Resumen:
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[EN] In this paper, we present the results of one trial, which was carried out for over two years in
twelve plots of Monastrell from Valencia appellation of origin. Ten days before the harvest, in
four of the plots, ...[+]
[EN] In this paper, we present the results of one trial, which was carried out for over two years in
twelve plots of Monastrell from Valencia appellation of origin. Ten days before the harvest, in
four of the plots, foliar spray was performed with buckwheat extract with a content of 0.5 g/L
of routine. In the other four, it was pulverized pure routine (4g/L), using the remaining four as
a witness. In a batch of grapes, a selection was preferably made at the same concentration as
when we added to the field. The grapes from these plots were vinified with a traditional protocol
for the elaboration of red wines, analyzing the polyphenolic composition of the wines after the
malolactic fermentation, and at three, six, nine and twelve months after bottling. The
application of pure routine and extract of buckwheat in the vineyard gave rise to wines with
greater coloring intensity, higher concentration of total polyphenols and higher concentration
of anthocyanins, especially of the copolyzed and polymerized anthocyanin fraction. The effect
of the addition of pure routine in the cellar was superior to the addition of buckwheat extract,
giving rise to a greater increase in color, in the concentration of polyphenols and in the fraction
of polymerized anthocyanins, especially during the first months of storage. of the wines. After
one year, the effect of the routine addition in the vineyard is similar to that observed with
buckwheat, since no differences in color or between the different fractions of anthocyanins are
observed. In view of the results, it could be said that the application in the field of a biostimulant
such as buckwheat extract could be useful to improve the color intensity of young Monastrell
wines, even in vineyards with integrated or ecological production.
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[ES] En este trabajo se presentan los resultados de un ensayo realizado durante 2 años en 12
parcelas de Monastrell de la D. O. Valencia. Diez días antes de la vendimia se adicionó
extracto de trigo sarraceno con un ...[+]
[ES] En este trabajo se presentan los resultados de un ensayo realizado durante 2 años en 12
parcelas de Monastrell de la D. O. Valencia. Diez días antes de la vendimia se adicionó
extracto de trigo sarraceno con un contenido de 0,5 g/L de rutina, en pulverización foliar, en 4
de las parcelas y en otras 4 se pulverizó rutina pura disuelta en agua en concentración de 4
g/L, utilizándose las 4 restantes como testigo. En un lote de uvas testigo se realizó adición
prefermentativa de rutina en la misma concentración que al adicionarla en campo. Las uvas
de estas parcelas se vinificaron con un protocolo tradicional de elaboración de vinos tintos,
analizándose la composición polifenólica de los vinos después de la fermentación maloláctica,
y a los tres, seis, nueve y doce meses de su embotellado. La aplicación de rutina pura y de
extracto de trigo sarraceno en el viñedo dio lugar a vinos con mayor intensidad colorante,
mayor concentración de polifenoles totales y mayor concentración de antocianos,
especialmente de la fracción de antocianos copigmentados y polimerizados. El efecto de la
adición de rutina pura en bodega fue superior al de la adición de extracto de trigo sarraceno,
dando lugar a un mayor incremento del color, de la concentración de polifenoles y de la fracción de antocianos polimerizados, especialmente durante los primeros
meses de conservación de los vinos. Al cabo de un año, el efecto de la adición de rutina en el
viñedo es similar al observado con el trigo sarraceno, ya que no se observan diferencias en el
color ni entre las distintas fracciones de antocianos. A la vista de los resultados, podría decirse
que la aplicación en campo de un bioestimulante como el extracto de trigo sarraceno podría
resultar interesante para incrementar la intensidad colorante y la estabilidad del color de los
vinos jóvenes de Monastrell, incluso en viñedos con producción integrada o ecológica.
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