Resumen:
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[EN] The retrograde response was the main communication mechanism between the mitochondria and the nucleus and was discovered in Saccharomyces cerevisiae. It consists of a signaling pathway involving signal transducing ...[+]
[EN] The retrograde response was the main communication mechanism between the mitochondria and the nucleus and was discovered in Saccharomyces cerevisiae. It consists of a signaling pathway involving signal transducing proteins to induce nuclear target genes. In the presence of metabolic or osmotic stress or depending on nutritional signals, a response is emitted through the target of rapamycin (TOR) signaling pathway, which is what controls the expression of genes involved in amino acid biosynthetic pathways that they are activated in response to various physiological stresses by the factors: RTG1, RTG2, RTG3 and MKS1. The fermentative metabolism of S. cerevisiae is of great biotechnological interest due to its ability to produce products of interest. In this study, we intend to study the behavior of a Cinta Roja (CR) bakery strain and a beer strain (SafAle) in relation to wine strains under conditions that simulate industrial fermentations, and to know the role of the retrograde response, through the construction of mks1 mutants.
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[ES] La respuesta retrógrada fue el principal mecanismo de comunicación entre las mitocondrias y el núcleo, y fue descubierta en Saccharomyces cerevisiae. Consiste en una vía de señalización que implican a proteínas ...[+]
[ES] La respuesta retrógrada fue el principal mecanismo de comunicación entre las mitocondrias y el núcleo, y fue descubierta en Saccharomyces cerevisiae. Consiste en una vía de señalización que implican a proteínas transductoras de señales para inducir genes diana nucleares. En presencia de estrés metabólico, osmótico o dependiendo de las señales nutricionales, se emite una respuesta a través de la vía de señalización diana de la rapamicina (TOR), que es la que controla la expresión de los genes implicados en rutas biosintéticas de aminoácidos que se activan en respuesta a diversas tensiones fisiológicas mediante los factores: RTG1, RTG2, RTG3 y MKS1. El metabolismo fermentativo de S.cerevisiae, es de gran interés biotecnológico por su capacidad de producir productos de interés. En este estudio, se pretende estudiar el comportamiento de una cepa panadera Cinta Roja (CR) y una cepa cervecera (SafAle) en relación con cepas vínicas en condiciones que simulan fermentaciones industriales, y conocer el papel de la respuesta retrógrada, mediante la construcción de mutantes mks1.
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