Resumen:
|
[EN] The student of the Degree in Human Nutrition and Dietetics, acquires theoretical knowledge
and develops critical skills in the whole subjects conforming the Degree. In the last period
of their studies, during the ...[+]
[EN] The student of the Degree in Human Nutrition and Dietetics, acquires theoretical knowledge
and develops critical skills in the whole subjects conforming the Degree. In the last period
of their studies, during the practicum, they improve communication, listening, empathy, and
open-minded psychonutritional skills which will be a valuable key for their future
professional progress. All these skills give the student the tools to grow in responsibility, to
learn values, and to carry a wealth of experience to face the world of work with determination
and maturity. In this context, the academic syllabus of the Nutrition subject includes the
application of theoretical nutritional knowledge for the resolution of clinical cases
implementing a theoretical approach. Here it is presented how the theoretical case activities
in the nutrition practice sessions were adapted through ROLE-PLAYING including
MINDFUL EATING guidelines. This practice had the intention of working on decisionmaking, communication, listening, and nutritional evaluation management skills, from a
more real perspective as the student implements it with their colleagues and in a clinical
nutrition environment. For this purpose, students were divided into groups on which one had
the role of the nutritionist and the other as a patient, according to the guidelines files
prepared for this by professors of the subject. It was necessary to previously assay on the
different roles assigned for each group and to elaborate recording videos which served as a
model of the practice to follow. The activity was carried out at the Center for
Interdisciplinary Simulation of Health of the University of Valencia, recently created. In this
sense, the role of the professor was to facilitate the student the knowledge and improvement
as clinical nutritionist skills in three aspects: to collect and manage clinical information; to
analyze and assess the data resulting from listening and managing the nutritional evaluation and to propose nutritional advice. The activity practice was highly accepted and evaluated
by the students as it was revealed with the great involvement in working and implementing
theoretical knowledge and communication skills.
[-]
[ES] El estudiante del Grado de Nutrición Humana y Dietética, a lo largo del grado adquiere conocimientos teóricos y desarrolla capacidades de análisis crítico y habilidades analíticas en muchas de las asignaturas. En el ...[+]
[ES] El estudiante del Grado de Nutrición Humana y Dietética, a lo largo del grado adquiere conocimientos teóricos y desarrolla capacidades de análisis crítico y habilidades analíticas en muchas de las asignaturas. En el último eslabón de su formación, durante el practicum, se trabajan habilidades de comunicación, escucha, empatía y amplitud de miras psiconutricionales que le permiten realizar su desarrollo profesional con responsabilidad, en valores y un bagaje de experiencia para enfrentarse al mundo laboral con seguridad y madurez. En este contexto, la asignatura de Nutrición, en su programación académica contempla la aplicación de los conocimientos teóricos nutricionales para la resolución de casos clínicos desde un planteamiento teórico. El objetivo es adaptar las actividades de casos teóricos en las sesiones de prácticas de nutrición mediante ROLE-PLAYING incluyendo pautas de MINDFUL EATING, con el fin de trabajar la capacidad de toma de decisiones, de comunicación, escucha y gestión de la evaluación nutricional, desde una perspectiva más real con sus compañeros en la nutrición clínica. Para ello, se emplearon fichas en las que de una forma guionizada y en equipos, un estudiante realizó el rol de nutricionista y un compañero el de paciente, siguiendo las pautas que se indicaban en las fichas que se prepararon para tal fin. Fue necesario que previamente se trabajasen los diferentes roles asignados en equipos, elaborando audios locutados a modo de ejemplo que sirvieron de modelo o referente. Esta actividad se desarrolló en el Centro de Simulación Interdisciplinar de Salud de la Universitat de València. En este sentido, el papel del docente fue que el estudiante conociese y mejorase el rol del nutricionista en la clínica en tres vertientes: recabar y gestionar la información clínica; analizar y valorar los datos fruto de la escucha y gestión de la evaluación nutricional, y plantear el consejo nutricional. El trabajo realizado ha sido muy bien aceptado por el estudiante y con gran implicación, trabajando conocimientos teóricos y habilidades de comunicación.
[-]
|