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Effects of food prices and consumer income on nutrient availability: An application of the demand for dairy products in Tunisia

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

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Effects of food prices and consumer income on nutrient availability: An application of the demand for dairy products in Tunisia

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dc.contributor.author Dhehibi, Boubaker es_ES
dc.contributor.author Laajimi, Abderraouf es_ES
dc.coverage.spatial east=10.181531599999971; north=36.8064948; name=Station métro Passage, Tunis, Tunísia es_ES
dc.date.accessioned 2019-03-05T12:12:50Z
dc.date.available 2019-03-05T12:12:50Z
dc.date.issued 2011-10-14
dc.identifier.issn 1578-0732
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/117683
dc.description.abstract [EN] Number of Tunisian food demand studies have measured the influence of traditional variables, such as income and prices, and in some cases some sociodemographic variables. However, givenincreasing concerns about health, other important factors, such as the nutritious quality and the nutrientcontent of food, have also been shown to determine consumer choices. This paper analyses the effect ofthese factors on the demand for dairy products. The nutritious quality of dairy products is measured by anindex that relates nutrient content of each product with the standards suggested by the National Academyof Science. A demand system is estimated and nutrient demand elasticities with respect to prices and expenditure are obtained. Results differ from traditional studies in the sense that higher prices do not indicate lower consumption but a shift to a higher quality demand. es_ES
dc.description.abstract [ES] La mayoría de la literatura sobre la demanda de alimentos en Túnez ha tratado de medir la influencia de variables tradicionales, renta y precios, así como la de algunas variables sociodemográficas. Sin embargo, hoy en día existen otros factores que pueden determinar la decisión del consumidor. Entre dichos factores destacan la calidad nutricional y el contenido nutritivo de los alimentos. Este trabajo analiza el efecto de estos factores sobre el comportamiento del consumidor de productos lácteos. La calidad nutritiva de los productos lácteos se ha medido a través de un índice que relaciona los aportes de nutrientes de cada producto en relación con los estándares sugeridos por la Academia Nacional de la Ciencia. Se ha estimado un sistema de demanda a partir del cual se han calculado las correspondientes elasticidades de los nutrientes. Los resultados tienden a contradecir los estudios anteriores en el sentido de que mayores precios no indican menor consumo sino una demanda de mayor calidad. es_ES
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València
dc.relation.ispartof Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Demanda de productos lácteos es_ES
dc.subject Preocupación por la salud es_ES
dc.subject Nutrientes es_ES
dc.subject Índices precio/calidad es_ES
dc.subject Túnez es_ES
dc.subject Dairy products demand es_ES
dc.subject Health awareness es_ES
dc.subject Nutrients es_ES
dc.subject Price/quality index es_ES
dc.subject Tunisia es_ES
dc.title Effects of food prices and consumer income on nutrient availability: An application of the demand for dairy products in Tunisia es_ES
dc.title.alternative Efectos de los precios de los alimentos y de la renta del consumidor sobre la disponibilidad de los nutrientes: Aplicación a la demanda de productos lácteos en Túnez es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.date.updated 2019-03-05T11:50:22Z
dc.identifier.doi 10.7201/earn.2009.01.02
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.description.bibliographicCitation Dhehibi, B.; Laajimi, A. (2011). Effects of food prices and consumer income on nutrient availability: An application of the demand for dairy products in Tunisia. Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics. 9(1):23-36. https://doi.org/10.7201/earn.2009.01.02 es_ES
dc.description.accrualMethod SWORD es_ES
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.7201/earn.2009.01.02 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 23 es_ES
dc.description.upvformatpfin 36 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 9
dc.description.issue 1
dc.identifier.eissn 2174-7350


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