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Preferences toward the origin of an ethnic food and the influence of psychographic variables

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Preferences toward the origin of an ethnic food and the influence of psychographic variables

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dc.contributor.author Camarena-Gómez, Dena Mª es_ES
dc.contributor.author Sanjuán-López, Ana I. es_ES
dc.date.accessioned 2019-03-06T11:49:02Z
dc.date.available 2019-03-06T11:49:02Z
dc.date.issued 2010-01-01
dc.identifier.issn 1578-0732
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/117722
dc.description.abstract [EN] In recent years, knowledge and consumption of ethnic food has spread in Spain, among other factors, enhanced by immigration. Immigrants constitute a new market segment, with specific food demands that respond to the necessity of keeping their culinary traditions. In this research a choice experiment is conducted in order to investigate Latin-American consumers’ preferences toward an essential food in their diets, corn flour. In order to allow preferences to differ across individuals, a mixed logit model is estimated. Three psychographic variables are contemplated as possible sources for preference heterogeneity: the degree of food neo-phobia, ethnocentrism and personal values. Consumers more neo-phobic, and those with personal values than emphasize personal development, are more price-sensitive, while, more ethnocentric consumers favour the patriotic origin of the ethnic food. es_ES
dc.description.abstract [ES] En los últimos años, el conocimiento y consumo de comidas y/o alimentos étnicos se ha difundido en el ámbito nacional. Diversos factores, entre los que destaca la inmigración, han sido decisivos en su comercialización. El mantener las costumbres alimentarias de su país de origen hace que los inmigrantes conformen segmentos de consumidores que generan una demanda específica en el mercado. Mediante un experimento de elección, se investigan las preferencias de los consumidores latinoamericanos con respecto a un alimento esencial en sus dietas, la harina de maíz. Para permitir que las preferencias puedan diferir entre individuos, se estima un modelo logit mixto. Entre las posibles fuentes explicativas de la heterogeneidad de preferencias, se contrasta la influencia de factores psicográficos, tales como los valores personales, la fobia a los alimentos nuevos y el etnocentrismo del consumidor. Así, se ha encontrado que los consumidores más neo-fóbicos y los más orientados hacia el desarrollo personal, tienden a ser más sensibles a variaciones en el precio; y los más etnocentristas manifiestan mayor preferencia hacia la harina de su país de origen. es_ES
dc.language Español es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València
dc.relation.ispartof Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Experimento de elección es_ES
dc.subject Logit mixto es_ES
dc.subject Consumidores latinoamericanos es_ES
dc.subject Alimentos étnicos es_ES
dc.subject Características psicográficas es_ES
dc.subject Choice experiment es_ES
dc.subject Mixed logit es_ES
dc.subject Latin-American consumers es_ES
dc.subject Ethnic food es_ES
dc.subject Psychographic characteristics es_ES
dc.title Preferences toward the origin of an ethnic food and the influence of psychographic variables es_ES
dc.title.alternative Preferencias hacia el origen de un alimento étnico y la influencia de variables psicográficas es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.date.updated 2019-03-06T11:05:15Z
dc.identifier.doi 10.7201/earn.2010.01.05
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.description.bibliographicCitation Camarena-Gómez, DM.; Sanjuán-López, AI. (2010). Preferences toward the origin of an ethnic food and the influence of psychographic variables. Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics. 10(1):71-99. https://doi.org/10.7201/earn.2010.01.05 es_ES
dc.description.accrualMethod SWORD es_ES
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.7201/earn.2010.01.05 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 71 es_ES
dc.description.upvformatpfin 99 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 10
dc.description.issue 1
dc.identifier.eissn 2174-7350


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