- -

Maneig de plagues en la producció de citrics amb residu zero

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

Compartir/Enviar a

Citas

Estadísticas

  • Estadisticas de Uso

Maneig de plagues en la producció de citrics amb residu zero

Mostrar el registro sencillo del ítem

Ficheros en el ítem

dc.contributor.advisor Juan Ferrer, Mariano es_ES
dc.contributor.advisor Morell Soler, José es_ES
dc.contributor.author Sabater Llorens, Vicent es_ES
dc.date.accessioned 2019-09-03T07:28:14Z
dc.date.available 2019-09-03T07:28:14Z
dc.date.created 2019-07-22
dc.date.issued 2019-09-03 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/124827
dc.description.abstract [CA] En l’actualitat, el consumidor de productes hortofructícoles demanda que els aliments estiguen lliures de residus fitosanitaris. Amb aquesta demanda, hi ha un sorgiment de nous models de producció basats en l’obtenció d’aliments agrosostenibles, com son la producció integrada i la producció ecològica. No obstant, en els últims anys sorgeix la producció coneguda com a residu zero (residus de químics per sota de 0,01 ppm). Aquest model, ja en actiu en alguns cultius, és el que es posà en exercici en aquest treball, en una explotació comercial de cítrics amb dos cultivars de taronger dolç: ‘Salustiana’ i ‘Navelina’. Per tant, per obtindre la fruita amb residu zero, es treballà amb el control de plagues per mitjà de mètodes biològics i químics, intentant mantindre un baix nivell poblacional d’aquelles plagues que resultaven mes transcendentals. Tots els treballs realitzats perseguiren l’objectiu d’obtindre fruites perquè es pogueren etiquetar amb el nom de residu zero. Així, per al control del pugó, el tractament amb acetamiprid (50 ppm) i productes de reforç nutricional, amb poder secant per a la plaga, obtingué una reducció important de la plaga sense deixar residus químics per dalt de 0,01 ppm en la fruita recol·lectada. Per al control del cotonet, es recorregué a l’ús del parasitoide Anagyrus pseudococci i el depredador Cryptolaemus montrouzieri, a més, un tractament fitosanitari a base de zinc i manganès (40 ppm), conseguint-se reduir la població, però sense arribar als nivells recomanats, a pesar de no obtindre nivells de residus per dalt de 0,01 ppm. Per al control del poll roig de Califòrnia, s’optà a l’ús del parasitoide Aphytis melinus i un tractament a base de spirotetramat (45 ppm) i extractes vegetals cítrics (135 ppm) o, oli parafínic (4,25 cm3 per litre de caldo) i zinc i manganés (50 ppm). Obtenint-se nivells de residus químics per damunt de 0,01 ppm de spirotetramat i un control de la plaga insuficient. Per a la mosca del mediterrani, s’actuà amb tractaments per pegats a base de spinosad (6,5 ppm), obtenint un bon control de la plaga i nivells de residus químics compatibles amb la producció de cítrics en residu zero. No obstant, els objectius plantejats no s’aconseguiren en la seva totalitat, ja que no es controlà efectivament el cotonet i el poll roig de Califòrnia i, s’obtingueren residus de químics per damunt de 0,01 ppm en fruita a l’hora de la recol·lecció en aquelles parcel·les on es tractà amb spirotetramat (45 ppm) i on, en campanyes anteriors, s’utilitzaren químics amb gran romanència com el fosetil-Al. es_ES
dc.description.abstract [EN] Nowadays, the horticultural product consumers require free pesticides waste food. About this petition, there is an emergence of new production models based on to obtain agrosusteinable aliments, as integrated production and ecological production. However, in recent years, the zero residues production has emerged (fruits without chemical or with chemical residues under 0,01ppm). This production model, which is currently functioning in some crops, is the subject of study in this degree project but focused on citrical exploitation with two varieties of sweet orange plantation named “Salustiana” and “Navelina”. Therefore, to obtain fruit with zero residue, it was worked with the control of pests through biological and chemist methods always trying to keep down the population level of the most far-reaching pests. All the agronomic actions taken have been done with the aim of obtain labeled fruits with the zero residues protocol. Thus, for the green citrus aphid control was decided to focus on a treatment with acetamiprid (50 ppm) and reinforcement nutritional products, with secant power for the plague, with which was obtained a significant reduction of the pest without leaving chemical residues above 0,01 ppm in the recollected fruit. For the citrus mealybug control, it was used the parasitoid Anagyrus pseudococci and the predator Cryptolaemus montrouzieri, adding up a phytosanitary treatment based on zinc and manganese (40 ppm). This treatment reduced the population without reaching the recommended levels, despite not obtaining chemical residue levels above 0,01 ppm. For the California red sacle control, it was used the parasitoid Aphytis melinus, adding up a treatment based on spirotetramat (45 ppm) and citrus plant extracts (135 ppm), or paraffinic oil (4,25 cm3 ) and zinc and manganese (50 ppm). Obtaining phytosanitary residues above 0,01 ppm and an insufficient pest control. For the Mediterranean fruit fly control, it was acted through treatments for patches based on spinosad (6,5 ppm), obtaining a great pest control and compatible chemical residues with the cero residues citrical production. However, the targets were not achieved because the citrus mealybug and California red sacle were not effectively controlled and it was obtained residues waste above 0,01 ppm in fruit at the time of recollection in the plots where it was treated with spirotetramat (45 ppm) and where, in previous campaigns, chemicals with great permanence such as fosetil-Al were used. es_ES
dc.format.extent 47 es_ES
dc.language Catalán es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Producció agrosostenible es_ES
dc.subject producción ecològica es_ES
dc.subject fitosanitaris es_ES
dc.subject fauna auxiliar. es_ES
dc.subject Agrosustainable production es_ES
dc.subject ecological production es_ES
dc.subject phytosanitary es_ES
dc.subject auxiliary fauna. es_ES
dc.subject.classification PRODUCCION VEGETAL es_ES
dc.subject.other Grado en Ingeniería Agroalimentaria y del Medio Rural-Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural es_ES
dc.title Maneig de plagues en la producció de citrics amb residu zero es_ES
dc.type Proyecto/Trabajo fin de carrera/grado es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Producción Vegetal - Departament de Producció Vegetal es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.description.bibliographicCitation Sabater Llorens, V. (2019). Maneig de plagues en la producció de citrics amb residu zero. http://hdl.handle.net/10251/124827 es_ES
dc.description.accrualMethod TFGM es_ES
dc.relation.pasarela TFGM\110106 es_ES


Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem