg). Por último la micotoxina ß-ZOL no fue detectada por encima del límite de detección en ninguna de las muestras analizadas. La presencia de micotoxinas en este tipo de productos supone un riesgo para la salud de los consumidores e indica la necesidad de controlar estos productos finales antes de ser consumidos. Este trabajo constituye el primer estudio sobre la presencia natural de estas micotoxinas en alimentos derivados de maíz presentes en el mercado español. es_ES
dc.description.sponsorship This work as been financed by the Spanish Comisión Interministerial de Ciencia y Tecnología (Project Ref. AGL2001-2974-C05-04) whose support is gratefully acknowledged
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Elsevier es_ES
dc.relation.ispartof Revista Iberoamericana de Micología es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Trichothecenes, Deoxynivalenol es_ES
dc.subject T- 2 Toxin es_ES
dc.subject Zearalenone es_ES
dc.subject Zearalenols es_ES
dc.subject Corn-based foods es_ES
dc.subject.classification MICROBIOLOGIA es_ES
dc.title Determination of trichothecenes, zearalenone and zearalenols in commercially available corn-based foods in Spain es_ES
dc.title.alternative Determinación de tricotecenos, zearalenona y zearalenoles en alimentos derivados de maíz del mercado español es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/MICYT//AGL2001-2974-C05-04/ es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Unidad de Medio Ambiente - Unitat de Medi Ambient es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Biotecnología - Departament de Biotecnologia es_ES
dc.description.bibliographicCitation Cerveró, MC.; Castillo López, M.; Montes Estellés, RM.; Hernandez, E. (2007). Determination of trichothecenes, zearalenone and zearalenols in commercially available corn-based foods in Spain. Revista Iberoamericana de Micología. 24:52-55. http://hdl.handle.net/10251/108044 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion http://www.reviberoammicol.com/2013-30/indexsp.shtml es_ES
dc.description.upvformatpinicio 52 es_ES
dc.description.upvformatpfin 55 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 24 es_ES
dc.relation.pasarela S\32457 es_ES
dc.contributor.funder Ministerio de Ciencia y Tecnología es_ES


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